Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Καθυστερεί το μητρώο για τη δήλωση των ηλεκτρονικών τουριστικών μισθώσεων


Engineer

Recommended Posts

Μία ακόμη προθεσμία φαίνεται να χάνει το υπουργείο Οικονομικών και κατ' επέκταση σημαντικά έσοδα, ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς δική τους υπαιτιότητα θα μισθώνουν τα ακίνητα τους παράνομα από την 1η Φεβρουαρίου.

 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα δεν είναι έτοιμη η απόφαση για τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οπότε είναι αδύνατη και η δημιουργία του Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

Κατά τον νόμο, από 1-2-2017 οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους, θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων. Προφανώς, η ανωτέρω ημερομηνία θα πρέπει να παραταθεί και αυτό διότι δεν έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός από τα συναρμόδια υπουργεία για την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης.

 

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει σε κάθε ανάρτησή τους στις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κ.τ.λ.) να προσθέτουν τον αριθμό μητρώου τους. Τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι οι ιδιώτες μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους, αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Μέχρι δηλαδή το ποσό αυτό, αποφεύγει κανείς την υποχρέωση να προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος, με αποτέλεσμα η σχετική δραστηριότητα να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, χωρίς μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας.

 

Παράλληλα, οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων απαλλάσσονται τόσο από ΦΠΑ όσο και από το τέλος διανυκτέρευσης. Τα ακίνητα που θα εκμισθώνονται μέσω τέτοιων υπηρεσιών θα πρέπει να είναι από 9 τ.μ. και πάνω, επιπλωμένα, ενώ δεν θα πρέπει να παρέχεται κανενός είδους άλλη υπηρεσία στους ενοικιαστές, πλην των καθαρών κλινοσκεπασμάτων.

 

Ως βραχυπρόθεσμη μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που δεν υπερβαίνει τις ενενήντα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που δεν υπερβαίνει τις εξήντα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και στις οποίες υπέρβαση της διάρκειάς τους επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση και των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και βεβαιώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...tikwn-mis8wsewn

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.