Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πράξη εφαρμογής - πράξη αναλογισμού


anka

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Επειδή είμαι καινούρια και τα έχω μπλέξει λίγο... Ποιά είναι η διαφορά της πράξης εφαρμογής και της πράξης αναλογισμού.

 

Απ' ότι έχω καταλάβει η πράξη αναλογισμού προυποθέτει την πράξη εφαρμογής και είναι αυτή που "υπολογίζει" τελικά ποιός χρωστάει σε ποιόν. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πράξη αναλογισμού είναι η μέθοδος (ή διοικητική πράξη) που προϋπήρχε της πράξης εφαρμογής και γίνεται τμηματικά . Σύμφωνα με αυτήν προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις της κάθε ιδιοκτησίας σε γη, με κάποιους κανόνες, και κατά την εφαρμογή της ελευθερώνονται οι κοινόχρηστοι χώροι (δρόμοι-πλατείες). Αφορά την περιοχή που αναθεωρήθηκε "υφιστάμενο τμήμα"-και δεν έχει σχέση με περιοχές που μπήκαν στην επέκταση με το Ν.1337/83 εκεί έρχεται η πράξη εφαρμογής.

 

Η πράξη εφαρμογής αφορά συνολικά μια περιοχή που πρόκειται να μπει στο σχέδιο πόλης και προσδιορίζονται οι εισφορές σε γη και χρήμα κάθε ιδιοκτησίας. Ανάλογα με το εμβαδό της εμβαδό κτλ. σε κάποια ημερομηνία

 

Πράξεις αναλογισμού γίνονται ακόμα σε υφιστάμενα μέρη της πόλης με ρυμ.

σχέδιο. Με πολύ απλά λόγια όλα αυτά.

 

Προτείνω να μπεις στην ιστοσελίδα του τμήματος γεωπληροφορικής Σερρών που έχει κάποιες πολύ χρήσιμες σημειώσεις με αναλυτικά παραδείγματα . Εκεί θα δεις συνολικά τι παίζεται ...

 

Αυτό που κατάλαβες δεν είναι σωστό . Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα χειρότερα !

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ!

Κατάλαβα. Εξήγησε μου μόνο τι εννοείς οτι "η πράξη αναλογισμού προυπήρχε της πράξης εφαρμογής"; Εννοείς νομοθετικά πότε πρωτοεμφανίστηκαν;

 

Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

όπως τα είπε και ο thomas.

Εώς το 1983 κατα τη σύνταξη της μελέτης για την ένταξη περιοχής σε σχέδιο πόλης δε γινόταν πράξη εφαρμογής αλλά μόνο μετά τη σύνταξη της μελέτης μεμονωμένες πράξεις τακροποίησης-αναλογισμού για καθένα οικόπεδο που ήθελε να χτίσει. Δηλαδή γινόταν αυτή η πράξη η οποία τακτοποιεί τα μη άρτια οικόπεδα και αναλογίζει τις αποζημιώσεις για κάθε παρόδιο ιδιοκτήτη. Αυτό γινότανε και γίνεται ακόμη στα παλαιά σχέδια με επίσπευση του ιδιοκτήτη και σε μερικές περιπτώσεις του δημοσίου. Από το 1983 και μετά (νόμος Τρίτση) ότι επέκταση σχεδίου πόλης γίνεται ακολουθεί η πράξη εφαρμογής που είναι η συνολική τακτοποίηση όλων των ιδιοκτησιών. Συνεπώς μετά την πράξη προκύπτουν άρτια οικόπεδα με υπολογισμένες τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματα τους. Τώρα οι περιοχές προς ένταξη χωρίζονται σε πυκνοδομημένες και σε αραιοδομημένες. Στις πυκνοδομημένες οι αναλογισμοί υπολογίζονται βάσει του ΝΔ1923 όπως ακριβώς γίνεται σε μία πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού αλλά δε γίνεται με επίσπευση του ιδιοκτήτη, αλλά από το δημόσιο κατα την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης και συνολικά για όλα τα οικόπεδα.

Σε περιοχές αραιοδομημένες υπάρχει το καθεστώς της εισφοράς σε γη όπου κάθε ιδιοκτησία συνεισφέρει ένα ποσοτό επί του αρχικού οικοπέδου χωρίς αποζημίωση, και εκτός αυτού στο τέλος μπορεί να χρωστάει ή να έχει να παίρνει παραπάνω μέτρα, ανάλογα με το τι ρυμοτομήθηκε.

Οπότε ανακεφαλαιώνοντας πράξη εφαρμογής είναι η εφαρμογή του σχεδίου πόλης σε όλα τα οικόπεδα με ότι αυτό συνεπάγεται (αναλογισμοί,προσκυρώσεις κτλ.) ενώ πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού είναι μεμονωμένη τακτοποίηση ενός οικοπέδου, των ομόρων του και των απέναντι του ώστε να υπολογισθούν οι αποζημιώσεις του και τα δικαιώματα του.

  • Like 1
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

καλησπέρα παίδες!

Θέλω να υποβάλω ένα ερώτημα!

έχω ένα οικόπεδο 2 στρ. το οποίο εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως .δίπλα από το δικό μου οικόπεδο, υπάρχει άλλο ένα ,άλλης ιδιοκτησίας ,το οποίο το παίρνει όλο το δημόσιο και το κάνει πλατιά!.Ρωτώντας έναν γνωστό μου , μου είπε ότι εκτός της εισφοράς σε γη (για την δημιουργία δρόμων/πεζόδρομων)που πρέπει να κάνω είμαι υποχρεωμένος να κάνω και εισφορά σε χρήμα ,και εκτός αυτού "λόγο του ότι το κράτος θα πάρει το οικόπεδο του γείτονα και θα το κάνει πλατιά είμαι υποχρεωμένος να δώσω και από την γη μου στο γείτονα" Με άλλα λόγια εκεί που θα περίμενε κάποιος να βγω κερδισμένος εγώ και όχι ο γείτονας , γίνεται το αντίθετο!

Εξηγήστε μου παρακαλώ τη συμβαίνει και ποίες διατάξεις ισχύουν ,μπορώ να το κυνηγήσω δικαστικός??

Επειδή έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμένα παρακαλώ πολύ , οποίος γνωρίζει κάτι ας μου απάντηση !!!

Link to comment
Share on other sites

Με την διαδικασία της Π.Ε. θα σου αποδοθεί τελικό οικόπεδο με μέγεθος όσο σου αναλογεί θεωρητικά μετά την αφαίρεση της εισφοράς σε γη.

Το ίδιο θα συμβεί και για τον γείτονα.

Για να γίνει αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειασθεί μετατόπιση των ορίων για να πάρει ο καθένας το εμβαδόν που πρέπει όπως ορίζεται από την σχετική νομοθεσία.

Η πρόβλεψη αυτή της νομοθεσίας έχει ως σκοπό κανένας να μην αδικείται και κανένας να μην ευνοείται, να αντιμετωπίζονται και να συνεισφέρουν δηλαδή όλοι με τον ίδιο τρόπο και όχι με τυχαίο τρόπο ανάλογα με το πως τέμνεται η κάθε ιδιοκτησία από τις Ρυμοτομικές γραμμές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

και αν εγώ πάω και κτίσω σε όλο το οικόπεδο απο μια μαιζονέτα και γίνει πυκνοδομημένο??

 

στα 2 στρ τι εισφορά σε γη έχω?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.