Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΝΕΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ


tsurnos

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Θα ήθελα να θέσω την παρακάτω ερώτηση:

 

Ο νέος τροπος υπολογισμού των ασφαλστικών εισφορών μηχανικών επηρεάζεται από το άν κάποιος είναι παλιός ή νέος ασφαλισμένος ? Με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού ειφορών , παλιοί και νέοι δεν πλήρωναν το ίδιο.Προ τριετίας έκανα αίτηση αλλαγής ασφαλιστικού καθεστώτος από νέος ασφαλισμένος σε παλιός διότι ήμουν ασφαλισμένος επί διετία στο ΤΕΒΕ. Η αίτησή μου εγκρίθηκε και λόγω αντιλογισμού εισφορών, κλήθηκα να πληρώσω στο ΤΣΜΕΔΕ ένα ποσό, πράγμα που έκανα. Τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν τελικά χωρίς αντίκρυσμα? και αν ναι μπορώ να διεκδηκήσω να τα πάρω πίσω?

 Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αν αναφέρεσαι στους προ 93 και στους μετά, τότε όχι δεν πάιζει ρόλο.

Ρόλο παίζει στους νέους ασφαλισμένους σε σχεση με την ημερομηνάι ισχύος του νόμου. Εκεί έχεις διαφορετικές εισφορές (οφειλόμενες όμως ---άρθρο 38, εδάφιο 2) αν είναι ώς 2ετία και από 2ετία έως 5ετία.

Καθώς και για άνω 5ετίας όπου αναπροσαρμόζεται το ασφαλιστέο εισόδημα (άρθρο 98, εδάφιο 1)  αλλά δεν αποτελεί ασφαλιστική οφειλή.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, σωστα, αναφερομαι στους προ και στους μετα το 1993. Αρα τελικά τα λεφτά εκείνα τζάμπα τα έδωσα, έτσι δεν ειναι? Και άντε να τα διεκδικήσεις τώρα....

Link to comment
Share on other sites

Τι ακριβώς αφορούσε το ποσό που πλήρωσες;

 

 

(η διάκριση προ- και μετά- το '93 καταργήθηκε πλέον στον ΕΦΚΑ, όπως είπε και ο georgegaleos)

Link to comment
Share on other sites

Αφορούσε εκκαθάριση και αντιλογισμό εισοφορών λογω αλλαγής ασφαλιστικού καθεστώτος απο νέος σε παλαιός.Δηλαδή αναγκάστηκα να πληρώσω ειδική προσαύξηση για όλα τα χρόνια που δεν πλήρωνα και θα επρεπε να πληρώνω  και αφαιρέθηκε το ποσο του επικουρικού που πλήρωνα και δεν επρεπε να πληρώνω. Το ποσό που πλήρωσα μετά τον αντιλογισμό αυτόν ήταν μεγάλο και το πλήρωσα κανονικά. Αυτό έγινε 2 χρόνια πρίν.

Link to comment
Share on other sites

Θα έχεις (μικρή) προσαύξηση της σύνταξης:

 

"4. Η Ειδική Προσαύξηση του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) που προβλέφθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 3518/2006, καταργείται από 1.1.2016. Ο χρόνος ασφάλισης που έχει πραγματοποιηθεί στον καταργηθέντα Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) θεωρείται ως προς τις έννομες συνέπειες ως χρόνος που έχει διανυθεί στην ασφάλιση της Ειδικής Προσαύξησης. Για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου υπάγονταν στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ και κατέβαλλαν εισφορές υπέρ της Ειδικής Προσαύξησης, η επιπλέον παροχή θα υπολογίζεται, για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς, με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτήν την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς. Οι διατάξεις των άρθρων 8,14, 28 και 33 εφαρμόζονται αναλόγως."

(παρ. 4 άρ. 94 ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4389/2016)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.