Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οριακή κατάσταση για το σύστημα Φ. Αερίου – Το Σάββατο κορυφώνονται τα προβλήματα επάρκειας στη Ρεβυθούσα


Engineer

Recommended Posts

Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» εξακολουθεί να βρίσκεται το σύστημα φυσικού αερίου συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση, με τις αρμόδιες για τον ανεφοδιασμό της χώρας αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή αυτή την εβδομάδα και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα, το Σάββατο τα προβλήματα επάρκειας κορυφώνονται το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα της Ρεβυθούσας σε LNG.

 

Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η «Καθημερινή», η οριακή αυτή κατάσταση οφείλεται στο ότι το πλοίο που επρόκειτο να φορτώσει χθες στο Αλγέρι δεν κατάφερε να πιάσει λιμάνι λόγω θαλασσοταραχής. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, χθες η ΡΑΕ συγκάλεσε την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, όπου διαπιστώθηκε και η κρισιμότητα της κατάστασης για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

 

Σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης αποφασίστηκε για αύριο να δουλέψουν με πετρέλαιο οι μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικού καυσίμου, ενώ η διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος στα υψηλά των 90 ευρώ και για πολλές ώρες πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ αύριο έχει βελτιώσει το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Κι αυτό γιατί οι εγχώριοι παίχτες δεν κάνουν εξαγωγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σημαντική αύξηση των εισαγωγών.

 

Η αξιοπιστία του συστήματος τις επόμενες ημέρες θα κριθεί από το κατά πόσον θα ανταποκριθούν οι καταπονημένες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που δουλεύουν στο φουλ των δυνατοτήτων τους.

 

Ωστόσο, στην περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν, δύσκολα θα αποφευχθούν αυτή τη φορά εκ περιτροπής διακοπές καταναλωτών προκειμένου να αποφευχθεί μπλακ άουτ, καθώς τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες αρχές έπειτα από δύο επαναλαμβανόμενες σχεδόν κρίσεις είναι περιορισμένα. Τα υδροηλεκτρικά που κυριολεκτικά έσωσαν το σύστημα στην κρίση παραμονές των Χριστουγέννων δεν μπορούν να επιστρατευτούν, καθώς ήδη έχουν εξαντληθεί αποθέματα του καλοκαιριού. Επιπλέον ερωτήματα τίθενται και για τη δυνατότητα χρήσης για τρίτη φορά του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, προσφέροντας ισχύ σχεδόν δύο λιγνιτικών μονάδων.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=112593

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.