Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άνω των 3,3 δις ευρώ τα καταχωρημένα πρόστιμα για περισσότερα από 938 χιλιάδες αυθαίρετα


Engineer

Recommended Posts

Με αφορμή την επικείμενη προθεσμία της 8ης Φεβρουαρίου 2017 για τις δηλώσεις αυθαιρέτων και πληρωμές των αντίστοιχων προστίμων αλλά και των εξαγγελιών του ΥΠΕΝ για παράταση των ρυθμίσεων του Ν.4178 που αναμένεται να δημοσιευτούν, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσιάζει βασικά και ενδιαφέροντα μεγέθη που προκύπτουν από τη στατιστική επεξεργασία των δηλώσεων που καταθέτουν οι μηχανικοί για τα αυθαίρετα κτίσματα και τα κτίσματα με αυθαιρεσίες.

 

 

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

 

«Ο νόμος 4178 δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάκτακτων προστίμων.

 

Ήδη περισσότερα από 938 χιλιάδες ακίνητα με αυθαιρεσίες έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 678 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις μεταβίβασης για περίπου 1,1 εκατομμύρια ακίνητα. Οι πολίτες πρέπει με την συμβολή ενός Μηχανικού της επιλογής τους, από τους δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμους, να καταγράψουν τις αυθαιρεσίες τους και να επιλέξουν ένα από τα διαθέσιμα σχήματα αποπληρωμής των προστίμων, τα οποία προσφέρουν, σε περιπτώσεις προκαταβολών, σημαντικά υψηλές εκπτώσεις αλλά και δυνατότητα για συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

 

Τονίζω ότι το ΤΕΕ είναι μπροστάρης στην πορεία της χώρας προς ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε την πρώτη συστηματική βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές. Ήδη περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία για τα ακίνητα των νόμων 4014 και 4178 έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ.

 

Σημειώνω ότι οι επιλογές της δομής της βάσης δεδομένων σε συνδυασμό με το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού, την εργασία των Μηχανικών σε κάθε ένα συγκεκριμένο ακίνητο και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο αποτέλεσαν τη βάση στήριξης της συνταγματικότητας του Ν.4178/2013. Αποτελούν το μόνο ουσιαστικό όπλο σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος από την αυθαίρετη δόμηση και για τη μείωση των συνεπειών στο φυσικό περιβάλλον.

 

Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί κάνουν τη δουλειά τους για να γυρίσει η χώρα σελίδα στο θέμα των αυθαιρέτων και της οικοδομής γενικότερα. Ήρθε η ώρα – και έχει καθυστερήσει πολύ – να κάνει και η Πολιτεία τη δική της. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που αφορά τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης, που αφορά τα νέα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί επιτέλους η έμπρακτη καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, η νομιμότητα όλων των κατασκευών, θα βελτιωθεί η ασφάλεια των κατασκευών. Μόνο έτσι θα προωθηθεί ουσιαστικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η διαφάνεια και η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων, θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση πολιτών και μηχανικών. Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να υποστηρίξει ηλεκτρονικά όλες αυτές τις υπηρεσίες. Ήρθε η ώρα η Πολιτεία να εφαρμόσει όσα υπόσχεται για χρόνια.»

 

Συνοπτικά το σύνολο των ενεργών δηλώσεων προκύπτει σύμφωνα με τους ανωτέρω πίνακες ως εξής:

 

Download attachment: 1111111111116.jpg

 

Πηγή και πλήρες άρθρο: http://web.tee.gr/ei...a-to-nomo-4178/

 

Download attachment: tee_statistika_stoixeia_n4178_aythaireta.doc

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει νόημα να μιλάμε ακόμη για τον τωρινό νόμο. Πρέπει να βγει ο καινούριος αφού βγήκε το προσχέδιο νόμου και έγινε η διαβούλευση και όλος ο κόσμος ξέρει ότι ο νέος νόμος θα έχει πιο χαμηλά πρόστιμα με τις νέες Τ.Ζ. . Οι παρατάσεις που δίνονται δεν προσφέρουν τίποτα. 

 

Άμεσα να βγει ο νέος νόμος με πιο μικρά πρόστιμα και πάρα πολλές δόσεις. Τουλάχιστον 100 μέχρι και 150 για μεγάλα ποσά. 

 

Καλά κάνει το ΤΕΕ και διαφημίζει βέβαια τον 4178 αλλά ξαναλέω δεν ωφελεί σε τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα ... διάβασμα από την αρχή δηλαδή θες και να περιμένουμε απο την αρχη ερωτοαπαντήσεις... φανταζομαι εχεις κάνει τα κουμαντα σου και θα κάνεις απόσβεση στον χρονο σου αμεσα .

 

Αμα θέλουν ας ενσωματωσουν τα χαμηλότερα πρόστμα σ'αυτον τον ΝΟΜΟ και μη μας τα πρήζουν ...

Link to comment
Share on other sites

σωστα,

 

εκεινο που απαιτούνταν, ηταν να τροποποιηθει/βελτιωθει/διευκρινισθει/απλοποιηθει ο 4178

 

εδιτ -ειδικα που ηδη ειχε "διευκρινισθει" με εγκυκλιους,   αλλα και  με τις απαντησεις απο το χελπ ντεσκ που ειχε δημιουργησει το υπουργειο,

ωστε γνωριζαν ηδη τα προβληματα του 4178..-

 

 

Η θεσπιση "νεου νομου" -για τον οποιο εχουν κατατεθει  στην διαβούλευση  πανω απο 2000 παρατηρησεις-

 δεν προοιωνιζει οτι αυτος θα ειναι "πιο απλος" ή "πιο φθηνος"

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι, δυστυχώς δεν θα μπορεί ο όποιος νέος νόμος να έχει μεγάλη διαφοροποίηση στα πρόστιμα! Θα υπάρξει πρόβλημα με αυτούς που ήδη έχουν εξοφλήσει με τους παλιότερους. Και το πρόβλημα θα είναι κυρίως "νομικό" και ουδείς θα μπορεί να προβλέψει το ....τι μέλλει γενέσθαι! Οπότε μάλλον μικροαλχημείες θα κάνουν για ...προσέλκυση! 

 

Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό! Ό,τι κι αν κάνουν, προσέλκυση δεν πρόκειται να υπάρξει, καθότι ....αφραγκία! Κι αυτό σημαίνει δύο "δρόμους" για να διαλέξουν. Η' το αφήνουν φλου κι ό,τι γίνει για τα επόμενα π.χ. 3 χρόνια και ξαναβλέπουμε αν ....κυβερνάμε, ή εξαναγκάζουν σήμερα για άμεση προσέλκυση μέσω της άμεσης έναρξης της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου!

Link to comment
Share on other sites

Η θεσπιση "νεου νομου" .... δεν προοιωνιζει οτι αυτος θα ειναι "πιο απλος" ή "πιο φθηνος"

ένα προσεκτικό διάβασμα του "συζητηθέντος" βγάζει ότι θα είναι ακριβότερος όπως απεδείχθη και στην εδώ συζήτηση (εκτός αν αλλάξει κάτι στο τελικό κείμενο, αλλά με τα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων δεν το βλέπω)

μόνο η προπαγάνδα της κυβέρνησης (ως συνήθως) από τα ΜΜΕ "προοιωνίζει" το φθηνότερο, προτρέποντας και σε αναστολή τις πιθανές νέες εντάξεις

και βέβαια η ουσία είναι ότι χωρίς την διαδικασία της Η.Τ. που λέει και ο ΙΑΣΟΝΑΣ δεν μπορεί να υπάρξει τέλος στις παρατάσεις ή τις τροποποιήσεις

Link to comment
Share on other sites

Και τον ειδα τον Τσιρώνη πρωι πρωι ... αρχισαν τα μπλόκα ... απο επιτυχια σε επιτυχια το παλικάρι (sorry ο οικωλόγος) και στο νέο του πόστο ... οσο θυμαμαι την εξηγηση του περι στατικης επάρκειας στους μουζίκους - ψηφοφορους .

 

Μονη μας ελπίδα να βάλουν ρεφενε εκει στο ΤΕΕ  να κανουν καμμια γύρα στα πολιτιστικά κέντρα τον Σταθακή που φαινετε original αρχοντοΠασόκος και βαριέται τα πολλά πολλα ... μπας και τη βγάλουμε και φέτο

Link to comment
Share on other sites

.............! Ό,τι κι αν κάνουν, προσέλκυση δεν πρόκειται να υπάρξει, καθότι ....αφραγκία! ....................

Έτσι είναι....

Ποιός τώρα νοιάζεται για τα αυθαίρετα....? Οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν και παραιτούνται της προσπάθειας να τα νομιμοποιήσουν. Δεν πληρώνουν καν  τις δόσεις...

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα με την Τραπεζα Γης και την Κατηγορια 5 θα λυθει ή οχι?

Πριν 1 μηνα ειδα με τα ματια μου να χαλαει αγοραπωλησια ακινητου επειδη αυτο ηταν κατηγορια 5 και ο υποψηφιος αγοραστης δεν ηξερε ποσο ακριβως θα κληθει να πληρωσει στο μελλον για να νομιμοποιησει το ακινητο ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και οχι για 30 χρονια...

Link to comment
Share on other sites

Θα πάει πολύ μακριά η .....βαλίτσα αυτή!

Αν ήθελαν να γίνει η αγοραπωλησία θα έπρεπε να έριχναν extra το όποιο τίμημα άλλο π.χ. 30% αυτού που είχαν συμφωνήσει..... και θα γίνονταν!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.