Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μόλις 90 εταιρείες εκπέμπουν το 63% των αερίων του θερμοκηπίου


Engineer

Recommended Posts

Εντυπωσιακά και ενδεικτικά της μεγάλης ζημιάς που προκαλούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον είναι τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία αποκαλύπτει πως μόλις 90 εταιρείες διεθνώς ευθύνονται για το 63% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία 259 χρόνια, δηλαδή από τις αρχές της βιομηχανικής εποχής μέχρι και σήμερα!

 

Μάλιστα ένα ακόμη στοιχείο που φανερώνει τους ολέθριους χειρισμούς της ανθρωπότητας τις τελευταίες δεκαετίες είναι το ότι από τα 259 χρόνια βιομηχανικής ανάπτυξης, το 50% των εκπομπών παράχθηκε τα τελευταία 25 χρόνια!

 

Η συγκεκριμένη έρευνα και τα παραπάνω ευρήματα ανήκουν στο Ινστιτούτο Κλιματικής Υπευθυνότητας (Climate Accountability Institute) του Κολοράντο.

 

Ορισμένες από τις «ένοχες» εταιρείες είναι η Chevron (ιδιωτική - ΗΠΑ), η Exxon (ιδιωτική - ΗΠΑ), η BP (ιδιωτική - Βρετανία), η Royal Dutch Shell (ιδιωτική - ολλανδοβρετανική), η Saudi Aramco (κρατική – Σαουδική Αραβία), η Gazprom (κρατική - Ρωσία) και η Statoil (κρατική - Νορβηγία).

 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ενεργειακοί κολοσσοί, οι οποίοι παράγουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, ενώ υπάρχουν και επτά που παράγουν τσιμέντο. Συνολικά, το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τους 914 γιγατόνους.

 

Παράλληλα, μόλις 20 εταιρείες από τις 90 ευθύνονται για το 30% των συνολικών εκπομπών. Η ChevronTexaco έπιασε την πρωτιά, καθώς ευθύνεται για το 3,5% των παγκόσμιων εκπομπών ως σήμερα και ακολουθεί η Exxon με 3,2% και η ΒΡ με 2,5%.

 

Στις κρατικές εταιρίες η πρώην Σοβιετική Ένωση με 8,9%, ξεπερνά την Κίνα που έχει 8,6%, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι μοιρασμένο αμιγώς σε ιδιωτικές εταιρείες.

 

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Kλιματική Αλλαγή προειδοποιούσε πως μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ο κόσμος θα έχει εξαντλήσει το ποσό διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να εκπέμπει.

 

Η επακόλουθη άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της τήξης των πολικών παγετών, ενώ θα προκληθούν πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Μαζί με αυτά βεβαίως θα καταρρεύσουν οικοσυστήματα προκαλώντας κρίση στις καλλιέργειες, στη βιομηχανία και στις υποδομές.

 

Πηγή: http://greenagenda.gr/31866/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που δεν επισημαίνεται καθαρά στο άρθρο είναι ότι οι εταιρίες δεν εξέπεμψαν απαραιτήτως οι ίδιες τα αέρια, αλλά επιμερίζονται και τις εκπομπές των πελατών τους όταν χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους (δηλαδή όταν εγώ καίω πετρέλαιο τις Shell, οι εκπομπές λογίζονται ως της εταιρίας στην παραπάνω έρευνα).

Επομένως είναι λογικό το 63% να προέρχεται απο εταιρίες που πωλούν ορυκτά καύσιμα και τσιμέντο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.