Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση ως μισθωτών, όσων έχουν μέχρι και δυο εργοδότες;


nikosjordan

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα,

 

Σχετικά με την υπαγωγή στη ρύθμιση της παρ. 9 του Άρθρου 39 του ν. 4387/2016, για όσους έχουν μέχρι και 2 εργοδότες, από το Άρθρο 4 της από 20-01-2017 εγκυκλίου (http://www.efka.gov.gr/_memos/files/ar_39_4387.pdf) καταλαβαίνω ότι η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση, αποτελεί δυνατότητα που μου δίνει ο νόμος υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (μέχρι και δύο εργοδότες) και όχι υποχρέωση. Επί του θέματος έλαβα διευκρίνιση από την υπεύθυνη του υπουργείου, η οποία μου είπε ρητώς ότι αν δεν αιτηθώ την υπαγωγή μου στη ρύθμιση αναγράφοντάς το στο ΤΠΥ, πληρώνω εισφορές ως ΕΕ. Η υποχρέωση του εργοδότη να υποβάλλει ΑΠΔ, γεννάται από τη στιγμή που θα αιτηθώ να υπαχθώ στη ρύθμιση αναγράφοντάς το στο ΤΠΥ που θα εκδόσω.

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας επί του θέματος. Πως το αντιμετωπίζουν οι αντισυμβαλλόμενοί σας?

 

Εγώ εργάζομαι σε εταιρεία, με μπλοκάκι (μαναδικός εργοδότης) και πριν ακόμη εφαρμοστεί ο νόμος είχα συμφωνήσει με τον εργοδότη μου, ότι αν κληθεί να πληρώσει εισφορές, θα αναπροσαρμόσουμε το ποσό της σύμβασης προκειμένου οι εισφορές να βαραίνουν τελικά αποκλειστικά εμένα (υποθέτω πως αυτό ισχύει για τους περισσότερους μηχανικούς που δουλεύουν με μπλοκάκι).

Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσω να υπαχθώ στη ρύθμιση της παρ. 9 του Άρθρου 39 (εισφορές ως μισθωτός) θα πληρώσω το σύνολο των εισφορών, ήτοι 38,10% χωρίς καμία έκπτωση.

Από την άλλη, αν δεν αιτηθώ την υπαγωγή μου στη ρύθμιση (που σημαίνει ότι δεν αναγράφω τίποτε σχετικό το ΤΠΥ που κόβω και κατά συνέπεια δεν υποχρεώνω τον εργοδότη μου να υποβάλλει ΑΠΔ), πληρώνω και πάλι το σύνολο των εισφορών (37,95% ως Ελεύθερος Επαγγελματίς) έχοντας όμως την έκπτωση του Άρθρου 98.

 

Επομένως, είνα προφανές ότι η υπαγωγή στη ρύθμιση, θα ωφελούσε μόνο στην ουτοπική περίπτωση, που ο εργοδότης δεχόταν να πληρώσει το ποσοστό που του αναλογεί...

 

Επιπλέον, θεωρώ λογικό ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με το φορολογικό, δηλαδή μπορεί κάποιος να φορολογηθεί ως μισθωτός και να ασφαλιστεί ως ΕΕ. ((Εξάλλου και τα κριτήρια υπαγωγής είναι διαφορετικά). θα ήθελα και σ' αυτό τη γνώμη σας. 

 

Ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 154
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εστειλα και σχετικό ερώτημα αναφορικά στην πρώτη παράγραφό σου, στο [email protected], οπότε αν υπάρξει απάντηση θα την ανεβάσω στο forum.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Περιμένω και εγώ την απάντηση να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Μην μας γυρίσει και ανάποδα το θέμα αν είναι να μείνουμε ως έχουμε...

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Το ασχημο ειναι οτι ακομα και γραπτα να ερθει η απάντηση δεν θα αποτελει καποια δεσμευση αναφορικα στην δυνατοτητα ή την υποχρεωση, αφου δεν ειναι παρα μια ε/α (ερμηνεια καποιου) και τιποτα παραπανω.

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Εκτιμώ ότι μιας και δεν υπάρχει υποχρέωση βάση νόμου για τον εργοδότη καλό είναι να μην αλλάξουμε τις συνθήκες γιατί μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια κίνηση παρά να βγει προς όφελος μας. Αλλα ακόμη και αν αποτελούσε υποχρέωση πάλι θα μετά κυλούσε την διαφορά στην αμοιβή όποτε το ίδιο και το αυτό

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

fyi από το άρθρο καταλαβαίνω ότι, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουρια. Δεν θα σας κάνει σοφότερους το άρθρο, απλά αυτά που ρωτάτε σε αυτό το ποστ τα εχει μαζεμενα ως γκρίζες ζώνες...

http://www.kathimerini.gr/893771/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/anhsyxia-stoys-ergazomenoys-panikos-sta-logisthria-apo-to-xaos-me-tis-eisfores?platform=hootsuite

Link to comment
Share on other sites

Με κάλυψε ο thodoris85 σε ότι αφορά την έκπτωση.

 

Σε ότι αφορά τον υπολογισμό των εισφορών, θα ήθελα να προσθέσω, πως σύμφωνα με την απάντηση που έλαβα από την αρμόδια υπάλληλο, για το διάστημα μέχρι να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποδοχής των ΑΠΔ, θα υπολογίζονται για όλους σύμφωνα με το Άρθρο 39 (Ελεύθεροι Επαγγελματίες).

Link to comment
Share on other sites

Φορολογικά σήμερα ισχύει ότι για να είσαι μπλοκάκι και να φορολογείσαι έτσι πρέπει:

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, (άρθρο 12, παρ. 2στ΄ του ΚΦΕ-Ν. 4172/2013), όποιος βάσει έγγραφων συμβάσεων, εκδίδει δελτία παροχής υπηρεσιών σε έως και τρεις εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή όποιος εκδίδει και σε περισσότερους αρκεί ο ένας από αυτούς να του αποδίδει το 75% των ετήσιων εσόδων του λογίζεται ως μισθωτός και φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς να έχει δικαίωμα να εκπέσει επαγγελματικές δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδά του. (άρθρα 15 και 16 του ΚΦΕ-Ν.4172/2013).

 

Nα μην έχει την εμπορική ιδιότητα.  Πρόκειται δηλαδή για επαγγέλματα που με τις καταργηθείσες διατάξεις του ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα (αμοιβές συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, ιατρού, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, δημοσιογράφου, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη κλπ.) και υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων. (βλ. την ΠΟΛ.1047/12.2.2015). Συνεπώς όχι μεσίτης, όχι διαφημιστής, όχι εκτελωνιστής κλπ.

 

να μη διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του.

 

να μην αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία,

 

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλονται είτε επί του πραγματικού εισοδήματος είτε επί του τεκμαρτού εισοδήματος ανάλογα με το ποιο είναι το μεγαλύτερο.

 

Ασφαλιστικά όμως:

Με βάση τη συγκεκριμένη  ασφαλιστική διάταξη (παρ. 9 του άρθρου 39, του νόμου 4387/2016), υιοθετείται  διαφορετικός «ορισμός» του «μπλοκάκια». Έτσι όποιος βάσει έγγραφων συμβάσεων, εκδίδει δελτία παροχής υπηρεσιών σε πάνω από δύο εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) δεν θεωρείται μισθωτός, αλλά ελεύθερος επαγγελματίας.  

Εδώ η ασφαλιστική διάταξη ορίζει ότι για να ασφαλίζεσαι ως μισθωτός –και κατά συνέπεια να ζητάς από τον εργοδότη να πληρώσει τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εισφορών- θα πρέπει το εισόδημα σου να  προέρχεται από την άσκηση διαρκούς - και όχι ευκαιριακής - επαγγελματικής δραστηριότητας και να έχεις το πολύ έως δύο εργοδότες.

Αν υπάρχει και τρίτος εργοδότης, τότε για μεν την Εφορία θα θεωρείται «μισθωτός» για δε το ασφαλιστικό Ταμείο «ελεύθερος επαγγελματίας». Και τούτο μόνο και μόνο επειδή θα εκδίδει μπλοκάκια σε τρεις εργοδότες.

Οπότε το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα βαραίνουν τον ασφαλισμένο και όχι τον εργοδότη του.

Δεν ενδιαφέρει τον ασφαλιστικό νομοθέτη ποιο επάγγελμα ασκεί. Μπορεί να έχει και την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία με την φορολογική έννοια και την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου που του δίνει την εμπορική ιδιότητα, φτάνει «να υπάγεται ή θα υπάγονταν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου, στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, και να αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών»  

 

Δεν ρωτάει αν διατηρεί ή όχι εγκατάσταση διαφορετική από την κατοικία του

 

Οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο συνολικό ποσό του δελτίου παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ). Δηλαδή στο μικτό ποσό χωρίς αφαίρεση τυχόν επαγγελματικών δαπανών  και με την υποβολή της ΑΠΔ, ενεργοποιείται αυτομάτως η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Όσο για τη φορολογική αντιμετώπιση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις του άρθρου 12, παρ. 2στ΄ του ΚΦΕ-Ν. 4172/2013, στο Ε3 δεν δικαιούται να  αφαιρέσει δαπάνες, παρά μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές που τον βαρύνουν ατομικά στο δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ)

Άρα με βάση αυτά τα δεδομένα που έχουμε ισχύουν σήμερα και εφόσον οι εργοδότες δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πληρώσουν από την τσέπη τους τις εισφορές μας(μπλοκάκια) δεν βρίσκω το λόγο να υπαχθούμε στην διάταξη αυτή.Από την άλλη αν υπάρχει περίπτωση να συνδέσουν το φορολογικό με το ασφαλιστικό και να μας πούνε ότι επειδή δεν υπάχθηκες στην διάταξη του ασφαλιστικού ,δεν θεώρησε και φορολογικά μπλοκάκι ,τότε θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε φόρο από μηδενική βάση 29% και προκαταβολή 100% ,μη αξίζοντας να δουλεύουμε.  Μπορούν να συνδέσουν με νόμο το φορολογικό με το ασφαλιστικό και να ισχύει για την τρέχουσα χρονιά?

 

Επίσης nikosjordan ισχύει αυτό που ανέφερες ότι όταν ασφαλίζεσαι ως μισθωτός μπλοκακι δεν εχεις  την εκπτωση  50-% πάνω από 7033  ευρώ?

"Αυτό σημαίνει ότι αν θελήσω να υπαχθώ στη ρύθμιση της παρ. 9 του Άρθρου 39 (εισφορές ως μισθωτός) θα πληρώσω το σύνολο των εισφορών, ήτοι 38,10% χωρίς καμία έκπτωση.

Από την άλλη, αν δεν αιτηθώ την υπαγωγή μου στη ρύθμιση (που σημαίνει ότι δεν αναγράφω τίποτε σχετικό το ΤΠΥ που κόβω και κατά συνέπεια δεν υποχρεώνω τον εργοδότη μου να υποβάλλει ΑΠΔ), πληρώνω και πάλι το σύνολο των εισφορών (37,95% ως Ελεύθερος Επαγγελματίς) έχοντας όμως την έκπτωση του Άρθρου 98."

Edited by a.k.topo
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.