Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δύο ΚΕΝΑΚ ή ένα


zio7

Recommended Posts

Ανεβάζω μια κάτοψη με εξοχικές κατοικίες. Οι απορίες μου είναι οι παρακάτω

 

1. Στο σημείο Α υπάρχει χώρισμα της τοιχοποιίας ενώ στο Β όχι. Στη μελέτη ΚΕΝΑΚ τα studio 3 & 4 τα θεωρούμε ένα κτίριο οπότε ένα ΚΕΝΑΚ (και θερμομονωτική επάρκεια)? Και πως ορίζουμε τις δύο μεσαίες τοιχοποιίες?  Το κτίριο έχει ισόγειο και όροφο με ξεχωριστές ιδιοκτησίες (σύνολο 4 studio)

 

2. Τις αποθήκες έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το σχέδιο τις εντάσσουμε στη θερμική ζώνη? Λογικά στη πράξη δωμάτια θα γίνουνε

 

3. Το μπετόν (στήριγμα εδάφους) το υπολογίζουμε στην εξωτερική τοιχοποιία προς έδαφος?

 

Η θέρμανση στα studio θα γίνει με κλιματιστικά και το κάθε studio ξεχωριστά είναι κάτω από 50τ.μ.

 

 

KATOPSI.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ένα κτίριο με μεσοτοιχία είναι -> μια ΜΕΑ ((όχι ΚΕΝΑΚ) και μια θερμομονωτική επάρκεια. Δεν προκείται για στατικά ανεξάρτητα μεταξύ τους κτίρια. Το ότι στη στη θέση Β δεν υπάρχει τοιχοποιία τι πειράζει; Βάζεις το κούφωμα μόνο. ΟΙ αποθήκες, έτσι όπως είναι τώρα, δεν είναι εντός θ.ζ. Δν είναι σαν μια εσωτερική αποθήκη. Τοιχοποιία είναι και το μπετόν, αδιαφανές δομικό στοιχείο του κελύφους της θ.ζ.

Link to comment
Share on other sites

Στο σημείο Β υπάρχουν δύο κολλημένες μεσοτοιχίες (για τα κτίρια Β3 & Β4) ενώ στο σημείο Α υπάρχει χώρισμα ανάμεσα στις δύο μεσοτοιχίες 5εκ. (χωρίζει το κτίριο Β2 από το κτίριο Β3). Το ερώτημα είναι αν κάνω μια ΜΕΑ (όπως σωστά με διόρθωσες) για τα κτίρια Β3 & Β4 ή επειδή έχουν διπλά μεσοτοιχεία (δηλαδή κάθε κτίριο "κλείνει") θέλει δύο ΜΕΑ και δύο μελέτες θερμομονωτικής επάρκειας. 

 

Δεν μπορώ να θεωρήσω τις αποθήκες εντός θ.ζ? ο εργολάβος θα βάλει μόνωση εξωτερικά και όχι στη μεσοτοιχία με τις αποθήκες (που θα χρειαστεί και τα κουφώματα να είναι εντός ορίων που επικοινωνούν με τις αποθήκες)

 

Το μπετόν υπάρχει μέχρι περίπου τα 2/3 του εξωτερικού τοίχου για στήριξη του εδάφους και υπάρχει και κενό 10εκ. μεταξύ της εξωτερικής τοιχοποιίας και του μπετόν, η γνώμη μου είναι να μη το λάβω υπόψιν

Link to comment
Share on other sites

Εγώ μπερδεύτηκα :). Τα δύο κτίρια φαίνεται να είναι στατικά ανεξάρτητα μεταξύ τους, και το Β3 επιπλέον και με την αποθήκη αριστερά του. και αναρωτιέμαι γιατί δεν φαίνονται αρμοί.

Οπότε, δύο ΜΕΑ (σε ένα τεύχος) και δύο θερμομονωτικές επάρκειες. Που σημαίνει ότι οι μεσοτοιχίες θέλουν μόνωση καθώς και ο τοίχος που βλέπει προς την αποθήκη αριστερά. Ο εργολάβος θα κάνει αυτό που θα πει ο μηχανικός, αλλιώς no επίβλεψη.

Και ναι λάθος δικό μου, ο τοίχος αντιστήριξης δεν έρχεται σε επαφή με τα δομικά στοιχεία της θερμικής ζώνης, οπότε τον αγνοείς. Επαφή με εξωτερικό αέρα. Τα είδα πολύ βιαστικά και απάντησα. Συγγνώμη και πάλι :oops:.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Για να έχεις καλύτερη εικόνα του συγκροτήματος σου ανεβάζω όλη τη κάτοψη του ισογείου.

 

Και τα 4 κτίρια θα είναι προκατασκευασμένα με ξύλο και εσωτερική μόνωση. Για το λόγο αυτό (μόνωση στους εξωτερικούς τοίχους)  και για τον προφανέστατο λόγο ότι οι αποθήκες θα γίνουν δωμάτια σκέφτομαι να συμπεριλάβω τις αποθήκες κάθε κατοικίας στη θ.ζ.., άλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση να βάλει μόνωση και  κουφώματα σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ στο διαχωριστικό τοίχο με τις αποθήκες. Τώρα κατά πόσο είναι λάθος αυτό ή απλά στην επιλογή του μελετητή δεν το ξέρω.

 

Επίσης λόγω του αρμού είναι ξεκάθαρο ότι στα κτίρια Β1 και Β2 θα γίνουν ξεχωριστές ΜΕΑ και μελέτες θερμομονωτικής επάρκειας. Στα κτίρια Β3 και Β4 που δεν υπάρχει αρμός διαστολής αλλά οι ενδιάμεσες τοιχοποιίες θα έχουν μόνωση. Τι κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση? Και πάλι ξεχωριστές μελέτες?

 

ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σου

katopsi 2.pdf

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν ρωτάτε, εσύ και ο πολιτικός μηχανικός στην ΥΔΟΜ και στην ΕΥΕΠΕΝ;

Καταρχήν, στο καινούργιο σχέδιο οι αποθήκες είναι σε άλλη θέση και εντός των θ.ζ. Έτσι όπως είναι, και μπορούν και πρέπει αναγκαστικά να συμπεριληφθούν στις θ.ζ. (αλλιώς θα πρέπει να τοποθετηθεί θερμόνωση στους διαχωριστικούς τοίχους), παρόλο που πολεοδομικά δεν πληρούν τις προδιαγραφές για κατοικία, λόγω φυσικού αερισμού και φυσικού φωτισμού.

Για την έλλειψη αρμού διαστολής στα κτίρια Β3 και Β4, τι λέει ο π.μ.; Μην ξεχνάς πως δύο υπογράφουν στην ΜΕΑ και πρέπει να συν-εργάζονται. Ρώτα και στην ΕΥΕΠΕΝ, πως το βλέπουν. Εγώ πάντως βλέπω δύο στατικά ανεξάρτητα κτίρια και λέω πως και αρμός θα πρέπει να προβλεφθεί και θερμομόνωση (εσωτερική) των μεσοτοιχιών να γίνει, που όπως λες, θα γίνει. Ως στατικά ανεξάρτητα κτίρια, θεωρώ πως και γι' αυτά απαιτούνται ξεχωριστές ΜΕΑ και έλεγχοι θερμομονωτικής επάρκειας (Ε.Θ.Ε.). Υποτίθεται πως αν κατεδαφιστεί ή δεν κατασκευαστεί ποτέ το ένα εκ των δύο, μπορεί το καθένα να λειτουργεί ανεξάρτητα από το άλλο. Τουλάχιστον από την άποψη της θερμομονωτικής προστασίας.

Ας πει και κάποιος άλλος τη γνώμη του και ρώτα και στην ΕΥΕΠΕΝ αν πρέπει να γίνουν δύο ή αρκεί μια μόνο ΜΕΑ και ένας Ε.Θ.Ε.

 

Αυτά.

Υ.Γ.: Για δες που γίνονται ακόμα μελέτες για νέα κτίρια...

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ.: Για δες που γίνονται ακόμα μελέτες για νέα κτίρια...

 

Άσε χαμός! Μου έτυχε και μένα μία άδεια με ΜΕΑ και Η/Μ για 2 ανεξαρτητες μεζονέτες στο ίδιο οικόπεδο. Ολοκληρώθηκε (η μελέτη) τον Οκτώβριο του 2016 (αν και η δουλειά  είχε κλειστεί απο τον Φεβρουάριο, αλλά είχαμε συνεχείς αλλαγές στα αρχιτεκτονικά). Και ανακάλυψα ότι ξεχνάω σιγά σιγα τις λειτουργίες στα menu της 4Μ...

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Ε, καλά είναι αν είναι από το '16. Εμένα, μια μεζονέτα που πήρα την άδεια τον Ιούλιο του '11 ούτε καν με ειδοποίησαν αν έγινε η εκσκαφή (δεν ήμουν επιβλέπων) και ένα διώροφο με δύο διαμερίσματα από τον Απρίλιο του '12, έχει φτάσει στα τούβλα. Τόσο καλά. Στο μεταξύ έχω κλείσει βιβλία.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.