Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

καλησπέρα. Σήμερα μπήκα στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να πληρώσω τον μήνα και μου αναφέρει στην πρώτη σελίδα οτι υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (συνημμένο). Μέχρι πρόσφατα (τον περασμένο μήνα που είχα ξαναμπεί) δεν έλεγε κάτι. Στο άλλο συνημμένο γράφει οτι έχω ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ 5.529,32 €!!! το οποίο μάλιστα έχει ημερομηνία πληρωμής ως 3/10/2017! και αφορά Ληξιπρόθεσμες Οφειλές έως 31/12/2016. Εγώ έχω πληρώσει κανονικά όλα τα έτη (το 2016 το πλήρωσα κανονικά τα 2 ειδοποιητήρια 2.510,70€ το Α' 2016 και 2.270,70€ το Β' 2016). Το 2015 το είχα σε εκρεμμότητα όλο και το είχα σε 12 δόσεις και η 12 δόση πληρώθηκε (όλες με πάγια εντολή στην εθνική πλην της 1ης δόσης που πληρώθηκε στα γκισε) στις 30/9/2017. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει γραφεί αυτό το ποσό ως ληξιπρόθεσμη οφειλή. Σε τι αναφέρεται, γιατι δεν έχω κάποια τέτοια εκρεμμότητα. Εχει κανείς κάτι παρόμοιο? Τι μπορεί να είναι? Και μάλιστα να έχει λήξει η προθεσμία? Ευχαριστώ προκαταβολικά

 

Ίσως σου χρέωσαν μαζεμένα τα αναδρομικά του ν. 3986/2011.

Πας μία βόλτα από το τοπικό ΤΣΜΕΔΕ, μόνο εκεί θα ξέρουν...

Link to comment
Share on other sites

Έστω "μπλοκάκιας" ο οποίος έχει έναν εργοδότη και έχει ενταχθεί στη ρύθμιση του άρθρ.39/παρ.9/4387-2016. Όλες οι εισφορές του κατατίθενται από τον εργοδότη, οπότε αυτός λαμβάνει ό,τι περισσεύει έπειτα από την παρακράτηση του αναλογούντος ποσοστού του.

 

Έστω επίσης κάποια στιγμή ο ίδιος "μπλοκάκιας" κόβει ένα τελευταίο δελτίο στον εργοδότη αυτόν, με ποσό όμως πολύ μεγαλύτερο των έως τότε μηνιαίων ΔΠΥ. Υπάρχει δυνατότητα στο τελευταίο αυτό ΔΠΥ να επιλέξει να μην υπολογιστούν οι εισφορές βάσει του άρθρ.39/παρ.9, ώστε για τον μήνα αυτόν να υπολογιστούν οι εισφορές βάσει του περυσινού εισοδήματος και όχι επί του ποσού του ΔΠΥ;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι θα βρεις την απάντησή στην με αρ.πρωτ.Φ80000/οικ.5547/248/7-2-2017 (ΑΔΑ: ΩΥ1Ο465Θ1Ω-4ΣΜ), εδάφιο 7, παράγρ. δ' και ε' (ιδιαίτερα η ε').
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Εφάπαξ το αναδρομικό "χαράτσι" στους επαγγελματίες

Όλες μαζί και όχι σε δόσεις αναμένεται να ζητηθούν από τα Ταμεία oι αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές από όσους επαγγελματίες δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζουν αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το πακέτο των αναδρομικών εισφορών θα πρέπει να καταβληθεί μαζί τις μηνιαίες τρέχουσες εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου.

Έτσι, οι εν λόγω αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν έως δεκαπέντε μέρες για να καταβάλουν τις διπλές εισφορές τις οποίες θα τους έχει καταλογίσει ο ΕΦΚΑ, δηλαδή τόσο τις τρέχουσες όσο και όλες μαζί τις αναδρομικές.

 

Πώς θα εισπραχθεί η θετική διαφορά

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θετική διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατέβαλε ένας επαγγελματίας με βάση το υψηλότερο εισόδημα του 2015 στο 10μηνο του 2017 και των εισφορών τις οποίες έπρεπε να καταβάλει με βάση το σχετικά χαμηλότερο καθαρό εισόδημα του 2015 θα πρέπει πολύ πιθανόν να καταβληθεί ολόκληρη και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως ακόμη να έχει αποκλειστεί πλήρως το τελευταίο ενδεχόμενο.

 

Παράδειγμα

 

Έστω ένας αυτοαπασχολούμενος ο οποίος δήλωσε στην Εφορία καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ το 2015.

Με βάση αυτό το εισόδημα, κατέβαλλε κάθε μήνα 234 ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017 (εισφορές 26,9% x 1/12 x 10.000 ευρώ + 10 ευρώ κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ).

Ωστόσο, για το 2016, ο ίδιος επαγγελματίας δήλωσε στην Eφορία καθαρό εισόδημα 11.000 ευρώ.

Συνεπώς, οι μηνιαίες εισφορές τις οποίες έπρεπε να πληρώσει στο 10μηνο του 2017 ο εν λόγω επαγγελματίας ανέρχονται κάθε μήνα σε 256 ευρώ (εισφορές 26,9% x 1/12 x 11.000 ευρώ + 10 ευρώ κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ).

 

Συνεπώς, η διαφορά μεταξύ καταβληθέντων και καταβλητέων εισφορών ανέρχεται σε μηνιαία βάση σε 22 ευρώ (256 ευρώ - 234 ευρώ).

Σε 10μηνη βάση, η διαφορά αυτή ανέρχεται σε 220 ευρώ (22 ευρώ x 10 μήνες). Σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζεται από το υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, η 10μηνη διαφορά αυτή των 220 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί "μια και έξω" μαζί με την πρώτη καταβολή εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016. Άρα, ο επαγγελματίας του παραδείγματος θα πρέπει έως τις 30 Νοεμβρίου να καταβάλει μηνιαίες εισφορές 256 ευρώ συν 220 ευρώ αναδρομικές εισφορές. Συνολικά, δηλαδή, 476 ευρώ.

Αν, όμως, υιοθετηθεί το σενάριο της καταβολής των αναδρομικών εισφορών σε ισόποσες, π.χ., 10 δόσεις, τότε ο εν λόγω επαγγελματίας θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα 278 ευρώ (256 ευρώ οι τρέχουσες εισφορές + 22 ευρώ η μηνιαία δόση των αναδρομικών εισφορών).

 

Πώς θα επιστραφεί η αρνητική διαφορά

 

Το αντίθετο θα γίνει με όσους επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015.

Συγκεκριμένα, τα Ταμεία θα τους επιστρέψουν εφάπαξ αναδρομικά την αρνητική διαφορά μεταξύ των καταβληθέντων εισφορών στο 10μηνο του 2017 (με βάση το σχετικά υψηλότερο καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015) και των καταβλητέων εισφορών (με βάση το χαμηλότερο εισόδημα του 2016).

Μάλιστα, το πακέτο αυτό των επιστροφών (οι οποίες αναμένεται να είναι υψηλότερες ως ποσό από τις επιβαρύνσεις) εξετάζεται να συμπεριληφθεί πολιτικά στην όλη κίνηση υποστήριξης χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση τα ερχόμενα Χριστούγεννα ("κοινωνικό" μέρισμα στους δικαιούχους του ΚΕΑ, επιστροφές εισφορών ασθενείας στους συνταξιούχους, 2η εμβόλιμη απονομή νέων κύριων συντάξεων κ.λπ.).

Η επιστροφή αυτή θα γίνει, βάσει της σχετικής πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, μόνο σε όσους επαγγελματίες δεν έχουν καθόλου ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, ακόμα και αν αυτές έχουν ρυθμιστεί να εξοφληθούν σε δόσεις.

Με άλλα λόγια, σε αυτή την περίπτωση οι επιστροφές θα συμψηφιστούν με τις οφειλές των επαγγελματιών.

Αν οι επιστροφές είναι μεγαλύτερες από τις οφειλές, τότε η διαφορά τους θα δοθεί στους δικαιούχους αυτοαπασχολουμένους.

Αν είναι αρνητική, τότε θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό της επιστροφής από το χρέος και το υπόλοιπο χρέος θα παραμείνει, φυσικά, στον επαγγελματία. Ερώτημα παραμένει πώς θα αναπροσαρμοστούν οι δόσεις για την εξόφληση των χρεών (για όσους επαγγελματίες βρίσκονται σε ρύθμιση την οποία τηρούν), δεδομένου ότι αυτά θα μειωθούν λόγω της μείωσής τους μέσω του συμψηφισμού χρεών-επιστροφών.

 

Ο λόγος της αναστάτωσης

Η αναστάτωση αυτή προκαλείται λόγω του εξής γεγονότος: Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει τον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών από 1/1/2017 με βάση το εισόδημα το οποίο δήλωσαν το προηγούμενο έτους.

 

Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου 2017, οι μόνες διαθέσιμες φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος με βάση τις οποίες μπορούσαν να υπολογιστούν οι εισφορές ήταν εκείνες που αφορούσαν το 2015.

Οι φορολογικές δηλώσεις για το 2016 ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

 

Ο φορέας ο οποίος υπολογίζει τις εισφορές με βάση το εισόδημα (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) παρέλαβε τις δηλώσεις για το 2016 μόλις στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Έτσι, θα έχει υπολογίσει τις νέες εισφορές το αργότερο έως τα τέλη του μήνα που μόλις μπήκε. Γι' αυτό οι επαγγελματίες πλήρωναν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου με βάση το εισόδημα του 2015 και θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 από τα τέλη του τρέχοντος μήνα και έπειτα.

 

Πηγή http://www.capital.gr/oikonomia/3252081/efapax-to-anadromiko-xaratsi-stous-epaggelmaties

Link to comment
Share on other sites

"...τα Ταμεία θα τους επιστρέψουν εφάπαξ αναδρομικά την αρνητική διαφορά..."

:shock: :shock: :shock:

Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε...!

 

(οι περισσότεροι είχαν μικρότερο δηλωθέν εισόδημα το 2016 από το 2015)

Link to comment
Share on other sites

@georgegaleos:

 

Ευχαριστώ για την διευκρινιστική.

Αν καταλαβαίνω καλά όμως, οι περιπτώσεις δ και ε αφορούν σε μισθωτό ο οποίος κόβει και ΔΠΥ. Εγώ στο παραπάνω παράδειγμα υποθέτω δελτιούχο ο οποίος δεν είναι μισθωτός αλλά κόβει ΔΠΥ και οι εισφορές του υπολογίζονται ως μισθωτός.

Edited by civeng
Link to comment
Share on other sites

Civeng καλημπερα,

για αυτό έγραψα "νομίζω".

Λαμβάνοντας υπόψη την "λογική" αν θες της απόφασης ... και γιατί δεν βρήκα κάτι επίσημο, ακριβώς επάνω στον προβληματισμό σου... και στον βαθμό που παρακολουθώ τα διάφορες αποφάσεις, δεν νομίζω να έχει βγει ακριβώς κάτι.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μπήκα να εκτυπώσω το ειδοποιητήριο  του Οκτωβρίου και μπαίνοντας να τσεκάρω τα στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης, με έχει ασφαλισμένο στα γνωστά ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και πλέον ΕΦΚΑ.

 Όμως, στα στοιχεία ασφάλισης ώς έμμεσο μέλος, πέραν της ασφάλισης που είχα παλαιότερα μεσώ του ταμείου του πατέρα μου, με δείχνει απο 26/10/2014 ώς έμμεσα ασφαλισμένο 

στο ΙΚΑ χωρίς να αναφέρει  ημερομηνία λήξης παρά μόνο έναρξη. Το 2014 ήμουν ήδη ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ και δεν είχα ποτέ νταραβέρι με ΙΚΑ....Έχει κανείς ιδέα αν πρόκειται 

για λάθος ή για κάτι που μου διαφεύγει? Τον Οκτώβρη του 14 φοιτούσα επίσης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Μήπως παίζει κάποιο ρόλο? Δε θα πρεπε να φαίνεται και η ασφάλιση από τον στρατό

κατά τη διάρκεια της θητείας στα στοιχεία?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Σε εμένα φαίνεται η διάρκεια του στρατού ('95-'96) όπου είχα διακόψει στην ασφάλεια για ασθένεια στο ΤΣΜΕΔΕ.

Για το άλλο που λες δεν γνωρίζω.

 


Υ.Γ.

Το μεγάλο θέμα-μπέρδεμα θεωρώ ότι θα προκύψει αν δεν κάνουν έγκαιρα τους συμψηφισμούς, δηλ. αν δεν γίνουν πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ή αν θες πριν την έκδοση των ειδοποιητηρίων του '18.

 

Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε καταγράψει ποσά εισφορών στα βιβλία που δεν θα είναι τα πραγματικά, άρα θα πρέπει να τα προσαρμόσουν, βάσει της αρχής του δεδουλευμένου και αυτό πώς θα γίνεται κάθε έτος, αν δεν ολοκληρώνονται εγκαίρως οι συμψηφισμοί ?

Επίσης --αν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι συμψηφισμοί--τι ποσά εισφορών θα προστεθούν στο φορολογητέο εισόδημα του 2017, για να προκύψει η νέα βάση υπολογισμού για το 2018 ?

Έχει να γίνε το "μάλε-βράσε" ....

 

post-2272-0-03835700-1511283307_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.