Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΦΚΑ και εισφορές


deadlock_gr

Recommended Posts

Και όμως.

Τελικά πήγα Τσμέδε και μου ειπαν στις εισφορες οτι πρεπει να πληρωσω το ελαχιστο 170€ για τους πρωτους μηνες και του χρονου βλεπουμε.

Εντωμεταξυ καλυπτονται εννοειται οι ελαχιστες εισφορες απο την μισθωτη μου εργασια. Μπερδεμενοι πολλοι μου φανηκαν, ουτε αυτοι δεν ξερουν τι τους γινεται, εγω ηθελα να ξεκινησω ομως...

 

Άρθρο 36 παρ.2 ν. 4387/2016

"2. Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα αυταπασχολούνται σε δραστηριότητες για τις οποίες υπάγονταν ή θα υπάγονται βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, στην ασφάλιση ενός φορέα, τομέα, κλάδου και λογαριασμού ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., καταβάλλουν υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α.: α) μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 38, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών και β) ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39, για το εισόδημα, εφόσον υπάρχει, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 39."

 

Αναλυτικά: Εγκύκλιος 27 του ΕΦΚΑ (15.6.2017)

 

Σε παρακαλώ, πήγαινε πάλι στο ΤΣΜΕΔΕ και τριψ' τους την εγκύκλιο στη μούρη. Άσχετοι. Πάντα βάζουν τον κόσμο να πληρώνει. Κανονικά παίρνεις ονόματα υπαλλήλων και κάνεις αναφορά εγγράφως... Τουλάχιστον πήγαινε να σου σβήσουν τις εισφορές και βαλ' τους τις φωνές. Μήπως γλιτώσει και κανένας άλλος. Σε παρακαλώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, καθώς πρόσφατα απέκτησα το πτυχίο μου (πολιτικός μηχανικός) και δεν έχω πρακτικά καμία γνώση πάνω στο θέμα ασφάλισης-επαγγελματικών δικαιωμάτων κλπ., θα ήθελα τα φώτα σας σε μία απορία που μου δημιουργήθηκε με το νέο νόμο: Μπορώ, να αλλάζω κατηγορία εισφορών (ΤΣΜΕΔΕ ή ΙΚΑ) όποτε εγώ το επιθυμώ? Εννοώ: Σε διαστήματα που δεν χρειάζομαι την ιδιότητα-επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανικού (είτε είμαι άνεργος χωρίς εισόδημα, είτε εργάζομαι σε άσχετη με το επάγγελμα θέση) μπορώ να αλλάζω "ασφαλιστική κατηγορία" κατά το δοκούν ή υπάρχει κάποια παγίδα, όπως π.χ. αναδρομική καταβολή διαφοράς χρημάτων ασφάλισης μόλις κάνω επανέναρξη της δραστηριότητας ως "μηχανικός"? Μέχρι πρόσφατα τι ίσχυε για κάποιον που διαγραφόταν από το ΤΕΕ για να γλιτώσει τις εισφορές και ξαναγραφόταν στο μέλλον?

Υ.Γ.: Συγχωρέστε μου τις ελλιπείς γνώσεις επί του θέματος, αλλά χάθηκα στα πολλά threads καθώς προσπαθούσα να βρω απάντηση στο παραπάνω διατυπωθέν ερώτημα. (Προς διαχειριστές: Αν θεωρείτε ότι το ερώτημα ταιριάζει περισσότερο σε κάποιο άλλο thread παρακαλώ υποδείξετε μου να το μεταφέρω).

Link to comment
Share on other sites

Απ' όσο έχω καταλάβει και έχει συμβεί σε μας οι κατηγορίες καθορίζονται αυτόματα με τα χρόνια δεν τις επιλέγουμε....

 

Διαβάζω σήμερα το παρακάτω, λέτε να αλλάξουν στάση οι εταιρείες? όταν λέει μικτά 1400 δηλαδή όταν κόβεις τιμολόγιο 1400  + ΦΠΑ - παρακράτηση 20% αυτό θεωρείται 1400 μικτά?

http://www.filathlos.gr/diaphora/362882-mplokaki-telos-gia-40-000-ergazomenoys-pos-tha-mpoyn-sto-misthologio 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οσοι είναι ΕΕ μηχανικοί και μελη εταιρείων, πληρωνουν ξεχωριστά εισφορες για την καθε δραστηριοτητα?

Τα εχουν ξεχωρισει στο ειδοποίητηριο ή οχι ακόμα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

 

Αναλυτικά: Εγκύκλιος 27 του ΕΦΚΑ (15.6.2017)

 

 

Το θέμα είναι πως η εγκύκλιος 27, που περιλαμβάνει και αριθμητικά παραδείγματα, αναφέρεται συνεχώς μόνο στον κλάδο κύριας σύνταξης και ναι, όσον αφορά αυτόν τον κλάδο, η νομοθεσία και η εγκύκλιος είναι ξεκάθαρες - δεν θα εφαρμοστεί ελάχιστο για όσους είναι μισθωτοί πλήρους απασχόλησης και παράλληλα αυτό-απασχολούμενοι.

 

Με τους άλλους κλάδους όμως τι γίνεται (επικουρικό, εφάπαξ, υγείας);

 

Τα 10 € του ΟΑΕΔ είμαι σίγουρος πως θα μας τα φορτώσουν. 

 

chrisgrigo, δεν είναι μόνο τα δικά σου που δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμη. Μετά από τηλεφωνήματα στον ΕΦΚΑ και ερωτήματα στο τοπικό επαρχιακό ΤΣΜΕΔΕ, αυτό που τελικά μου είπαν είναι πως περιμένουν η περίπτωση αυτή να "λυθεί" με την επικείμενη εκκαθάριση εισφορών βάσει εισοδημάτων 2016 που λέγεται πως θα γίνει εντός του μήνα. 

Link to comment
Share on other sites

Χαιρετώ!

 

Είδα κάτι για τα αναδρομικά (το αρχικό link/site που το είδα δεν μπορουσα να το βρω και σας βαζω ότι γκουγκλαρα ως πιο προσφατο, εδώ...) 

Αυτά λογικά είναι τα χρήματα που θα βγαινανε με επανυπολογισμο, και έλεγαν αρχικά ότι θα μπουν σε αρκετες δόσεις (=όσοι και οι μηνες που το καθυστέρησαν...) - πότε άλλαξε αυτό σε "Νοεμβριο του 17"??? 

Edited by Baudolino
Link to comment
Share on other sites

Προσπαθώ να μπω από το πρωί στον ΕΦΚΑ να τυπώσω κάτι που χρειάζομαι από τις εισφορές αλλά μετά την εισαγωγή του ΑΜΚΑ μου βγάζει ότι υπήρξε κάποιο σφάλμα.

Το πρόβλημα το έχω μόνο εγώ ή είναι κάτι γενικότερο ?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.