Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ασφαλιστική ενημερότητα και έκδοση Αδειών Δόμησης


RizospastikhPM

Recommended Posts

Σαν Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, έχουμε γίνει αποδέκτες, τους τελευταίους μήνες, πολλών διαμαρτυριών αλλά και εκκλήσεων απεγνωσμένων συναδέλφων, οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί και δεν έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Δόμησης ώστε να εκδώσουν κάποιου είδους Άδειας Δόμησης. Επίσης έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με όσες αιτήσεις αδειών είχαν ήδη κατατεθεί και ο έλεγχος βρίσκονταν στο στάδιο των φορολογικών. Αυτοί οι φάκελοι είναι πλέον μπλοκαρισμένοι  και οι μηχανικοί μαζί με τους ιδιοκτήτες τους βρίσκονται όμηροι των προσωπικών φιλοδοξιών και κομματικών παιχνιδιών του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού.

Σημείο πρώτο – η αιτία του «κακού»: Μερικούς μήνες πριν τις εκλογές του ΤΕΕ, ο πρόεδρος κ. Στασινός με επιστολή του προς τις Υπηρεσίες Δόμησης «εντέλλει» τους  ΔΥ να ελέγχουν δικαιολογητικά  που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να ελέγχονται: Ασφαλιστική ενημερότητα, ενημερότητα ΤΕΕ, βεβαίωση περί μη δίωξης από το Πειθαρχικό του ΤΕΕ.

Ο κ. Στασινός δε νομοθετεί. Η βουλή νομοθετεί και ορίζει τους κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών. Διότι η διαδικασία έκδοσης μιας Άδειας Δόμησης είναι μια ιδιωτική συμφωνία μεταξύ του ιδιώτη μηχανικού και του ιδιώτη ιδιοκτήτη. Είναι προφανές πως ο κ. Στασινός από τον άμβωνα του προέδρου του ΤΕΕ, δεν έχει καμία επαφή με την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα στην οποία ζουν τα μέλη του επιμελητηρίου στο οποίο προΐσταται. Είναι άλλωστε γνωστό πως το ΤΕΕ υπό τον κ. Στασινό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιώτη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού. Αντίθετα, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη περίπτωση, τον αντιμάχεται και τον σαμποτάρει.

Σημείο δεύτερο – η κοινή λογική: Η κοινή λογική αλλά και η και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού τμήματος του Δήμου Καβάλας [1], βασιζόμενη στο Ν4030/11, ο οποίος και προσδιορίζει τον τρόπο έκδοσης ΑΔ και στα δικαιολογητικά που αναφέρει πέραν των απαιτούμενων κρατήσεων που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του ίδιου του έργου, δεν αναφέρει πουθενά ως δικαιολογητικό τη ασφαλιστική ενημερότητα του Μηχανικού. Ανάλογο πρόβλημα δημιουργείται και στους εργολήπτες ΔΕ κατά την δημοπρασία.

Με την λογική του ΤΕΕ θα έπρεπε και ο Ιατρικός σύλλογος να απαιτεί από τους ιδιώτες ασθενείς να ελέγχουν την ασφαλιστική ενημερότητα του γιατρού, από το Εμπορικό επιμελητήριο την ασφαλιστική ενημερότητα του φούρναρη πριν πουλήσει ψωμί κ.ο.κ.

Σημείο τρίτο – το πρόβλημα: Λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της καθίζησης της οικοδομής η έκδοση αδειών αποτελεί πλέον πολυτέλεια για τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό.

Ως εκ τούτου οι οφειλές στα ταμεία αυξάνουν και η χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες συνιστά συχνά άλυτο πρόβλημα.

Επομένως η σύνδεση της έκδοσης των Οικοδομικών Αδειών με την ασφαλιστική ενημερότητα του μηχανικού, δημιουργεί φαύλο κύκλο και βυθίζει τον ιδιώτη μηχανικό ακόμα περισσότερο στην ανέχεια.

Είναι δεδομένο πως η ιεράρχηση των αναγκών ξεκινάει από την κάλυψη των οικογενειακών εξόδων διαβίωσης.

Γενικότερα, η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος δημιουργεί επαγγελματίες δύο ταχυτήτων. Μέχρι σήμερα, ένας επαγγελματίας που δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα υπόκειται σε μία σειρά προβλημάτων με βασικό την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τώρα πλέον δεν έχει και πρόσβαση στην εργασία.

Συνεπώς, θα πρέπει να αποσυνδεθεί η δυνατότητα έκδοσης Οικοδομικής Άδειας από την απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σημείο τέταρτο- η αποσπασματική λύση: Με βάση την πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ,  δηλ. με προκαταβολή του 10% επί της νόμιμης-πλασματικής αμοιβής μελετών των μηχανικών που έχει ορισθεί από το ΤΕΕ, υπολογίζεται το παρακάτω παράδειγμα:

Σε μια έκδοση νέας οικοδομικής άδειας ισογείου με υπόγειο 100τμ, (μία κάθε 3-4 χρόνια) η νόμιμη αμοιβή του Πολ. Μηχ. είναι 8000€

Κρατήσεις υπέρ ΕΜΠ 1% επί της νόμιμης 90€
ΦΕΜ 10% επί της συμφωνηθείσας 400€

έξοδα 200€
Εφορία + Ασφάλεια 40% Χ (4000-90-200)-400=1100
ΤΣΜΕΔΕ 10% επί της νόμιμης 800€

Επομένως με την προϋπόθεση πως χρωστάς στο ΤΣΜΕΔΕ πάνω από 800€ (αλλιώς δεν θα χρειαζόσουν να πάρεις ασφ. ενημερότητα με τον παραπάνω τρόπο)

σου μένουν καθαρά

4000-90-400-1100-800-200=1410€

Αμείλικτο ερώτημα: πως μπορεί να ζήσει ένας μηχανικός;

Σημείο πέμπτο- η συνολική λύση: Ως Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, στην προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα στους ελεύθερους επαγγελματίες συναδέλφους, ζητάμε την αποσύνδεση των οικοδομικών αδειών από την ασφαλιστική ενημερότητα. Ζητάμε από όλους τους Επιστημονικούς Συλλόγους, το ΤΕΕ και τους φορείς των μηχανικών να στηρίξουν το ίδιο αίτημα. Αρκεί η έκδοση μιας ερμηνευτικής εγκυκλίου με την οποία θα λυθεί το πρόβλημα, που εκ του μηδενός ο κ. Στασινός δημιούργησε, ώστε να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο Ν4030/11 που διέπει την έκδοση των Αδειών Δόμησης μέχρι και σήμερα.

 

https://rizoengineers.wordpress.com/2017/02/02/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CE%B1-2/

  • Upvote 7
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 154
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο κος πρόεδρος και το ΤΕΕ δεν νομοθετούν. Απλά οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις των νόμων.

 

Οι διατάξεις περί ασφαλιστικής ενημερότητας των μετόχων του ΤΣΜΕΔΕ είχαν νομοθετηθεί με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΣΜΕΔΕ αν.2326/1940 – ΦΕΚ 145Α/1940 – «Περί Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων» και τροποποιήθηκαν με τον ν.3518/2006 – ΦΕΚ 272Α/2006 - «Αναδιάρθρωση των κλάδων του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας», ο οποίος λέει τα εξής :

Άρθρο 27 – Ρύθμιση λοιπών θεμάτων …

4. Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 7 του αν.2326/1940 (ΦΕΚ 145Α) αντικαθίστανται ως εξής :

«5. Εργολήπτης δεν γίνεται δεκτός σε δημοπρασία οποιουδήποτε Τεχνικού Έργου, εάν δεν συνυποβάλει στις επιτροπές δημοπρασίας βεβαίωση του Ταμείου περί καταβολής ή διακανονισμού των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Οι βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας ισχύουν για έξι (6) μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τέσσερις (4) μήνες για τις εταιρείες που απασχολούν μισθωτούς μηχανικούς.

6. Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του π.δ.178/2000 (ΦΕΚ165Α), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παράγραφο 5 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας

 

Είναι προφανές ότι οι παραπάνω διατάξεις των παρ.5 και 6, όπως εξάλλου και οι αρχικές των αντίστοιχων παραγράφων του αν.2326/40, εννοούν τους εργολήπτες και τους μελετητές δημοσίου αντίστοιχα και ζητούν την εξασφάλιση της συγκεκριμένης ιδιότητας του μετόχου του ΤΣΜΕΔΕ δηλ. του εργολήπτη -μελετητή. Για την εξασφάλιση της ιδιότητας αυτής αρνείται τη συμμετοχή στη δημοπρασία ή τη θεώρηση της μελέτης, έκθεσης ή γνωμάτευσης που απευθύνεται στο δημόσιο. Η ποινή της μη ύπαρξης, της ασφαλιστικής αυτής ενημερότητας, για τους εργολάβους είναι η μη συμμετοχή στη δημοπρασία και για τους μελετητές η μη θεώρηση (οπότε η μη έγκριση ή πληρωμή της).

Αν λοιπόν περιοριστούμε στους μελετητές δημοσίου, οι παραπάνω διατάξεις αφορούν σε ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή για μια μελέτη δημοσίου ακόμη και οι δημόσιοι εκ των υπαλλήλων πρέπει να ελέγχονται. Όμως δια νόμου αυτοί έχουν το δικαίωμα σύνταξης μελετών. Έτσι καλύπτονται και οι μη μέτοχοι ΤΣΜΕΔΕ μελετητές δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Αντίθετα, για τις ιδιωτικές μελέτες αδειών (που ελέγχονται από ΥΔΟΜ) οι ποινές προβλέπονται στις παρ.12 και 15 του άρθρου 7 του αν.2326/1940, όπου ο νομοθέτης αναζητά σαφώς την ύπαρξη αποδείξεων πληρωμών εισφορών των καθοριζόμενων ποσοστών της παρ.1 του ίδιου άρθρου και όχι την εξασφάλιση της ιδιότητας ή του δικαιώματος υπογραφής της μελέτης.

Για την έκδοση λοιπόν της άδειας δόμησης οι σύγχρονοι νόμοι (ν.4030 κλπ.) αναζητούν την απόδειξη «καταβολής εισφορών μηχανικών υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ» όπως αναζητούσε άλλωστε και η ΥΑ οικ.69509/1079 – ΦΕΚ 854Β/1986 «Καθορισμός δικαιολογητικών – πιστοποιητικών στις σχέσεις Υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Πολίτη» που καθόριζε τα απολύτως απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας. Πάντα οι εισφορές σε ποσοστά αμοιβής μελέτης και πουθενά απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας. Εξ άλλου, όλες οι υπόλοιπες εισφορές (και υπέρ τρίτων) και φόροι που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών κατατίθενται σε Δημόσιο Ταμείο σύμφωνα με το ν.622/1977 – ΦΕΚ 171Α/1977.

 

Βέβαια από το 1940 και με τα χρόνια η διαδικασία του ελέγχου της έκδοσης αδειών από την πλευρά των πολεοδομιών διολισθαίνει στο άκρο και πολλές φορές πέραν της νομιμότητας περί έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Και για να γίνω σαφέστερος θα δείξω κάποιες περιπτώσεις με ερωτήσεις :

  • Γίνεται εγγραφή των μηχανικών που έχουν δικαίωμα σύνταξης μελετών οικοδομικής αδείας ;
  • Παντού ; Αν ναι, με ποιες διατάξεις εγγραφής ή επαγγελματικών δικαιωμάτων ;
  • Είναι όλοι οι συντάκτες μελετών μέτοχοι του ΤΣΜΕΔΕ ; Αυτοί που δεν είναι, τι ασφαλιστική ενημερότητα δίνουν και με βάση ποιές διατάξεις ;
  • Απαιτείται και ενημερότητα ΤΕΕ ; Ποια διάταξη το ορίζει ;
  • Έχουν καταργηθεί ή όχι οι διατάξεις περί κράτησης ΕΜΠ ;
  • Αν ναι, γιατί πολλές ΥΔΟΜ την απαιτούν ακόμη και ποιοί άλλοι παίρνουν ποσοστά από αυτή ;

Η μοναδική διάταξη που απαιτεί ασφαλιστική ενημερότητα του μηχανικού από ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ είναι η εγκύκλιος Α17131/21-1-66 (όπως συμπληρώθηκε με την εγκύκλιο Α38/3-2-68 - αριθ.πρωτ.24270 του ΥΔΕ) για την εγγραφή στις Πολεοδομίες και μόνο αυτή. Εφαρμόζεται ακόμη ; Πλήρως ;

Και αφού είναι εγκύκλιος και πρέπει να εφαρμόζεται, τότε η ΥΑ 2048300/6844-11/0016 (ΦΕΚ 508Β/90) που απαιτεί φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη για την έκδοση άδειας γιατί δεν εφαρμόζεται ; διόρθωση armenopoulos ...

 

Τέλος, αντί το ΤΕΕ και ο πρόεδρός του να νομοθετούν δι’ εγκυκλίων, καλό είναι να εξετάσουν όλα τα εκκρεμή θέματα των μηχανικών στη διαδικασία έκδοσης αδειών. Έχουν δικαιοδοσία και δυνατότητες σύστασης ομάδων εργασίας για την εξέτασή τους και όταν πλεόν βγουν τα πορίσματα ας μας ενημερώσουν δι’ εγκυκλίων και εμάς και τις ΥΔΟΜ.

Πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας των διατάξεων και όχι κάτω από υποψίες ότι το θέμα χρησιμοποιείται προς εξεύρεση πόρων από το ΤΕΕ ή στα πλαίσια ανταγωνισμού των υποκαταστημάτων των δημοσίων υπαλλήλων ΥΔΟΜ απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί πνέουν τα λοίσθια εδώ και καιρό. Αν πεθάνουν τελικά, θα πεθάνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και το ΤΕΕ !

Edited by kan62
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Σαν Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, έχουμε γίνει αποδέκτες, τους τελευταίους μήνες, πολλών διαμαρτυριών αλλά και εκκλήσεων απεγνωσμένων συναδέλφων, οι οποίοι έχουν μπλοκαριστεί και δεν έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Δόμησης ώστε να εκδώσουν κάποιου είδους Άδειας Δόμησης. Επίσης έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με όσες αιτήσεις αδειών είχαν ήδη κατατεθεί και ο έλεγχος βρίσκονταν στο στάδιο των φορολογικών. Αυτοί οι φάκελοι είναι πλέον μπλοκαρισμένοι  και οι μηχανικοί μαζί με τους ιδιοκτήτες τους βρίσκονται όμηροι των προσωπικών φιλοδοξιών και κομματικών παιχνιδιών του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού...

 

 

 

Αυτό το θέμα αλλά και τα υπόλοιπα ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόβληματα (βλ. γραφειοκρατία η οποία συνεχώς διογκώνεται στον κλάδο μας) δεν μπορείτε να τα μεταφέρετε στο αρμόδιο υπουργείο μπας και ξυπνήσουν από το λήθαργο;

Τι νόημα έχει να είστε μόνο αποδέκτες και να κάνουμε συζήτηση σε forum;

 

Αν τα έχετε μεταφέρει ποια είναι η απάντηση;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Η μοναδική διάταξη που απαιτεί ασφαλιστική ενημερότητα του μηχανικού από ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ είναι η εγκύκλιος Α17131/21-1-66 (όπως συμπληρώθηκε με την εγκύκλιο Α38/3-2-68 - αριθ.πρωτ.24270 του ΥΔΕ) για την εγγραφή στις Πολεοδομίες και μόνο αυτή. Εφαρμόζεται ακόμη ; Πλήρως ;

Και αφού είναι εγκύκλιος και πρέπει να εφαρμόζεται, τότε η ΥΑ 2048300/6844-11/0016 (ΦΕΚ 508Β/90) που απαιτεί φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη για την έκδοση άδειας γιατί δεν εφαρμόζεται ;

 

Η εγκύκλιος του 1966 που αναφέρεις έδινε οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 4 του Β.Δ. 15.12.23/21.1.24. Η εγκύκλιος για την εγγραφή στο ειδικό βιβλίο επιβλεπόντων δεν έχει πλέον εφαρμογή καθόσον το άρθρο 4 του Β.Δ 15.12.23 καταργήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 23 του Ν. 3212/03.

Ωστόσο πριν την κατάργηση της, στα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την εγγραφή στο βιβλίο δεν περιλαμβάνονταν ασφαλιστική ενημερότητα (παρ.Γ.7.9 ΦΕΚ 854/Β/1986) αλλά μόνο βεβαίωση ΤΕΕ. Επειδή μετά την κατάργηση του βιβλίου (που προέβλεπε το άρθρο 4 του Β.Δ 15.12.23), παρέμεινε σε ισχύ το άρθρο 5 του Β.Δ 15.12.23 το οποίο προβλέπει τον έλεγχο της ταυτότητας και την "δικαιοδοσία" του μηχανικού, εξακολουθεί να είναι απαιτητή η προσκόμιση της βεβαίωσης του ΤΕΕ κατά την χορήγηση της άδειας.

Η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας προβλέπεται μόνο στις διατάξεις του άρθρου 7 του ΑΝ.2326/1940, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ και δυστυχώς δεν έχει υπάρξει από το αρμόδιο υπουργείο ερμηνεία παρόμοια με αυτή που αναφέρεις στην αρχή του μηνύματός σου (ότι δηλαδή αφορούν μόνο μελέτες κλπ που γίνονται για λογαριασμό του δημοσίου).

 

Η υπουργική απόφαση του 1990 σχετικά με την φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη καταργήθηκε με την 1109793/6134-11/0016/ΠΟΛ.1223/99 (ΦΕΚ 2134 Β'/8-12-99) και έκτοτε δεν απαιτείται να προσκομίζεται. Δυστυχώς όμως, από το 2011, απαιτείται Δημοτική ενημερότητα του ιδιοκτήτη σε όλες τις ΥΔΟΜ αφού όλες είναι πλέον υπηρεσίες Δήμων (άρθρο 285 Ν.3463/06) ενώ μέχρι τότε τέτοια απαίτηση υπήρχε μόνο στις πολεοδομίες των Δήμων και όχι των Νομαρχιών.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Ωστόσο πριν την κατάργηση της, στα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την εγγραφή στο βιβλίο δεν περιλαμβάνονταν ασφαλιστική ενημερότητα (παρ.Γ.7.9 ΦΕΚ 854/Β/1986) αλλά μόνο βεβαίωση ΤΕΕ.

Όντως εκεί δεν υπάρχει αναφορά σε ΤΣΜΕΔΕ αλλά μόνο στο ΤΕΕ. Παρασύρθηκα από την αναφορά του ΤΣΜΕΔΕ από τη domiki. Ακόμη καλύτερα τότε ! Η "δικαιοδοσία" μηχανικού μόνο από το ΤΕΕ μπορεί να ελέγχεται γιατί είναι και το αρμόδιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που έχει δώσει.

 

Επειδή μετά την κατάργηση του βιβλίου (που προέβλεπε το άρθρο 4 του Β.Δ 15.12.23), παρέμεινε σε ισχύ το άρθρο 5 του Β.Δ 15.12.23 το οποίο προβλέπει τον έλεγχο της ταυτότητας και την "δικαιοδοσία" του μηχανικού, εξακολουθεί να είναι απαιτητή η προσκόμιση της βεβαίωσης του ΤΕΕ κατά την χορήγηση της άδειας.

Το σωστό όμως είναι πριν δοθεί οποιαδήποτε έγκριση ή γίνει κατάθεση μελετών, δηλ. με την κατάθεση της άδειας. Γίνεται όμως ;

 

Η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας προβλέπεται μόνο στις διατάξεις του άρθρου 7 του ΑΝ.2326/1940, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ και δυστυχώς δεν έχει υπάρξει από το αρμόδιο υπουργείο ερμηνεία παρόμοια με αυτή που αναφέρεις στην αρχή του μηνύματός σου (ότι δηλαδή αφορούν μόνο μελέτες κλπ που γίνονται για λογαριασμό του δημοσίου).

Δεν είπα ότι η ερμηνεία είναι του υπουργείου, δική μου είναι, επειδή αυτό το συμπέρασμα βγάζω από την ανάγνωση του άρθρου 7 σε σχέση με τις εξασφαλίσεις που επιδιώκει.

Για το λόγο αυτό εξ' άλλου είπα για αρμοδιότητα του ΤΕΕ να το ερευνήσει ανατρέχοντας μέχρι και σε αιτιολογικές εκθέσεις ή έγγραφα του τότε νομοθέτη. Γιατί στην πράξη δεν έχει κάποια λογική ο συνδυασμός των απαιτήσεων του άρθρου 7 !

Ίσως ήταν υπερβολικό το ¨προφανές" που έγραψα ... το αλλάζω με "προς διερεύνηση".

 

Η υπουργική απόφαση του 1990 σχετικά με την φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη καταργήθηκε με την 1109793/6134-11/0016/ΠΟΛ.1223/99 (ΦΕΚ 2134 Β'/8-12-99) και έκτοτε δεν απαιτείται να προσκομίζεται.

Αυτή η κατάργηση μου διέφυγε. Γι' αυτό και armenopoulos !

 

Επομένως, καταλήγω :

Η "δικαιοδοσία" με βεβαίωση (όχι ενημερότητα οφειλής) του ΤΕΕ (Γ.7.9) και η έκδοση της άδειας (θεώρηση) με απόδειξη καταβολής των εισφορών ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ ως ποσοστών των αμοιβών (Γ.1.1.13) για τις υπηρεσίες του μηχανικού (μελέτη, επίβλεψη).

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το θέμα αλλά και τα υπόλοιπα ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόβληματα (βλ. γραφειοκρατία η οποία συνεχώς διογκώνεται στον κλάδο μας) δεν μπορείτε να τα μεταφέρετε στο αρμόδιο υπουργείο μπας και ξυπνήσουν από το λήθαργο;

Τι νόημα έχει να είστε μόνο αποδέκτες και να κάνουμε συζήτηση σε forum;

 

Αν τα έχετε μεταφέρει ποια είναι η απάντηση;

 

Με το ΥΠΕΝ είμαστε σε συχνή επικοινωνία, προσπαθώντας να βρούμε άκρη στη δαιδαλώδη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμα του μηχανικού. 

Καταρχάς έχουν καταλάβει το πρόβλημα διότι τους το εξέθεσαν συνάδελφοι που είναι στο ελεύθερο επάγγελμα και το ζουν καθημερινά το πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι σοβαρό διότι πετάει συναδέλφους εκτός αγοράς και μάλιστα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

 

Μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα πως θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

 

Πέρα από αυτό δεν είναι δυνατόν ο κ. Στασινός ή ο οποιοσδήποτε πρ. κάποιου επιμελητηρίου να νομοθετεί και να υποδεικνύει στο υπάλληλο της ΥΔΟΜ πως θα κάνει τη δουλειά του. 

 

Να σαι σίγουρος πως εμείς σαν ΡΠΜ δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα και θα πιέσουμε όσο δεν πάει για να πετύχουμε απεξάρτηση του δικαιώματος σε εργασία από την ασφαλιστική ενημερότητα.

Επομένως, καταλήγω :

Η "δικαιοδοσία" με βεβαίωση (όχι ενημερότητα οφειλής) του ΤΕΕ (Γ.7.9) και η έκδοση της άδειας (θεώρηση) με απόδειξη καταβολής των εισφορών ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ ως ποσοστών των αμοιβών (Γ.1.1.13) για τις υπηρεσίες του μηχανικού (μελέτη, επίβλεψη).

 

Η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας προβλέπεται μόνο στις διατάξεις του άρθρου 7 του ΑΝ.2326/1940, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ και δυστυχώς δεν έχει υπάρξει από το αρμόδιο υπουργείο ερμηνεία παρόμοια με αυτή που αναφέρεις στην αρχή του μηνύματός σου (ότι δηλαδή αφορούν μόνο μελέτες κλπ που γίνονται για λογαριασμό του δημοσίου).

Δεν είπα ότι η ερμηνεία είναι του υπουργείου, δική μου είναι, επειδή αυτό το συμπέρασμα βγάζω από την ανάγνωση του άρθρου 7 σε σχέση με τις εξασφαλίσεις που επιδιώκει.

Για το λόγο αυτό εξ' άλλου είπα για αρμοδιότητα του ΤΕΕ να το ερευνήσει ανατρέχοντας μέχρι και σε αιτιολογικές εκθέσεις ή έγγραφα του τότε νομοθέτη. Γιατί στην πράξη δεν έχει κάποια λογική ο συνδυασμός των απαιτήσεων του άρθρου 7 !

Ίσως ήταν υπερβολικό το ¨προφανές" που έγραψα ... το αλλάζω με "προς διερεύνηση".

Δεν είναι ακριβώς έτσι.

-Σύμφωνα με την παρ. 6 του αρθ. 27 του ν. 3518/2006 «Αναδιάρθρωση των κλάδων του
 
Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) και ρύθμιση άλλων
 
θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας» (ΦΕΚ 272/Α’/21-12-
 
2006): «Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες Δημοσίου, δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων
 
δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το αρθ. 12 του Π.Δ.
 
178/200 (ΦΕΚ 165/Α’/), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων,
 
που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παρ. 5 βεβαίωση ασφαλιστικής
 
ενημερότητας» (Σχετ. εγκ. 7/07 και 5/08)
 
Αυτό όμως έχει εμμέσως καταργηθεί (σύμφωνα με το Ρωμαϊκό δίκαιο δεν απαιτείται πάντα η ρητή κατάργησή του) με το Ν4030/11 όπου αναφέρει ΟΛΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έγκριση και άδεια δόμησης ΧΩΡΙΣ να αναφέρει την ασφαλιστική ενημερότητα. Αναφέρει κρατήσεις και εισφορές επί του προϋπολογισμού. Επομένως, εάν ήθελε ο νομοθέτης να απαιτείται και η ασφαλιστική ενημερότητα του μηχανικού θα το έγραφε ρητά διότι δεν είναι εισφορά που προκύπτει από τον προϋπολογισμό του έργου.
 
 
Επίσης έχει τεθεί και το θέμα με τις κρατήσεις υπέρ ΕΜΠ όπου ή άποψή μας είναι πως έχουν και αυτές καταργηθεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έχουμε καταθέσει ανάλυση, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον σε αυτή τη φάση.
 
Σε κάθε περίπτωση θα σας κρατάμε ενήμερους και όπου νομίζετε πως μπορείτε να συνδράμετε παρακαλούμε να το κάνετε από αυτό το φόρουμ.
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές πάντως, δεν είναι δίκαιο να έχω την ίδια αντιμετώπιση:

 

α) εγώ που παίρνω αμοιβή πχ 100€ και πληρώνω τα πάντα και

 

β) ο συνάδελφος που ζητάει αμοιβή για την ίδια δουλειά 30€ και χρωστάει παντού!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα ο τζαμπατζής θα είναι πάντα τζαμπατζής από άποψη

 

Δεν μιλάμε για αυτούς. Στο κάτω κάτω αυτοί που είναι τζαμπατζήδες τώρα ήταν και πριν την κρίση και δεν είναι αυτοί που δεν είχαν. Γιατί χωρίς ενημερότητα δεν έχει και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Άρα είναι πολύ πιθανό αυτοί να είχαν ιδιωτική ασφάλιση και να μην τους νοιάζει. Αυτοί έχουν λεφτά και δεν είναι τόσο ανταγωνιστές δικοί μας

 

Μιλάμε για την πλειονότητα που έχουν καταστραφεί από την κρίση και ειδικότερα όλους εμάς που δεν έχουμε δουλέψει στις ένδοξες εποχές που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα. 

 

Σε γενικές γραμμές πάντως, δεν είναι δίκαιο να έχω την ίδια αντιμετώπιση:

 

 

 

β) ο συνάδελφος που ζητάει αμοιβή για την ίδια δουλειά 30€ και χρωστάει παντού!

Δεν είναι απαραίτητο ο συνάδελφος β να χρωστάει παντού!

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός προέρχεται όχι τόσο από τα έξοδα του άλλου αλλά από την ποιότητα δουλειάς....

 

Και σίγουρα δεν έχεις την ίδια αντιμετώπιση από το ΤΣΜΕΔΕ αν χρωστάς σε σχέση με αυτόν που δεν χρωστάει. 

 

Από την ΥΔΟΜ όμως γιατί να μην έχεις την ίδια αντιμετώπιση;

Edited by RizospastikhPM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός που χρωστάει στο ΤΣΜΕΔΕ και δουλεύει ανενόχλητος στην ΥΔΟΜ είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον εργάτη που πάει και κάνει μαύρα μεροκάματα και τον υδραυλικό/ηλεκτρολόγο που παίρνει 50€ μαύρα για να αλλάξει μια λάμπα στο σπίτι της κυρα-Μαρίας.

Ή μάλλον όχι, είναι χειρότερο! Γιατί οι άλλοι δουλεύουν κρυφά και αισχροκερδούν από σπίτι σε σπίτι, ενώ ο ανασφάλιστος μηχανικός το κάνει φάτσα φόρα μέσα σε δημόσια υπηρεσία!

 

Μέχρι να φτάσουμε σε μια ουτοπία που όλα θα είναι ρόδινα και δίκαια, ας εφαρμοστούν όσοι κανόνες υπάρχουν (έστω και μερικώς άδικοι) μήπως και σταματήσει η αναρχία στην πιάτσα!
Εμείς οι λίγοι που είμαστε ή προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς έχουμε κουραστεί να θρέφουμε από την πέτσα μας τα λαμόγια που έχουν μπλέξει την ελευθερία με την ελευθεριότητα!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.