Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δύο Θυγατρικές στη Λιανική Προωθεί η ΔΕΗ


Engineer

Recommended Posts

Σε σύσταση και πώληση στην αγορά δύο εταιρειών με πελάτες όλων των κατηγοριών, θα προχωρήσει «σε πρώτη φάση», η ΔΕΗ, όπως είπε μεταξύ άλλων χθες ο επικεφαλής της Επιχείρισης Μανώλης Παναγιωτάκης.

 

Κατά την τελετή κοπής της πίτας της Επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη λιανική αγορά, όπως αυτές καθορίζονται από τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κάτω από το 50% ως το 2020, υπογραμμίζοντας για μία ακόμα φορά ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, κάτι που δεν διασφαλίζεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

 

Η σύσταση και πώληση στην αγορά χαρτοφυλακίων λιανικής με όλες τις κατηγορίες πελατών είναι η στρατηγική που αναπτύσσει η ΔΕΗ προκειμένου η μείωση του μεριδίου αγοράς να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο και όχι επί ζημία όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα ΝΟΜΕ. Σε αυτές τις εταιρείες η ΔΕΗ θα μπορεί να διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό.

 

Στην αγορά επικρατούν έντονες επιφυλάξεις για αυτή την ιδέα, ενώ μετά την εμπειρία της δεύτερης δημοπρασίας ΝΟΜΕ παράγοντες της αγοράς αναφέρονται ανοικτά στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ως τον μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά χωρίς παράλληλα να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρισης της χώρας.

 

Βεβαίως, στην περίπτωση που οι θεσμοί κρίνουν ότι με τα ΝΟΜΕ δεν προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς, είναι δεδομένο ότι θα θέσουν ζήτημα πώλησης μονάδων ή αποχώρησης του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της Επιχείρησης.

 

Ήδη, στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης έχει τεθεί το θέμα πώλησης του 17% της ΔΕΗ (που βρίσκεται στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ), ενδεχομένως σε συνδυασμό με την παραχώρηση του μάνατζμεντ.

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=113085

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.