Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μειώνονται περαιτέρω τα τέλη αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες


Engineer

Recommended Posts

Περαιτέρω μείωση των τελών αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να υποβάλουν αντίρρηση, σε περίπτωση που διαφωνούν με την εκτίμηση της θεματικής αποτύπωσης του δασικού χάρτη της περιοχής τους, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Υπενθυμίζεται, ότι τα τέλη αντιρρήσεων, από τον Νοέμβριο 2016, είναι ήδη μειωμένα κατά 10%, σε σχέση την αντίστοιχη ΚΥΑ που είχε εκδοθεί το 2014. Η νέα ΚΥΑ προβλέπει την περαιτέρω μείωση των τελών, ειδικά για τους πολίτες που κατέχουν μικρές εκτάσεις, καθώς επίσης και τη διαίρεση της κατηγορίας από 5 έως 20 στρέμματα, σε δύο κατηγορίες, από 5 έως 10 στρέμματα και από 10 έως 20 στρέμματα.

 

Σύμφωνα με την νέα κατανομή, οι μειώσεις των τελών στις χαμηλές κατηγορίες φτάνουν έως και 60%, ενώ στην ανώτερη κατηγορία η μείωση είναι 7%, όπως φαίνονται αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα:

 

Posted Image

 

 

Ταυτόχρονα, υπάρχουν ήδη πέντε περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων, όπως είναι:

  • οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων,
  • οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό,
  • οι περιοχές που φαίνονται είτε το 1945, είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό,
  • οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και
  • οι περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.
«Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας.

 

Εξάλλου, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, με τα ανώτατα στελέχη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κατέστη σαφές ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η στενότερη συνεργασία των δύο μερών, προκειμένου να καταγράφονται άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν και να δίνονται απαντήσεις και λύσεις, προς τις υπηρεσίες και προς και τους πολίτες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ και προσθέτει:

 

«Ο ήδη αυξημένος χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων, κατά 15 ημέρες, δηλαδή από τις 45 στις 60 ημέρες, η ενίσχυση των Σημείων Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών, καθώς και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η δε περαιτέρω μείωση των τελών αντίρρησης, με βάση την νέα ΚΥΑ, επιτρέπει σε περισσότερους πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις, προλαμβάνοντας οποιαδήποτε κοινωνική αδικία».

Η ΚΥΑ έχει υπογραφεί και έχει σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο.

 

Πηγή: http://greenagenda.gr/32218/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Φοβήθηκαν ότι από δευτέρα αντί για φράγκα θα έπεφταν άλλα πράγματα στα δασαρχεία . 

 

Αλλά και πάλι είναι πολύ πρόχειρη η δουλειά με τους δασικούς χάρτες ....

Link to comment
Share on other sites

αυτες ειναι οι "νεες" τιμες

 

Οι νέες κατηγορίες: Από 1 έως 100 τ.μ. από 20 σε 10 ευρώ. Από 100 τμ έως 1 στρέμμα από 45 σε 40 ευρώ. Από 1 έως 5 στρέμματα από135 σε 90 ευρώ. Από 5 έως 10 στρέμματα από 450 σε 180 ευρώ.  Από 10 έως 20 στρέμματα από 450 σε 350 ευρώ. Από 20 έως 100 στρέμματα από 900 σε 700 ευρώ. Από 100 έως 300 στρέμματα από 1.800 σε 1.400 ευρώ. Από 300 στρέμματα και πάνω από 3.600 σε 3.300 ευρώ.

 

το ερωτημα παραμενει:

 

"σε περιπτωση που γινουν δεκτες οι αντιρρησεις, θα επιστραφει το παραβολο" ???

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το θέμα είναι πόσες από αυτές θα γίνουν δεκτές...10%,20%

Οι άλλες θα πρέπει να πάνε δικαστικώς οπότε και παράβολο και δικαστικά έξοδα..  Δεν σε αφήνουν όμως να πας κατευθείαν δικαστικά.....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστή επισήμανση. Δασικά το 45 βάσει των τότε αεροφωτογραφιών που μετέπειτα εκχερσώθηκαν τα σχοίνα και τα πουρνάρια και μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμη γη, έχουν καμιά ελπίδα στην ένσταση;

Αυτό "καίει" αρκετό κόσμο. 

Αν είναι να μην κοροϊδεύουν το κόσμο. Να βγουν και να πουν ξεκάθαρα, ποιες περιπτώσεις δεν θα έχουν θετική έκβαση. 

Πάντως το μειωμένο παράβολο στην "μεγάλη κατηγορία" κρίνεται θετικά και αυτομάτως γεννά εύλογα ερωτήματα. Υποτίθεται ότι το παράβολο (κατά τα λεγόμενά τους) είχε και μια σημασία αποτρεπτική, ώστε να μην κάνει ο καθένας ένσταση που δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει. Τώρα τι άλλαξε;

Αφιερώνεται στους διοικούντες το..."όπου φυσάει ο άνεμος πάω".

Link to comment
Share on other sites

Όπως έχω γράψει Παύλο σε άλλο ποστ, το ΑΔ έχει κάποιες ελπίδες στις επιτροπές. Το ΔΑ σημαίνει παράνομη εκχέρσωση με ό,τι συνεπάγεται (ακόμα και ποινική δίωξη). Θεωρώ ότι αν κάποιος αποφασίσει να υποβάλει αντίρρηση πρέπει να εστιάσει στο χαρακτηρισμό του 45. Το να επιχειρηματολογήσει ότι κάποια στιγμή έκανε εκχέρσωση και φύτεψε ελιές δεν έχει μεγάλες ελπίδες. Βέβαια για αυτές τις περιπτώσεις μπορεί μετά την κύρωση να βρεθεί η φόρμουλα "ξεπλύματος" (με το αζημίωτο = εξαγορά).

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά, τι θα αλλάξει αν καλλιεργήσιμα κτήματα, προερχόμενα από εκχερσώσεις πχ του 1950 ενώ έδειχναν οι α/φιες δασικό το 45, κυρωθούν ως δασικές εκτάσεις;

Θα επαναφέρουν τη χλωρίδα και την πανίδα που υπήρχε πριν  70 χρόνια;

Είναι το ίδιο που συζητάμε με τα αυθαίρετα. Δεν μπορεί να γκρεμιστεί ολόκληρη η χώρα που υπάρχουν αυθαίρετα. 

Η λύση πρέπει να είναι σύμφωνα με την πραγματικότητα. Σαφώς και ο παράνομος θα πρέπει να πληρώσει ώστε να μην φαίνονται κορόιδα όσοι δεν το έκαναν.

Πολλοί ιδιοκτήτες, ισχυρίζονται (μέχρι να αποδειχθεί) ότι οι πρόγονοί τους καλλιεργούσαν χωράφια προ 45 τα οποία στις ιστορικές α/φιες του 1945 έχουν ένδειξη ως δάση.

Αφού λοιπόν είναι τόσο σίγουροι, ας βγουν να πουν οτι "κυριοι μη κάνετε ενστάσεις γι αυτά, είναι μάταιο και δεν πρόκειται να σας τα αποχαρακτηρίσουμε". Τουλάχιστον θα ήταν έντιμο από τη μεριά τους.

Υ.Γ Αν δεν κάνω λάθος  υπάρχει  νόμος εξαγοράς με το 1/3 της αντικειμενικής για καλλιεργήσιμα αγρ/χια που προέκυψαν από εκχερσώσεις δασικών (βάσει αερ/φιων 45) με την προϋπόθεση να είναι προ της 9/6/75 και χορηγείται τίτλος δικαιώματος αγροτικής χρήσης  ή τίτλος κυριότητας ανάλογα την περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ Αν δεν κάνω λάθος  υπάρχει  νόμος εξαγοράς με το 1/3 της αντικειμενικής για καλλιεργήσιμα αγρ/χια που προέκυψαν από εκχερσώσεις δασικών (βάσει αερ/φιων 45) με την προϋπόθεση να είναι προ της 9/6/75 και χορηγείται τίτλος δικαιώματος αγροτικής χρήσης  ή τίτλος κυριότητας ανάλογα την περίπτωση;

 

Εγώ το είχα επισημάνει αυτό που γράφεις σε άλλο ποστ μετά από ερώτηση συμφορουμίτη.

 

Ίσως εκεί βρίσκεται το μυστικό. Δηλαδή να νομοθετηθεί πάνω στο ίδιο πλαίσιο αλλά με μικρότερο τίμημα, ώστε να φανεί κιόλας ότι λύσαμε το πρόβλημα

 

Πάντως να αλλάξουν οι δασικοί χάρτες το θεωρώ σχεδόν αδύνατο (με επίπεδο εμπιστοσύνης 95%)

 

Καλό θα έίναι πάντως αν κάποιος "νομίζει" ότι καλλιεργεί από πριν το 1945 αλλά δεν είναι και σίγουρος ;) να μελετήσει τον ορθο45 με κάποιον που έχει στοιχειώδεις γνώσεις φωτοερμηνείας ώστε να μην μπεί στον κόπο και έξοδα άδικα. Παύλο όπως ξέρεις πολύ καλά σε κάθε 10 πράγματα που σου λέει ένας ιδιώτης μη θεωρείς δεδομένα ούτε τα 5.

 Όσοι νομίζουν ότι

Link to comment
Share on other sites

Το ενδεχόμενο εγκατάλειψης στα κατοχικά χρόνια, ενώ πριν το 1945 (προ 41 πρακτικά) ήταν καλλιεργήσιμα, μπορεί να διαπιστωθεί  ως προς την τότε καλλιεργητική ετοιμότητα των εκτάσεων βάσει φωτοερμηνείας;

Δηλαδή μπορεί να φανεί για παράδειγμα μέσα στην εγκατάλειψη μιας τετραετίας, ότι τότε έσπερναν  σιτάρι κλπ;

Συμφωνώ με το ότι οι πελάτες, είτε από πρόθεση, είτε από άγνοια μεταφέρουν λανθασμένες πληροφορίες. Είναι χρόνια γνωστό αυτό, όμως σε περιοχές δραστηριοποίησης και έχοντας προσωπική σχέση με κάποιους (γνωρίζοντας οικογένειές τους κλπ), διαπιστώνω ότι οι ισχυρισμοί τους δεν είναι αβάσιμοι.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα Παύλο είναι ότι καμιά φορά και όχι ηθελημένα μπορεί να κάνουν λάθος στις ημερομηνίες (έχουν περάσει και 70-80 χρόνια).

Πάντως αν θέλεις να κάνεις φωτοερμηνεία συμβουλή μου είναι να προμηθεύεσαι στερεομοντέλα, για να κάνεις στερεοσκοπική παρατήρηση, μην βασίζεσαι στη θέαση της εφαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσεις τυχόν ξερολιθιές, πεζούλες, αλώνια κα που μπορούν να υποστηρίξουν το επιχείρημα ότι η έκταση καλλιεργούταν πριν το 1945 και λόγω πολέμου δεν φαινόταν καλλιεργημένη το 1945. Επίσης φωτοερμηνευτικά να προκύπτει ότι δεν είχε προλάβει να αναπτυχθεί θαμνώδης ή φρυγανώδης βλάστηση οπότε να αποδεικνύεται ότι πρόσφατα εγκαταλείφθηκε.

Αν και θεωρώ ότι καλύτερο είναι να αποδειχθεί ότι καλλιεργούνταν το 1945 και η φωτοερμηνεία του μελετητή έσφαλε. 

Μην ξεχνάς ότι λογικά θα υποβληθούν πάρα πολλές αντιρρήσεις και οι επιτροπές θα αποφασίζουν με μεγάλη πίεση, οπότε δεν είναι παράλογο να "ξεπεταχθούν".

Και επίσης θα επαναλάβω τη συμβουλή μου, η φωτοερμηνεία να γίνει από δασολόγο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.