Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δήλωση ιδιοκτήτη πάνω σε τοπογραφικό


aquar

Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

1ου βαθμού συγγενής θανόντος, (συγκεκριμένα ανιψιός του) μου ζήτησε να κάνω τοπογραφικό για ένα οικόπεδο για το οποίο ο θανών δεν είχε ορίσει κληρονόμο. Να επισημάνω ότι ο θανών δεν είχε παιδιά οπότε τα περιουσιακά του στοιχεία πάνε στα πιο κοντινά συγγενικά του πρόσωπα, σωστά;  Ο ανιψιός λοιπόν, θέλει να το γράψει απευθείας σε ένα από τα παιδιά του, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει ποιο παιδί του θα το πάρει. Πήγα και το αποτύπωσα το οικόπεδο. Έχω κολλήσει στη δήλωση ιδιοκτήτη· «ο κάτωθι υπογεγραμμένος....κληρονόμος του....δηλώνω υπεύθυνα κ.τ.λ.» ποιος; Ο ανιψιός μου υπέδειξε τα όρια του οικοπέδου, αλλά δεν είναι ο κληρονόμος, ποιον πρέπει να βάλω; Να το αφήσω στην άκρη, μέχρι να αποφασίσουν σε ποιον θα το γράψουν, ή μπορώ/πρέπει και, να βάλω αυτόν που μου υπέδειξε τα όρια;

Edited by aquar
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

- ο ανεψιος δεν ειναι 1ου βαθμος συγγενειας...

- κληρονομοι ειναι αυτοι που οριζει ο ΑΚ

 

-αν υπαρχουν και αλλοι κληρονομοι,    τι θα "γραψει"  σε ενα απο τα παιδια του ο ανεψιος...αφου δεν ειναι μοναδικος  κληρονομος?

 

-αν ειναι συγκληρονομος, δικαιουται να δοσει εντολη και να αποδεχθει το ποσοστο που του ανηκει.

 

Μιλα με τον συμβ/φο

 

υγ

η περιοχη εχει κτηματολογιο?

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

υγ

η περιοχη εχει κτηματολογιο?

 

Όχι δεν έχει κτηματολόγιο.

 

Απ'όσο γνωρίζω μόνο αυτόν είχε πιο κοντινό συγγενή, εν ζωή. Και για να μη φορτωθεί ο ανιψιός νέα ακίνητη περιουσία=νέοι φόροι, το συζητάει με τα ενήλικα παιδιά του για να δει ποιος θα το πάρει.  Θα ακολουθήσω την συμβουλή σου, να μάθω σε ποιόν συμβολαιογράφο θα πάνε όποτε το αποφασίσουν να δω τι θα κάνω.

 

Ο θανών είχε μια αδερφή, όπου έκανε τον ανιψιό. Πεθάναν τα αδέρφια, έμεινε ο ανιψιός και τα παιδιά του.

Edited by aquar
Link to comment
Share on other sites

το "πού"  θα δωρισει το οικοπεδο, ειναι επομενο σταδιο και μπορει να το κανει όποτε αποφασισει.

Αλλά,

προηγειται η  δηλωση στην εφορια και η αποδοχη και η διορθωση του Ε9

και υπαρχουν προθεσμιες για ολα αυτα...

Να ζητησεις το συμβολαιο του αποβιωσαντα και το εκει τοπογραφικο, ωστε να εχεις μια "βαση"

 Η καταμετρηση καλο θα ηταν να γινει πριν την δηλωση στην εφορια, για να αποφυγεις  μετεπειτα διορθωσεις.

καλη συνεχεια

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να γίνει τοπογραφικό, με όνομα ιδιοκτήτη "κληρονόμοι Θαν. Θανόντος", στο οποίο μπορείς να γράψεις : "τα όρια και οι γειτονικές ιδιοκτησίες, υποδείχθηκαν από τον κ. Ανεψιό Κληρονόμο"

ή να βάλεις τον εργοδότη σου να υπογράψει δήλωση υπόδειξης ορίων.

 

εδιτ

για το θέμα περάσματος του ακινήτου απευθείας στα εγγόνια, υπάρχει λύση

οι νομικοί (και όχι μόνο) την γνωρίζουν

Edited by tetris
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και καλησπέρα Δημήτρη Γμ, καταρχήν συγχωρείστε με για την ...σφήνα, Δημήτρη, λίγο καιρό τώρα αναρωτιέμαι τι κάνεις σε ένα φόρουμ με Μηχανικούς βρίσκω βέβαια την συμβολή σου σημαντική όσο αφορά νομικά ζητήματα. Κατόπιν Συνφορουμίστα να πω ότι εγώ δεν ξέρω να απαντήσω.

Και πάλι Δημήτρη, τα ΑΚ να μας τα εξηγείς, προσωπικά το κατάλαβα, Αστικός Κώδικας. :smile:  απλώς πιστευω ότι οι Συνάδελφοι, οι Μηχανικοί εδώ μέσα ίσως να μην καταλαβαίνουν κάποια μερικές φορές.

ευχαριστώ

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

(οφφ τοπικ/

Μια χαρά καταλαβαίνουμε τον Δημήτρη…. Κι αφού δεν είχες κάτι να προσθέσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσες να στείλεις ΠΜ στον φίλο μας τον δικηγόρο.

Τέλος οφφ τόπικ)

 


Νομίζω πως εμείς ως μηχανικοί δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα να λύσουμε τα κληρονομικά δικαιώματα του κάθε ιδιόκτητη. Είναι και ο λόγος που και σε άλλες πράξεις γράφουμε το «φερόμενος ιδιοκτήτης».

Προσωπικά σε ανάλογη περιπτωση Τοπογραφικά με υπόδειξη ορίων κι αν είναι ή δεν είναι ο ιδιοκτήτης επειδή συχνά πυκνά είναι μερικά τοπογραφικά και για δικαστικές διεκδικήσεις γράφω στην δήλωση ιδιοκτησίας ως Δήλωση Εργοδότη.

Ενημερώνω σχετικά και τον εργοδότη και του λέω όταν κι αν ξεκαθαρίσει με συμβολαιογράφο δικηγόρο και ότι άλλο θέλει το ιδιοκτησιακό ξαναέρχεται του το διορθώνω και το υπογράφει.

Μέχρι τότε εγώ είμαι οκ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα!

Έκανα ένα τοπογραφικό για το οποίο μου έδωσαν εντολή οι κληρονόμοι του θανόντα για να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς. Ο πατέρας λοιπόν που πέθανε δήλωνε στο ε9 όλη την έκταση σαν οικόπεδο και ότι μέσα υπήρχε  ένα κτίσμα τάδε τ.μ. που υφίσταται από το 1950. Στην πράγματικότητα το γεωτεμάχιο είναι ένα τμήμα οικοπέδο και ένα εκτός οικισμού. Επίσης δεν υπάρχει κτίσμα παρά μόνο μια βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα. Όταν οι κληρονόμοι πήγαν στην εφορία μετά την αποδοχή να διορθώσουν το ε9 τους ζήτησαν βεβαιώσεις από τον δήμο, από δημόσια υπηρεσία δλδ. και όχί από ιδιώτη μηχανικό ότι ένα τμήμα δεν είναι οικόπεδο και και ότι δεν υπάρχει μέσα κτίσμα. Έχετε καμιά ιδέα περί τίνος πρόκειται??

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

έτσι είναι

Η ΔΟΥ, προκειμένου να εκτιμήσει την αξία του ακινήτου, ζητάει βεβαίωση από ΥΔΟΜ όπου καθορίζονται τα εντός-εκτός τμήματα.

Ο μηχανικός δίνει μόνο βεβαίωση αρτιότητας-οικοδομησιμότητας.

Θα κάνεις τα εξής:

Αποτύπωση (ΕΓΣΑ '87) του ακινήτου, στο οποίο θα περάσεις το όριο του οικισμού (καλύτερα αυτό να γίνει σε συνεννόηση με την ΥΔΟΜ) και θα εμβαδομετρήσεις τα δύο τμήματα.

Δήλωση 651/77 για το όλο (στην ουσία είναι ένα γεωτεμάχιο).

Επίσης, θα αποτυπώσεις όλες τις κατασκευές που υπάρχουν.

Για μη ύπαρξη κτίσματος, έχω μιαν επιφύλαξη για το κατά πόσον μπορεί να περιληφθεί στη βεβαίωση. Δεν χάνεις όμως τίποτε να το ζητήσεις στην αίτηση.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα επανέλθω σε θέματα που ξανα-αναφέρθηκαν πολλές φορές εδώ στο φόρουμ. Πάντα λοιπόν οι περισσότεροι (προπάντων οι πολ. μηχανικοί και ας μη γίνει πάλι ..κουρνιαχτός) ξεκινάν με αυτές τις ρυμάδες τις συν/νες ΕΓΣΑ, επειδή βασικά αυτές χρειάζονται στη τελική ανάλυση, αλλά τα τεχν. προβλήματα έρχονται σωρηδόν στην πορεία σχεδιασμού ενός τοπογραφικού Διαγράμματος.

Η Βασιλική  αρχικά να δει αν το εκτός-εντός είναι κληροτεμάχιο. Αν ναι και με τα στοιχεία της τοπογραφικής υπηρεσ. να δει αν είναι καλά οριοθετημένο.

 

Ο διαχωρισμός εντός - εκτός είναι με απόφαση Νομάρχη (δηλ. κάποιο διάταγμα του '85?).  Αυτή η γραμμή διαχωρισμού (είναι πάντα σε σχέδια 1:5000 της ΓΥΣ, σχέδια δηλ. που σε ΗΑΤΤ) πρέπει να μπει και σε δικό της σχέδιο με καλή ακρίβεια, πρέπει να βρει τον τρόπο και ακόμη να την επιβεβαιώσει και η πολεοδομία. Αυτό βασικά  της ζητάν να κάνει. Αν τώρα όλα παν καλά πάει με ένα μοντέρνο όργανο (gps) που δίνει ΕΓΣΑ87 και έχει το τελικό αποτέλεσμα. Είναι πολλά ?? Ε ! τι να κάνουμε.............Γίνεται φυσικά και με λιγότερο κόπο.  Εγώ πάντως ο παλαιομοδήτης κάπως έτσι θα ενεργούσα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.