Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αυθαίρετη κατεδάφιση νόμιμου κτίσματος


lamproud

Recommended Posts

Καλημέρα..Σε οικόπεδο για το οποίο γίνεται υπαγωγή στον Ν. 4178/13 μεταξύ άλλων αυθαιρεσιών έχει γίνει κατεδάφιση νόμιμου κτίσματος χωρίς να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης..Σκέφτομαι να το τακτοποιήσω με αναλυτικό προϋπολογισμό υπολογίζοντας τις καθαιρέσεις που έγιναν.

Κάποια γνώμη?

Link to comment
Share on other sites

...Σκέφτομαι να το τακτοποιήσω με αναλυτικό προϋπολογισμό υπολογίζοντας τις καθαιρέσεις που έγιναν.

...

τακτοποίηση κτηρίου που δεν υπάρχει πια δεν γίνεται.

 

Πέρα απ αυτό στην υπαγωγή που θα κάνεις για τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες προχωράς κανονικά και τμήμα κτηρίου (που προέβλεπε ή άδεια) που δεν υπάρχει δεν συνιστά παράβαση. 

Άρα δεν χρειάζεσαι να κάνεις κανέναν υπολογισμό αυθαιρεσίας για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση..Δηλαδή το ότι κατεδαφίστηκε αυθαίρετα ένα κτίριο νόμιμο πιστεύεις ότι δε χρειάζεται με κάποιον τρόπο να τακτοποιηθεί?

Link to comment
Share on other sites

Για να είμαστε τυπικοί, η κατεδάφιση είναι μια εργασία που απαιτεί Άδεια και επομένως η κατεδάφιση χωρίς άδεια αποτελεί αυθαιρεσία. Από την πολεοδομία προβλέπονται κανόνικά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης με βάση την αξία των εργασιών της κατεδάφισης.

 

Τμημα που δεν υλοποιήθηκε ορθώς δεν αποτελεί αυθαιρεσία. Άλλο όμως να μην υλοποιήθηκε και άλλο να υλοποιήθηκε και μετά να κατεδαφίστηκε.

Οπότε ή ισχυρίζεσαι ότι αυτο το τμήμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ η μία υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι πχ έπεσε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

Αν η κατεδάφιση έγινε πρν το 2011 θεωρώ πως μπορεις να το δηλώσεις στην κατηγορία κατεδάφιση του άρθρου 23 παρ. 4 και να πληρώσεις μόνο παράβολο. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που δηλώνονται αυθαίρετες κατασκευές που κατεδαφίστηκαν αυθαίρετα πριν το 2011

Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο που κατεδαφίστηκε αυθαίρετα είχε ανεγερθεί με άδεια του έτους 1994 και αποτυπώθηκε σε άδεια του 2001 που βγήκε στο ίδιο οικόπεδο που είναι και η τελευταία που εκδόθηκε..

Προσανατολίζομαι να το δηλώσω είτε ως μία παράβαση αναλυτικού είτε με τη διαδικασία του άρθρου 23 παρ. 4 για να είμαι καλυμμένη..

Ευχαριστώ για τις γνώμες..

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 23  του 4178 αναφέρεται σε αυθαίρετα κτίσματα.Ρώτα την ΥΔΟΜ και αν σου πέι παράβολο και άδεια κατεδάφισης ακολουθείς τον ΝΟΚ στην άδεια .Επίσης στον ΝΟκ δές αυτό.Για να δούμε τι θα βγάλει η κληρωτίδα με δαύτους.

 

 

αρθρο 4 ΝΟΚ

''1.      Άδεια Δόμησης, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν.4030/2011 (Α'249), απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, όπως :

α.         Κατεδάφιση κατασκευών. Στην περίπτωση που κατεδαφίζεται ολόκληρο κτίριο και όχι τμήμα αυτού, δεν απαιτείται να υποβληθεί διάγραμμα δόμησης

Εγκ-64218_9918_85_15-9-88 Γνωμ-569_88 Εγκ-85_88 Ε-85_88.docx

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

...Δηλαδή το ότι κατεδαφίστηκε αυθαίρετα ένα κτίριο νόμιμο πιστεύεις ότι δε χρειάζεται με κάποιον τρόπο να τακτοποιηθεί?

 

Παρά τις επισημάνσεις των συναδέρφων που σίγουρα έχουν μια λογική πιστεύω ότι δεν υπάγεται στις διατάξεις του 4178/13.

Ο 4178/13 ταχτοποιεί δομήματα ή αν θέλουμε να το θέσουμε διαφορετικά δίνει συγχωροχάρτι και άφεση αμαρτιών παράνομων πράξεων για δομήματα που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και είναι καθ υπέρβαση οικοδομικής άδειας. Φυσικά για το συγχωροχάρτι ποσοτικοποιει κάποια πρόστιμα.

Δεν δίνει συγχωροχάρτι ούτε έχει μέθοδο να ποσοτικοποιησει πρόστιμο για αμαρτίες που έκαναν οι ιδιοκτήτες σε ιδιοκτησία τους. Δηλαδή αν σκότωσαν κάποιον ή αν γκρέμισαν χωρίς άδεια κάτι ….

Δεν κάνουμε τους ντεντέκτιβ οι μηχανικοί και να έχουμε την ευθύνη να βγάζουμε συμπεράσματα αφού είχες άδεια κι αφού σε επομένη άδεια μετά το είχες υφιστάμενο, τι έγινε μετά το κτίριο?  Πως το έριξε πως δεν υπαρχει δεν μας αφορά… απογειώθηκε κι ας το πήραν και οι εξωγήινοι, δεν μας αφορά εμάς.

Αφορά την πολεοδομία ή άλλες αρχές να κρίνουν ή να κινηθούν ή να επιβάλουν πρόστιμα ή ότι άλλο θέλουν αν διαπιστώσουν το οτιδήποτε παράνομο που δεν αφορά την τακτοποίηση. Στην τελική ο 4178/13 και ο μηχανικός που το αναλαμβάνει δεν είναι δια πάσαν νόσο…

Για το τυπικό και παρ ότι δεν είναι υποχρεωτικό θα μπορούσες επικουρικά στην τεχνική σου έκθεση να επισημάνεις ότι.

«Τμήμα του ακινήτου που εμφαίνεται στην Χ οικοδομική άδεια και στην Ψ οικοδομική άδεια δεν υφίσταται την ήμερα της αυτοψίας και δεν υπολογίστηκε κανένα πρόστιμο υπέρβασης κλπ κλπ. ….»

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μήπως έτυχε σε κάποιο συνάδελφο το άνωθεν, ή έχει λάβει κάποια κατευθυντήρια γραμμή απο κάποια ΥΔΟΜ για να γνωρίζουμε πως να προχωρήσουμε;

Γνωστός εκ του πονηρού ξέστησε βιομηχανικό κτίριο, πούλησε το σκελετό και γκρέμισε τα 2 μικρότερα γραφεια που είχε διαμορφώσει μέσα. Οταν φυσικα επισκέφθηκε την εφορία για να το αφαιρέσει απ'το Ε9 τα τμ του κτιρίου...κατάλαβε.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα. Έχω μια περίπτωση διώροφης κατοικίας όπου σε νόμιμη προσθήκη , έγινε αυθαίρετη προσθήκη στέγης η οποία μέχρι τον 06/2021 φαίνεται από αεροφωτογραφίες αλλά εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει. Κατεδαφίστηκε χωρίς καμία άδεια φυσικά. Στο ακίνητο υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες αλλά το συγκεκριμένο πως θα το αντιμετωπίζατε?

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

22 λεπτά πριν, fotinoula said:

Κατεδαφίστηκε χωρίς καμία άδεια φυσικά. Στο ακίνητο υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες αλλά το συγκεκριμένο πως θα το αντιμετωπίζατε?

Καλησπέρα, αφού υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες θα βάλεις την αυθαίρετη απομάκρυνση της στέγης ως λοιπή παράβαση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.