Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χιλιοστά κατανάλωσης.


miltiadis 45

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους,

θα ηθελα να ρωτησω το εξης

 

στην 4οροφη πολυκατοικια που μενω,ειναι 5 διαμερισματα.

 

Τα τελευταια 2 χρονια τα εξοδα θερμανσης τα εβγαζε ενας ενοικος,χωρις να μας πει ουτε τον τυπο,ουτε με τι χιλιοστα διαμερισματος τα βγαζει

απλα μας εδινε ενα χαρτι που εγραφε τι ποσο αντιστοιχει σε καθε διαμερισμα

(εχουμε ωρομετρητες στον πινακα που ειναι ο λεβητας)

 

Αφου αντιδρασαμε καποιοι,λογω περιεργων ποσων που βλεπαμε, συμφωνησαμε να μπει ενα γραφειο και να μας βγαζει τα εξοδα θερμανσης.

Φεραμε μηχανικο οπου και μας εβγαλε τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χιλιοστα καθε διαμερισματος και πλεον στον πρωτο λογαριασμο ειχαμε οντως μια μεγαλη διαφορα σε σχεση με τις προηγουμενες μετρησεις (παντα με συγκριση τις ωρες που ειχαμε καψει τις προηγουμενες φορες)

 

η ερωτηση μου ειναι η εξης

 

στο χαρτι εχει διαφορα κουτακια οπως ενδειξη ωρων πριν ,ενδειξη νεας ωρας,παγια εξοδα,χιλιοστα διαμερισματος,χιλιοστα καταναλωσης,θερμιδες σωματος ανα διαμερισμα κτλ κτλ..

 

Α) τα χιλιοστα διαμερισματος υποθετω ειναι βαση των θερμαντικων σωματων που εχει καθε διαμερισμα και αυτο δεν αλλαζει εκτος και αν καποιος αλλαξει καποιο σωμα το οποιο πρεπει να αναφερθει για να ξαναγινει νεα μελετη,σωστα?

 

Β) θερμιδες σωματος διαμερισματος λογικα και αυτες δεν αλλαζουν παρα μονο σε περιπτωση αλλαγης σωματων ή οχι?

 

Γ) χιλιοστα καταναλωσης....

αυτο τι ακριβως ειναι και πως μετριετε?

οι τιμες που γραφουν παρομοιαζουν με τις τιμες στα χιλιοστα διαμερισματος αλλα εχουν σε καποια διαμερισματα καποια αποκλιση

 

Δ) παγια εξοδα..20%

απο διαμερισμα σε διαμερισμα αλλαζει το ποσο ή πρεπει να ειναι το ιδιο για ολους?

ειναι υποχρεωτικο αυτο και σε περιπτωση που ξενοικιαστει καποιο διαμερισμα τα επιβαρυνομαστε εμεις?

 

Ε) η τιμη που βαζουμε πετρελαιο παιζει καμια σημασια?

π.χ αν βαλουμε πετρελαιο με 1€ τωρα και μετα βαλουμε με 1,05€ στο υπαρχον πετρελαιο θα βγουν διαφορετικα τα ποσα που πρεπει να δωσει ο καθενας? (εχουμε ωρομετρητες)

γιατι κατι τετοια λενε στις συνελευσεις που γινοντε και αποφασισανε να τελέιωνει το αρχικο πετρελαιο με την αρχικη τιμη πριν μπει ξανα πετρελαιο με αλλη τιμη

 

 

Σορυ για τις πολλες ερωτησεις αλλα εκει που εμενα παλια ηταν 2 σπιτια με 2 λεβητες και τεποζιτα οποτε οταν ηθελα εβαζα πετρελαιο και ηξερα τα εξοδα μου.

2 χρονια στο νεο σπιτι , περυσι επειδη δεν εκανε βαρυ χειμωνα δεν βαλαμε πετρελαιο,ειχαμε περισσεμα απο προπερσι

αλλα δε μου αρεσε ο μπακαλιστικος τροπος που μας ειχε βγαλει τα εξοδα προπερσι ο ενοικος διχως επεξηγησεις

 

ευχαριστω και ελπιζω να με φωτισετε στις αποριες μου

Edited by miltiadis 45
Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς ρίξε μια ματιά στον τεχνικό κανονισμό για τον τρόπο κατανομής δαπανών θέρμανσης. Είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του από το 1985.

 

Α) Δεν υπάρχουν "χιλιοστά διαμερίσματος". Τα χιλιοστά υπήρχαν πιο παλιά, ήταν μια πρόχειρη λύση. Πλέον υπάρχει ο συντελεστής επιβαρύνσεων εi που αφορά την κατανάλωση του διαμερίσματος και ο συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης fi που ουσιαστικά είναι το "πάγιο".

 

Β) Δεν υπάρχουν "θερμίδες σώματος διαμερίσματος". Ο κανονισμός αναφέρει ξεκάθαρα ότι η μελέτη γίνεται με βάση της θερμικές απώλειες που προκύπτουν από την αντίστοιχη μελέτη, όχι με τα σώματα. Όταν ένα σώμα έχει φθαρεί επιτρέπεται η αντικατάστασή του με αντίστοιχο, όχι με μεγαλύτερο.

 

Γ) Δεν υπάρχουν "χιλιοστά κατανάλωσης" σαν ορολογία. Εάν τα έχει υπολογίσει ως τον λόγο της μέτρησης του ωρομετρητή του διμερίσματος προς το άθροισμα των ωρών από όλα τα διαμερίσματα μάλλον εννοεί τον λόγο Mi/ΣMi στην εξίσωση 3.1.2 του τεχνικού κανονισμού.

 

Δ) Είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι τα πάγια έξοδα ακριβώς τα ίδια για όλα τα διαμερίσματα. Από το 2004 που έκανα την πρώτη μου μελέτη μέχρι σήμερα δεν μου έχει τύχει ποτέ. Δες της παράγραφο 4 του κανονισμού.

 

Ε) Για να υπολογίσεις ακριβώς το κόστος πρέπει να ξέρεις ακριβώς την κατανάλωση. Συνήθως βάζουν έναν μετρητή στην δεξαμενή καυσίμου που δείχνει την στάθμη και υπολογίζεις τα λίτρα που έχουν καταναλωθεί. Γνωρίζοντας τα λίτρα και έχοντας πρόχειρα τα τιμολόγια αγοράς μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς πόσο κόστισε το λίτρο. Ανάμεσα στα γεμίσματα μπορεί να θεωρήσεις κάποια ενδεικτική τιμή και στο επόμενο γέμισμα που γνωρίζεις ακριβώς πόσα λίτρα καταναλώθηκαν μπορείς να χρεώσεις ακριβώς με την τιμή του προηγούμενου τιμολογίου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

φιλε μου sdim,σε ευχαριστω για την απαντηση σου.

Ομολογω οτι οσο με βοηθησες τοσο με μπερδεψες

και για να μην γινει παρεξηγηση εννοω οτι με μπερδεψες γιατι αν καταλαβα καλα και διορθωσε με αν κανω λαθος,με απλα λογια το γραφειο τα βγαζει με λαθος τροπο ή με τροπο ξεπερασμενο?

 

το θεμα ειναι οτι στο χαρτι υπαρχει και σφραγιδα μηχανολογου μηχανικου με τα πληρη στοιχεια του....

 

με τα λιγα που ξερω βλεπω οτι εχει γινει ο υπολογισμος πολλαπλασιαζοντας τις ωρες καταναλωσης με τα χιλιοστα διαμερισματος

μετα βλεπω οτι διαιρει ωρες χιλιοστων με το συνολο ωρων επι χιλιοστα και το αποτελεσμα που βρισκει το πολλαπλασιαζει με ενα ποσο σε € και βγαινει ενα ποσο το οποιο γραφει μεταβλητα εξοδα οπου μετα το προσθετει στα παγια εξοδα και βγαινει το συνολο

 

συγνωμμη αν δεν τα γραφω σωστα απλα ετσι τα εχει στο χαρτι ,αν σας βοηθησα καθολου

Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικος που εκανε την μελετη τα εχει υπολογισει ολα αυτα.οποτε το μονο πογ κανει το γραφειο(εφοσον του εχετε δωσει τα στοιχεια της μελετης) ειναι να υπολογιζει με τα στοιχεια του μηχανικου ,την καταναλώση που έχετε σε πετρελαιο και σε ωρες.

Link to comment
Share on other sites

απο οσο γνωριζω το γραφειο εχει τα στοιχεια χιλοστων καθε διαμερισματος,τα λιτρα που μπηκαν,αυτα που απομενουν και τις ωρες που εχει καταναλωσει καθε διαμερισμα

 

οποτε ειναι σωστη η μεθοδος που βγαζουν το λογαριασμο ή οχι ?

Link to comment
Share on other sites

Χοντρικά και απλοποιημένα, υπάρχουν δύο συντελεστές: ο εi που είναι ο βασικός συντελεστής επιβάρυνσης (τα χιλιοστά που λέμε) και ο fi που είναι ο συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του παγίου κάθε ιδιοκτησίας, που ισούται με το γινόμενο εi x fi και το αθροίσμα των αντιστοιχων γινομένων όλων των ιδιοκτησιών μας δίνει το συνολικό ποσοστό του παγίου. Δηλαδή το πάγιο δεν καθορίζεται αυθαίρετα, αλλά υπολογίζεται με βάση τη μελέτη κατανομής δαπανών που έχει κάνει ο μηχανικος.

 

Οι παραπάνω συντελεστές μαζί με τις ενδείξεις των ωρομετρητων (ή θερμιδομετρητών πιο σωστά) μπαίνουν σε έναν τύπο και υπολογίζεται το ποσοστό κάθε ιδιοκτησίας στις δαπάνες λειτουργίας της κ. θέρμανσης.

 

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

fi που είναι ο συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης 

 

συγνωμμη αν γινομαι κουραστικος αλλα αυτο το fi πως βγαινει?

Link to comment
Share on other sites

σε μια οικοδομη εβγαζαν τα κοινοχρηστα με καποιον μη ορθο τροπο.

 

Ετσι, ανεθεσαν σε ειδικο μηχανολογο  να κανει τους σχετικους πινακες,

με βαση το ΠΔ.

 

Οι απαντησεις σε ερωτησεις του  τι ειναι το Fi ή το  εi ,ή οι λοιπες παραμετροι του ΠΔ....

καλες ειναι μεν,

αλλά θα οδηγησουν σε νεες ερωτησεις και οι απαντησεις σε αυτες ξανα σε νεες ερωτησεις.

 

Γνωμη μου ειναι ο μιλτιαδης να μιλησει με τον μηχανολογο

αλλως-σιγουρα-  θα καταλαβει κατι  "λαθος" και θα βρεθει στο τελος  να αντιδικει με τον μηχανολογο ανευ λογου.

εχοντας σαν επιχειρημα

"τα διαβασα στο φορουμ των μηχανικων..."

 

αυτα απο εμενα

και τελος

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

σε μια οικοδομη εβγαζαν τα κοινοχρηστα με καποιον μη ορθο τροπο.

 

Ετσι, ανεθεσαν σε ειδικο μηχανολογο  να κανει τους σχετικους πινακες,

με βαση το ΠΔ.

 

Οι απαντησεις σε ερωτησεις του  τι ειναι το Fi ή το  εi ,ή οι λοιπες παραμετροι του ΠΔ....

καλες ειναι μεν,

αλλά θα οδηγησουν σε νεες ερωτησεις και οι απαντησεις σε αυτες ξανα σε νεες ερωτησεις.

 

Γνωμη μου ειναι ο μιλτιαδης να μιλησει με τον μηχανολογο

αλλως-σιγουρα-  θα καταλαβει κατι  "λαθος" και θα βρεθει στο τελος  να αντιδικει με τον μηχανολογο ανευ λογου.

εχοντας σαν επιχειρημα

"τα διαβασα στο φορουμ των μηχανικων..."

 

αυτα απο εμενα

και τελος

καταρχην σας ευχαριστω ολους που μπηκατε στον κοπο να μου εξηγησετε 2-3 πραγματακια

 

οπως προειπα νοικιαζα σπιτι με δικο του λεβητα και ημουν ξεγνοιαστος,

 

πριν 2 χρονια πηγα σε νεο σπιτι με 5 διαμερισματα και τα εξοδα θερμανσης τα εβγαζε ενοικος με λαθος τροπο,οπως αποδειχτηκε...

 

Απευθυνθηκαμε σε γραφειο για να μας τα βγαλει και μας ζητησε , μαλλον ζητησε απο τον ιδιοκτητη τα χιλιοστα του καθε διαμερισματος,ο οποιος δεν τα ειχε και εφερε ενα μηχανικο που το μονο που εκανε ηταν να μετρηση σε ολα τα σπιτια το μηκος-πλατος-υψος καθε καλοριφερ και τιποτα αλλο

 

επειτα μας εδωσε τα χιλιοστα που αντιστοιχει σε καθε διαμερισμα 

 

τα μονα στοιχεια που μας ζητησε για να νγαινουν τα εξοδα ηταν ηταν τα χιλιοστα διαμερισματος,τις ωρες πριν και μετα, τα λιτρα πετρελαιου καθως και το ποσό σε € τιποτα αλλο....

 

σε ερωτηση που εκανα εδω καποιος ειπε  #2  μηνυμα οτι δεν υπαρχουν πλεον χιλιοστα διαμερισματος  ή θεωρειτε ξεπερασμενος τροπος πλεον,απο οσο καταλαβα..

 

και η ερωτηση μου ηταν πως γινετε μηχανολογος μηχανικος να βγαζει τα εξοδα αυτονομης θερμανσης βαση χιλιοστων διαμερισματος που αν καταλαβα σωστα ειναι ξεπερασμενος τροπος και οχι με τον τυπο του fi και ei που ανεφερε παραπανω ο φιλος..

 

σαφως και δεν θα τσακωθω με κανενα μηχανολογο,αλλωστε σημερα μενω στο σπιτι αυριο ισως ειμαι σε αλλο σπιτι

 

αλλα δεν ακουγετε λιγο περιεργο να θεωρειτε ενας τροπος ξεπερασμενος και παρολα αυτα μηχανολογοι να συνεχιζουν να τον προτιμανε?

 

επισης με τις ερωτησεις μαθαινουμε και εμεις λιγες γνωσεις περισσοτερες και ας ειναι αχρειαστες...

 

Υ.Γ.

οταν γραφω οτι απευθυνθηκαμε σε γραφειο,εννοουμε γραφειο που ειναι μηχανολογοι μηχανικοι-πολιτικοι μηχανικοι και οχι γραφειο καθαριοτητας

και φυσικα με χρηματικο αντιτιμο απο εμας  και εξτρα χρηματα που πληρωσε ο ιδιοκτητης για να βγαλει τα χιλιοστα σε καθε διαμερισμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.