Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εργασία στην Τσεχία και ΤΣΜΕΔΕ


Φυττας Νικος

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

Εργάζομαι στην Τσεχία από 1/1/17 και στην Ελλάδα έχω κλείσει τα βιβλία μου και θέλω να κάνω διακοπή στο ΤΣΜΕΔΕ (ή ΤΜΕΔΕ πλέον). Σε ερώτηση στο ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα μου είπαν πως χρειάζεται η αίτηση διακοπής (χορηγείται από το ΤΣΜΕΔΕ) και το περίφημο Α1 από την χώρα που ασφαλίζομαι πλέον (Τσεχία). Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Τσεχία, η αρχική απάντηση είναι πως δεν εκδίδουν Α1! Ψάχνοντας στο forum είδα πως αντίστοιχο ζήτημα υπήρχε και στη Σουηδία και στην Γερμανία και στην Αγγλία. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κανείς που να έχει εμπειρία από Τσεχία πάνω στην απόκτηση του Α1. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε,

 

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το έκανα εγώ (2 χρόνια περίπου), αλλά πάνως εννοείται ότι γίνεται, άλλωστε το Α1 είναι ευρωπαικό έντυπο, και άρα μπορείς να το πάρεις από οποιαδήποτε ευρωπαική χώρα (άρα και από την Τσεχία).

 

Ζώντας στην Τσεχία, έχω να πω ότι η γλώσσα είναι το #1 εμπόδιο στις συναλλαγές με τις δημοσιες υπηρεσίες. Εννοείται βέβαια ότι υπάρχει [πολύ] λιγότερη γραφειοκρατία σε σχέση με την Ελλάδα, σε ότι και αν θέλεις να κάνεις, αλλά πάντως θυμάμαι ότι και εμένα το μόνο πράγμα που με δυσκόλεψε ως τώρα στην Τσεχία είναι το Α1, διότι δεν το πολυξέρουν, και αν δεν έχεις μαζί σου και κάποιον Τσέχο να μεταφράζει, ώστε να τους εξηγήσει τι ακριβώς θέλεις, θα δυσκολευτείς.

 

Η συμβουλή μου είναι να βρεις κάποιον να μιλάει τη γλώσσα, ώστε να σε βοηθήσει, ειδικά αν πέσεις σε κάποιον ηλικιωμένο υπάλληλο, που δεν μιλάει αγγλικά.

 

Από εκεί και πέρα, επειδή στη δουλειά που είμαι με ρώτησαν πρόσφατα από το HR να τους φτιάξω ένα guide, ώστε να το δίνουν και σε όποιον άλλο έρχεται και θέλει να πάρει το Α1, έχω ένα πρόχειρο "how to", γραμμένο στα αγγλικά, αλλά πρέπει να σε προειδοποιήσω ότι ίσως ναέχει μερικά κενά/λάθη, γιατί έχουν περάσει 2 χρόνια, και δεν τα θυμόμουν όλα τα βήματα τέλεια.

 

Στο στέλνω μέσω pm - τσέκαρε το, ρώτα με και ότι θες, και όταν το κάνεις, μπορούμε να ανεβάσουμε στο thread έναν πιο ολοκληρωμένο και έγκυρο οδηγό για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς στην Τσεχία για να πάρει το Α1.

 

Τσέκαρε τα pm σου και πες μου.

 

Καλή τύχη!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα πάω τη Δευτέρα με μεταφραστή στην Πράγα και θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου που έστειλες. Αν θα τα καταφέρω, θα δείξει! Ότι και να γίνει θα ενημερώσω το forum για να βοηθήσω και άλλους

Link to comment
Share on other sites

Update για την απόκτηση του Α1 στην Τσεχία.

 

Πήγα σήμερα και κατέθεσα την αίτηση, μου είπαν πως το μέγιστο σε 30 μέρες θα έχω το χαρτί στα χέρια μου.

Η διαδικασία είναι η εξής :

 

1) Τηλέφωνο στην αρμόδια υπάλληλο στην υπηρεσία CSSZ (το τηλέφωνο και το όνομα σε pm όποιος θέλει για Πράγα) για να κλείσεις ραντεβού - ακόμα και την ίδια μέρα. Η υπάλληλος έχει αλλάξει, δεν είναι αυτός που έλεγε ο feygatos-περνάνε τα χρόνια! Αν δεν πάτε στην Πράγα, αλλά σε κάποιο περιφερειακό γραφείο πρέπει να βρείτε το τμήμα EU (ευρωπαϊκών υποθέσεων)

 

2) Επιβάλλεται να έχεις κάποιον μαζί σου να μιλάει Τσέχικα και να του έχεις εξηγήσει την όλη κατάσταση με το ΤΣΜΕΔΕ στην Ελλάδα - για βοήθεια δείτε την παρακάτω οδηγία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και συγκεκριμένα, την τελεία 2 στο σημείο 1 : http://www.e-forosimv.gr/docs/60000_6_30_1_2015.pdf

 

3) Την αίτηση πρέπει να τη συμπληρώσει το HR της τσέχικης εταιρείας που δουλεύετε και χρειάζεται και υπογραφή του εργοδότη

 

4) Χρειάζεται να έχεις μαζί σου τα παρακάτω χαρτιά :

  • Πρωτότυπο και φωτοτυπία του συμβολαίου εργασίας στην Τσεχία (όχι επικυρωμένη)
  • Βεβαίωση από το ΤΕΕ και μετάφραση αυτής (όχι επίσημη)
  • Αίτηση για το Α1 (μπορείτε να τη βρείτε εδώ : http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/48A589D4-20C1-4CDB-9DE1-D02A14D9F592/0/SZZVPP_bezH_.pdf ), είναι η πρώτη φόρμα
  • Τον Τσέχικο αριθμό κοινωνικής ασφάλισης

Στο γραφείο που πήγα εγώ (Πράγα, PSSZ, Trojská 1997/13a,182 00 Praha 8, 4ος όροφος, σταθμός μετρό Kobylisy, γραμμή C) ήταν 4 υπάλληλοι, οι οποίοι με βοήθησαν κατευθείαν και μάλιστα το γνώριζαν το ζήτημα από ότι φάνηκε. Ούτε 20 λεπτά δεν έκατσα στο γραφείο τους και επειδή η αίτηση μου είχε κάποια κενά μου έδειξαν πως να τη συμπληρώσω

Όποιος χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην wenceslas square ενα τετράγωνο κάτω από τον σταθμό του μετρό museum έχει καφέ, και όχι μόνο, ένας έλληνας ο Γιάννης, ονοματι da capo.

Αν δεν το ξέρεις ήδη, πήγεναι να πιεις την φραπεδάρα σου και δώστου χαιρετίσματα!

Είναι αρκετά χρόνια εκει και φαίνεται εξυπηρετικός με έλληνες.

Edited by qwert
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.