Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλιματισμός χώρου ζύμης


anestis90

Recommended Posts

Καλησπέρα σας κύριοι,

 

Θέλω να με βοηθήσετε στην εξής εφαρμογή για εγκατάσταση κλιματισμού..

 

Χώρος ζύμης 75 m2 απαιτεί χειμώνα-καλοκαίρι θέρμοκρασία 34-36οC και υγρασία 75-80%.

Υπολογίζω ενα μηχάνημα γύρω στα 35.000 btu και παροχή αέρα γύρω στα 2200m3/h .

 

1) Προτείνετε μηχάνημα split καναλάτο ή fan coil καναλάτο με αντλία θερμοτητας?

 

2) Για να έχουμε τόσο υψηλά επίπεδα υγρασίας 75-80% θα χρειαστούμε υγραντήρα, τι τύπου θα είναι? Γίνεται να ψεκάζει τον αέρα αμέσως μετά το στοιχείο της κλιματιστικής μας η θα πρεπει να τοποθετηθει στο χώρο?

 

Οποιεσδήποτε προτάσεις και ιδέες θα με βοηθήσουν πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Τι άλλες μόνιμες πηγές υδρατμών θα έχεις στον χώρο; Για παράδειγμα:

 

1) Θα δουλεύουν εκεί άνθρωποι; Και αν ναι, πως θα δουλεύουν; Θα επιτηρούν απλά τα μηχανήματα, ή θα τα εξυπηρετούν; Θα κινούνται ήπια ή έντονα στον χώρο;

 

2) Πόσα κιλά ζύμης επεξεργάζεται το μηχάνημα; Ποια θα είναι η επιθυμητή θερμοκρασία επεξεργασίας της ζύμης και ποια θα είναι η περιεκτικότητά της (%) σε νερό; 

 

3) Το παρασκευαστήριο θα είναι απομονωμένο από άλλους χώρους; Μήπως πρόκειται για αρτοποιείο και ο χώρος παρασκευής ζύμης επικοινωνεί (έστω και έμμεσα) με τον φούρνο ψησίματος;

 

4) Εξαερισμό θα κάνεις;

 

Οποιεσδήποτε άλλες πηγές υδρατμών έχεις γράψ' τες.  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Τι άλλες μόνιμες πηγές υδρατμών θα έχεις στον χώρο; Για παράδειγμα:

 

1) Θα δουλεύουν εκεί άνθρωποι; Και αν ναι, πως θα δουλεύουν; Θα επιτηρούν απλά τα μηχανήματα, ή θα τα εξυπηρετούν; Θα κινούνται ήπια ή έντονα στον χώρο;

 

2) Πόσα κιλά ζύμης επεξεργάζεται το μηχάνημα; Ποια θα είναι η επιθυμητή θερμοκρασία επεξεργασίας της ζύμης και ποια θα είναι η περιεκτικότητά της (%) σε νερό; 

 

3) Το παρασκευαστήριο θα είναι απομονωμένο από άλλους χώρους; Μήπως πρόκειται για αρτοποιείο και ο χώρος παρασκευής ζύμης επικοινωνεί (έστω και έμμεσα) με τον φούρνο ψησίματος;

 

4) Εξαερισμό θα κάνεις;

 

Οποιεσδήποτε άλλες πηγές υδρατμών έχεις γράψ' τες.  

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση..

 

1) θα υπάρχουν 2 ατομα με ήπια δραστηριότητα.

 

2) επιθυμητή θερμοκρασία χώρου 36o C.

 

3) ναι είναι απομονωμένο.

 

4) οχι.

 

Ότι δεν απάντησα, δεν το γνωρίζω!

Edited by anestis90
Link to comment
Share on other sites

Χώρος ζύμης 75 m2 απαιτεί χειμώνα-καλοκαίρι θέρμοκρασία 34-36οC και υγρασία 75-80%.

Υπολογίζω ενα μηχάνημα γύρω στα 35.000 btu και παροχή αέρα γύρω στα 2200m3/h .

 

1) Προτείνετε μηχάνημα split καναλάτο ή fan coil καναλάτο με αντλία θερμοτητας?

 

2) Για να έχουμε τόσο υψηλά επίπεδα υγρασίας 75-80% θα χρειαστούμε υγραντήρα, τι τύπου θα είναι? Γίνεται να ψεκάζει τον αέρα αμέσως μετά το στοιχείο της κλιματιστικής μας η θα πρεπει να τοποθετηθει στο χώρο?

 

  Σε λειτουργία θέρμανσης, για να έχεις επιθυμητή θερμοκρασία αέρα 35oC θα πρέπει ο αέρας προσαγωγής να έχει θερμοκρασία υψηλότερη. Το πόσο υψηλότερη θα είναι αυτή, με δεδομένη την παροχή έως 2200 m3/h, θα εξαρτηθεί από τις θερμικές απώλειες του χώρου και από την ποσότητα των υδρατμών που θα απορροφήσει. Σε αυτή την περίπτωση ο υγραντής μπορεί να είναι τύπου εκνεφωτή που είναι και χαμηλής κατανάλωσης.

 

  Σε λειτουργία ψύξης θα μπλέξεις. Η διεργασία είναι ψύξη με αφύγρανση και επαναθέρμανση με ύγρανση. Τουτέστιν μεγάλα και πεταμένα ποσά ενέργειας. Το σύστημα θα σου κοστίσει ακριβά και στην κατασκευή και στην λειτουργία.

 

 Επομένως στα ερωτήματά σου προτείνω:

 

1) Μηχανήματα νερού με ανεξάρτητη εξωτερική Α.Θ. γιατί η κλιματιστική μονάδα απευθείας εκτόνωσης split unit, ή multy, ή vrv, δεν μπορεί να σου κανονίσει επιθυμητές συνθήκες εσωτερικού χώρου στους 35οC, εκτός (ίσως) ειδικών κατασκευών. Επίσης θα χρειαστείς κάποιο ανεξάρτητο αυτοματισμό - π.χ. ένα απλό και φθηνό PLC - που θα μπορέσει να ελέγχει τις εσωτερικές συνθήκες και ειδικά την ύγρανση.  

 

2) Σαν συνέπεια του 1ου θα χρειαστείς ανεξάρτητο, από το σύστημα κλιματισμού, υγραντή. 

 

Υ.Γ. Δεν είναι δικό μου θέμα απλώς εκφράζω μια απορία και ένα σημείο προσοχής:

α) Δεν θα υπάρχει ένα θεματάκι με τους εργαζόμενους στο χώρο, αφού θα έχουν μέτρια κίνηση; Οι 35 - 36 οC με 75 - 80 % RH δημιουργούν ενοχλητική εφίδρωση και αίσθημα δυσφορίας.

β) Επίσης το σημείο δρόσου του αέρα με αυτές τις συνθήκες είναι από τους 30,5 - 32 οC. Τουτέστιν σε χειμερινές συνθήκες, στις πιο κρύες επιφάνειες του χώρου θα έχεις συμπυκνώσεις. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.