Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

14 ερωτο-απαντήσεις για τους δασικούς χάρτες


Engineer

Recommended Posts

1. Τι είναι ο δασικός χάρτης;

 

Είναι ένας χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται ο χαρακτήρας μιας έκτασης, προκειμένου να διακριθούν και να προστατευθούν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Αρα δεν περιέχει μόνον τις δασικές εκτάσεις.

 

2. Ποια είναι η σχέση του με το κτηματολόγιο;

 

Το κτηματολόγιο αποτυπώνει σε χάρτη τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Οι δασικοί χάρτες δεν εξετάζουν ιδιοκτησία, αλλά τον χαρακτήρα μιας έκτασης. Πρέπει, ωστόσο, να προηγούνται της κατάρτισης του κτηματολογίου, καθώς μέσα από αυτούς ξεκαθαρίζει η δημόσια περιουσία (στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται δημόσιες, εκτός κι αν ο πολίτης μπορεί να αποδείξει το αντίθετο) και ξεκαθαρίζουν τυχόν καταπατήσεις.

 

3. Πώς χαρακτηρίζεται στον χάρτη μια περιοχή δασική;

 

Με βάση τη δασική νομοθεσία και τη νομολογία του ΣτΕ, ως «βάση» για τον καθορισμό των δασικών εκτάσεων χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945 (ή του 1960, όπου αυτές του 1945 δεν είναι ευκρινείς). Οι παλαιές αεροφωτογραφίες συγκρίνονται με νεότερες (της περιόδου 2006-2008) και έτσι αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης (αν είναι ίδιος ή αν έχει αλλάξει).

 

4. Πώς μπορεί κάποιος να δει τον δασικό χάρτη;

 

Στην ιστοσελίδα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του κτηματολογίου (www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στην αεροφωτογραφία ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του (προς το παρόν η δυνατότητα εξεύρεσης του ακινήτου μέσω ΚΑΕΚ δεν έχει ενεργοποιηθεί).

 

5. Τι γίνεται αν δεν μπορεί να εντοπίσει το ακίνητο;

 

Μπορεί να απευθυνθεί για δωρεάν βοήθεια στα σημεία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Ο κατάλογος των σημείων βρίσκεται στην ίδια ιστοσελίδα.

 

6. Τι γίνεται αν το οικόπεδο εμφανιστεί ως δασικό;

 

Ο πολίτης πρέπει να υποβάλει αντίρρηση. Το έντυπο βρίσκεται στην ίδια ιστοσελίδα. Για να κατοχυρωθεί η αντίρρηση, ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει ένα ποσό (που ξεκινά από τα 10 ευρώ και ξεπερνά τις 3.000 ευρώ), ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης. Σε κάποιες περιπτώσεις το τέλος δεν είναι απαραίτητο: σε περιπτώσεις εποικισμών, σε περιπτώσεις όπου δεν έχει καταχωριστεί μια εκκρεμής πράξη χαρακτηρισμού, σε περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου.

 

7. Τι γίνεται αν ένα οικόπεδο όπου έχει χτιστεί σπίτι με νόμιμη οικοδομική άδεια εμφανίζεται ως δασικό;

 

Εφόσον είναι νόμιμη, η οικοδομική άδεια είναι ισχυρή και δεν αναιρείται. Θα πρέπει όμως να υποβληθεί (ατελώς) αντίρρηση, ώστε να τροποποιηθεί ο χάρτης.

 

8. Τι γίνεται αν ένα μη δασικό (λ.χ. αγροτικό) οικόπεδο εμφανίζεται μέσα στα όρια αναδασωτέας περιοχής;

 

Ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στο δασαρχείο, ώστε να ζητήσει την τροποποίηση της απόφασης αναδάσωσης. Δεν έχει νόημα να υποβάλει αντίρρηση μέσω της διαδικασίας ανάρτησης του δασικού χάρτη.

 

9. Τι γίνεται αν ένα οικόπεδο που καλλιεργούνταν το 1945 εμφανίζεται σήμερα ως δασωμένο;

 

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει αντίρρηση και να αποδείξει ότι δεν είναι δασικό.

 

10. Αν ένας πολίτης δεν ενημερωθεί έγκαιρα και η προθεσμία λήξει, μπορεί εκ των υστέρων να υποβάλει αντίρρηση;

 

Η προθεσμία για την αμφισβήτηση του δασικού χάρτη είναι αποκλειστική, δηλαδή δεν προβλέπεται παράταση. Μπορεί ωστόσο να προσφύγει κατά της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη στο διοικητικό δικαστήριο.

 

11. «Εχω χτίσει χωρίς οικοδομική άδεια σε δασική έκταση. Τι πρέπει να κάνω;»

 

Ο ν. 4389/16 προβλέπει ότι οι οικισμοί αυθαιρέτων μπορούν προς το παρόν να εξαιρεθούν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών αν οι πολεοδομίες υποβάλουν τα όριά τους (οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»). Επικοινωνήστε με τον δήμο σας για να δείτε αν το έχουν πράξει. Οι νόμοι πάντως για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων εξαιρούν όλοι τα αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

 

12. Τι μπορεί να κάνει ένας αγρότης, που καλλιεργεί εκχερσωμένη δημόσια δασική έκταση;

 

Ο ν. 4280/14 προέβλεψε μια διαδικασία για την εξαγορά των εκτάσεων αυτών από τον πολίτη, έναντι τιμήματος. Η προθεσμία λήγει περίπου σε ένα έτος.

 

13. Πότε θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις;

 

Αφού συσταθούν οι επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων. Τυπικά πρέπει να ξεκινήσουν το έργο τους περίπου ένα μήνα μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής αντιρρήσεων και να το ολοκληρώσουν σε 4 μήνες.

 

14. Τι γίνεται με τις περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις;

 

Σε αυτές ο δασικός χάρτης θα κυρωθεί (δηλαδή αυτά που αναφέρει για τον χαρακτήρα των εκτάσεων θα οριστικοποιηθούν) σε 45 ημέρες.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...ris-akrivh-oria

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

παρακαλώ

αν είναι δυνατόν η λέξη ερωτο-απαντήσεις να αντικατασταθεί επί το ελληνικώτερον σε ερωταπαντήσεις 

ερωτο-απαντήσεις (που σαν λέξη καθιερώθηκε από το ΥΠΕΚΑ με τις αντίστοιχες του 4014/4178) δίνουν στα περιοδικά οι στήλες για τα αισθηματικά

Link to comment
Share on other sites

΄"Νομοτεχνικές βελτιώσεις» στους δασικούς χάρτες μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

This entry was posted on 17/02/2017 by Δασαρχείο, in Δασικοί Χάρτες and tagged Ανάρτηση δασικών χαρτών, Βαγγέλης Αποστόλου, Γιάννης Τσιρώνης, Δασικοί Χάρτες, Πάνος Σκουρλέτης, Σωκράτης Φάμελλος, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Bookmark the permalink. Σχολιάστε

ekxersosi

Οι δασικοί χάρτες ήταν το αντικείμενο διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιαννης Τσιρώνης και οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της σύσκεψης o αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης είπε:

«Όλα καλά, κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ο νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα γίνουν και νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν θα επηρεασθούν καθόλου η αγροτική εκμετάλλευση και οι επιδοτήσεις».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση που υπήρξε μετά το τέλος της σύσκεψης,τα ζητήματα που απασχόλησαν τη διυπουργική ήταν τα εξής:

• η καθυστερημένη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει,

• η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης), και

• η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες με βάση τη νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.

Η διυπουργική έδωσε κατευθύνσεις για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων με στόχο την  ολοκληρωμένη υλοποίηση του έργου της κύρωσης των δασικών χαρτών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Τις κατευθύνσεις αυτές θα επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά της διοίκησης και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ από την ημέρα έναρξης των αναρτήσεων και προετοιμάζει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυση των  θεμάτων που προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, Υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.liberal.gr

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Τι είναι δάσος?

πόσα δένδρα ή δενδρύλλια ανα m2 ή στρέμμα χαρακτηρίζουν μία περιοχή ως δάσος ή αρκεί μία απόφαση νομαρχίας?

Link to comment
Share on other sites

το θεμα ειναι οτι,

ενω αρχισαν οι προθεσμιες των 60 ημερων να τρεχουν απο 23/1 [Μεσσηνια, Ηλεια ή απο 30/1 για αλλες περιοχες,

μολις προχτες, και ενω εχουν περασει ηδη 20 ημερες απο τις πρωτες αναρτησεις

αποφασισαν να συστησουν "ομαδα εργασιας" η οποια...

 

 

"η ομάδα εργασίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την πλευρά της διοίκησης και λειτουργεί στο ΥΠΕΝ από την ημέρα έναρξης των αναρτήσεων και προετοιμάζει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την επίλυση των  θεμάτων που προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, Υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις)."

 

 

Υπο αυτες τις συνθηκες, κανενας δεν θα διακινδυνευσει να υποβαλει "αντιρρησεις" σε εναν νομο που προκειται να διορθωθει/τροποποιηθει/επεξηγηθει με εγκυκλιους, υπουργικες αποφασεις ή νομοθετικες παρεμβασεις....

 

Πολυ σωστα,  οι διαφοροι φορεις ζητουν την αναστολη  των προθεσμιων, μεχρι να ρυθμισθουν ολες οι ελλειψεις του νομου.

Link to comment
Share on other sites

Ψήνεται παράταση.

Θετικό η μείωση τελών αντίρρησης ειδικά στις επιφάνειες άνω των 5 στρεμμάτων, αν και σε μεγάλο ποσοστό η αντίρρηση θα πιάσει "κουβά" λόγω των αεροφωτογραφιών 45. Η διατήρηση του γεωργικού χαρακτήρα και η σύνδεση με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι φλέγον ζήτημα για τον αγροτικό κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου έχουν κατασκευαστεί οικοδομές (άλλες με οικοδομική άδεια και άλλες αυθαίρετες που έχουν τακτοποιηθεί).

Υπάρχει βεβαίωση του δασαρχείου για μη δασικου χαρακτήρα του αγροτεμαχίου (έτσι βγήκαν και οι άδειες).

Το αγροτεμάχιο προέρχεται και απο διανομή του 1937.

Οι δασικοί χάρτες "κοβουν" ορισμένες οικοδομές (αυθαίρετης και μή)

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ,μιας και έχουν και την βεβαίωση του δασαρχείου

Link to comment
Share on other sites

εισαι  στην περιπτωση οπου  δεν ελαβαν υποψη τους υπαρχουσα πραξη χαρακτηρισμου...

 

 καταθετεις στην υπηρεσια   τα χαρτια σου

 

- Αντιρρήσεις που οφείλονται σε παράλειψη να απεικονιστούν πράξεις της διοίκησης στο Δασικό Χάρτη (πχ. Τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού και αποφάσεις του αρ. 14 Ν. 998/79, σχέδια πόλης και οικισμοί των παρ. 2α και 2β του αρ. 23 Ν.3889/10, Διανομές κλπ), εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους. Ομοίως εξαιρούνται της καταβολής του ειδικού τέλους, οι αντιρρήσεις κατά το τμήμα που αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις της διαδικασίας του αρ. 14 Ν.998/79. Στις περιπτώσεις υποβολής αντιρρήσεων ατελώς, αυτές δε θα υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, αλλά οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο ΣΥΑΔΧ, εντός της σχετικής προθεσμίας, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, προκειμένου οι αντιρρήσεις να καταχωριστούν κατ΄εξαίρεση από το προσωπικό του ΣΥΑΔΧ.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς ηλεκτρονική υποβολή στο σύστημα της ΕΚΧΑ (μην τυχόν και ξεχαστεί ο φίλος μας και πάει και πληρώσει παράβολο). Ατελώς ο φυσικός φάκελος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.