Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μπλε κάδοι στην Αττική


Engineer

Recommended Posts

Ποιός είναι αυτός ο "άλλος" που σου λέει τι να πετάς και τι όχι; Πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα.

 

Οι "δυνατότητες της τοπικής μονάδας επεξεργασίας" αναφέρονται στην εξυπηρετούμενη παροχή απορριμμάτων, πόσα δηλαδή προλαβαίνουν να ξεδιαλέξουν και όχι σε τεχνολογίες επεξεργασίας, μιας και εκεί δε γίνεται καμία επεξεργασία, παρά μόνο η ανάκτηση υλικών προς πώληση και μόνο. Δηλαδή οι μονάδες αυτές είναι στην ουσία μάντρες παλιατζήδων και τίποτα παραπάνω.

 

Εμείς οφείλουμε να μην πετάξουμε αποφάγια, απόβλητα τουαλέτας και χημικά, δηλαδή ασταθή υλικά. Όλα τα άλλα τα πετάμε, ειδικά αν έχουν και σημάδι ανακυκλώσιμου υλικού και αν η εγκατάσταση δε μπορεί να τα απορροφήσει εμπορικά, ας τα πασάρει στους επόμενους, που δυστυχώς είναι και πάλι ο δήμος...

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτοί, δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης είναι ο "άλλος". Από εδώ: http://www.herrco.gr/default.asp?siteID=1&pageid=82&langid=1. Εντάξει τώρα;

Ορίστε για ευκολία και το αρχείο.

Έκανα λάθος για τις γλάστρες, γάντια είχα δει.

175345_GREEK_tirixnoumestousmplekadous.pdf

Link to comment
Share on other sites

Αν αυτοί είναι ο "άλλος" τότε ποιός είναι ο "ένας" που λέει κάτι διαφορετικό?

 

Στο δικό μας κάδο γράφει "ανακύκλωση συσκευασιών" και να σου πω ποτέ δεν είχα σκεφτεί να πετάξω εκεί κάτι από τα υπόλοιπα (πχ λαστιχένια γάντια).

Link to comment
Share on other sites

Ο "ένας" π.χ. είναι εγώ, που π.χ. δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να πετάω καλαμάκια, πλυμένα εννοείται. ΟΚ εσύ το καταλαβαίνεις, εμένα συγχώρα με.

Πάντως για το ότι δεν πετάμε Χαρτί μικρότερο από Α4 το λένε, αλλά γιατί δεν μοιράζουν και οι δήμοι ένα έντυπο ή γιατί δεν επικολλούν αφίσα με τα ναι και όχι.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

το ρόλο αυτού του εντύπου τον παίζει η ανακοίνωση της εταιρείας.

 

νομίζω πως ότι έχει να κάνει με μπλε κάδους είναι υπόθεση της εταιρείας και όχι του δήμου.

 

η απάντηση στο γιατί δε μαζεύουν καλαμάκια είναι το ότι η εταιρεία δε βρίσκει σκόπιμο να ανακτήσει τα πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Τους μπλε κάδους τους αγοράζει ο δήμος (αν δεν με απατάει η μνήμη μου) όπως αναλαμβάνει και τη συντήρηση των απορριμματοφόρων. Σχετικά τώρα με τα ΚΔΑΥ γίνεται το εξής. Κάποιοι εργολάβοι κάνουν προσφορά για το πόσα χρήματα θέλουν για να το λειτουργήσουν. Ναι πληρώνονται πολύ συχνά γιατί τα κέρδη από την ανακύκλωση είναι χαμηλά. Όποιος κάνει τη πιο συμφέρουσα προσφορά το παίρνει (είναι λίγο πιο πολύπλοκο αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές επαρκεί). Τώρα αν αυτός θεωρεί ότι τον συμφέρει να μαζεύει και τα καλαμάκια έχει καλώς, αν όχι πάλι, δεν τα μαζεύει. Γενικά όμως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί λανθασμένα ότι μαζεύουν και κάνουν ο,τι θέλουν. Υπάρχει αυστηρό πλαίσιο, πολύ αυστηρό μάλιστα. Π.χ. η τελική επιμόλυνση στα διάφορα ρεύματα (χαρτί, πλαστικό κτλ) δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 1%. Αλλά τα καλαμάκια πολύ λεπτομέρεια...

 

Τα χρήματα για να το λειτουργήσουν τα παίρνουν από τα δημοτικά τέλη. Η Ελληνική εταιρία ανακύκλωσης είναι υπεύθυνη στο να οργανώσει την ανακύκλωση σε όλη χώρα, να κάνει τακτικούς απρόοπτους ελέγχους στους εργολάβους (ναι γίνονται για συγκεκριμένο ΚΔΑΥ που γνωρίζω), να συλλέγει στατιστικά στοιχεία, να ενημερώνει το κόσμο σε συνεργασία με τους δήμους (σε κάτι συνεργασίες - συνεννοήσεις είναι που χάνεται η μπάλα)  κ.ο.κ.

 

Γενικά, είναι επιτακτική ανάγκη να ειπωθεί ότι παράγεται έργο, ναι όχι όσο θα έπρεπε αλλά παράγεται. Τα προβλήματα είναι όμως τα εξής: νοοτροπία του μέσου Έλληνα και έλλειψη υποδομών - χρημάτων.

 

Εάν δεν υπάρξει αλλαγή νοοτροπία ώστε να γίνεται διαχωρισμός των υλικών πριν τη συλλογή (εμείς σπίτι μας να τα διαχωρίζουμε) καθώς και επαρκεί χρηματοδότηση για έργα μην περιμένετε καμιά σοβαρή ανακύκλωση πέρα από υλικά που είναι πολύ συμφέροντα.

Link to comment
Share on other sites

εννοείς να τα πετάμε απευθείας σε διαφορετικό καλάθι ανά είδος, παρακάμπτοντας τις μονάδες ανάκτησης υλικών;

αυτό θα ήταν το ιδεώδες όμως απαιτεί τεράστιο αριθμό κάδων.

 

σωστά λες ότι τους κάδους και τον εξοπλισμό τους αγοράζει ο δήμος και η λειτουργία γίνεται από εργολάβο, πιθανώς αυτόν που προμηθεύει και το υλικό...

 

κατ εμέ ο παράγοντας συμμετοχή του κοινού θα βελτιωθεί αν εφαρμοστεί η αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" αντί της ομοιόμορφης χρέωσης μέσω δημοτικών τελών. απλά πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος αλγόριθμος υπολογισμού του πόσο ρυπαίνει ο καθένας.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αυτό ακριβώς Γιώργο, να έχει ο καθένας του σπίτι 4-5 σακουλίτσες και να κάνει το διαχωρισμό του, οργανικά, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, υπόλοιπα. Μετά θα υπάρχει ο κάθε κάδος που θα συλλέγεται το κάθε ρεύμα και θα γίνεται ένας πολύ μικρότερος τελικός διαχωρισμός. Αν αυτό γίνει σε ποσοστό 60% τότε τα οφέλη θα είναι πολλά, τόσο για τη τσέπη του καθενός (δημοτικά τέλη) όσο και για τη κοινωνία μας.

 

Σχετικά με τους κάδους όσο αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στην ανακύκλωση τόσο λιγότεροι κάδοι απαιτούνται από ένα σημείο και έπειτα. Π.χ. για μια πόλη με πληθυσμό 100.000 κατοίκους και παραγωγή 1.6kg/κάτοικο/ημέρα απορρίμματα έχουμε:

20% συμμετοχή στην ανακύκλωση: 3430 κάδοι

40% συμμετοχή: 4003 κάδοι

60% συμμετοχή: 3560 κάδοι

 

Ίδια συμπεριφορά έχει και ο αριθμός των δρομολογίων των απορριμματοφόρων (για το τεχνικό κομμάτι αν ενδιαφέρεσαι). Επίσης το τελικό κόστος φυσικά με 60% συμμετοχή είναι πολύ μικρότερο αφού θα χρειάζεται και λιγότερο προσωπικό για το διαχωρισμό των υλικών και θα υπάρχει μεγάλο κέρδος από τη ποσότητα των υλικών που θα συγκεντρώνονται.

 

Σχετικά με το ο ρυπαίνων πληρώνει, συμφωνώ και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε ο τρόπος που υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη. Απαρχαιωμένο σύστημα βέβαια όπως τα περισσότερα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.