Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπέρβαση δόμησης κάτω από σκαλα


johnjohn1

Recommended Posts

post-54517-0-62157600-1487618696_thumb.jpg

 

 

Συνάδελφοι ποια είναι η γνώμη σας για την παραπάνω περίπτωση? ο ωφέλιμος χώρος με ύψος λιγότερο από 1 μέτρο (κατά μήκος του καταστήματος σταδιακά αυξάνεται) κάτω από την σκάλα (με κίτρινο) η οποία οδηγεί στον Α' όροφο (κατοικία) με είσοδο από το δρόμο πρέπει να δοθεί σαν υπέρβαση δόμησης του καταστήματος ή όχι? Το κτίριο δεν έχει Ο.Α.

Edited by johnjohn1
Link to comment
Share on other sites

καλή ερώτηση και μάλιστα αν κλείνει με πόρτες ντουλαπιού πρέπει να δοθεί σαν ΥΔ, ΚΧ μάλλον οχι, ΒΧ όμως?

Ακόμα αν κλείνει με κάτι πιο σταθερό όπως γυψοσανίδες θα έπρεπε να δοθεί?

Οχι λεω εγω

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Ο ωφέλιμος χώρος με ύψος λιγότερο από 1 μέτρο (κατά μήκος του καταστήματος σταδιακά αυξάνεται) κάτω από την σκάλα (με κίτρινο) η οποία οδηγεί στον Α' όροφο (κατοικία) με είσοδο από το δρόμο πρέπει να δοθεί σαν υπέρβαση δόμησης του καταστήματος ή όχι? Το κτίριο δεν έχει Ο.Α.

Για την υπαγωγή αυθαιρέτων δεν ενδιαφέρει το ύψος χώρου προκειμένου να υπαχθεί. Θεωρείται αυθαίρετος με όποιο ύψος και αν έχει. Ανάλογη εφαρμογή στις σοφίτες.

(αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο 3).

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει σύσταση συνιδιοκτησιών στο ακίνητο??

@didonis ναι υπάρχει σύσταση οριζόντιας

Edited by johnjohn1
Link to comment
Share on other sites

Οπότε αφού συνεκτιμήσεις και την επισήμανση του Παύλου θα πρέπει να συνεκτιμήσεις και άλλους παράγοντες.

 

Αφού είναι διηρημένη τότε κατά 90% το κεντρικό  κλιμακοστάσιο (που ορίζεις ως σκάλα) θα το έχει η σύσταση ως κοινόχρηστο χώρο.  Αν η σύσταση δεν έχει ειδική πρόβλεψη ιδιοκτησιακή σε ποιόν ανήκει το κάτω και του άνω του κλιμακοστασίου τότε μπερδεύει λίγο την κατάσταση με ενδεχόμενο να έχει χαρακτήρα κοινόχρηστο.

 

Επίσης αν κατάλαβα καλά το κλιμακοστάσιο είναι μέσα στο περίγραμμα του κτιρίου. Οπότε ή όποια υπέρβαση δόμησης αφορά υπέρβαση δόμησης του ακινήτου κι όχι μεμονωμένα του καταστήματος.

 

Αν γίνουν όλα υπαγωγή ως μια ιδιοκτησία τα βάζεις όλα μαζί και οι υπερβάσεις δόμησης αφορούν  το όλο κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Το κλιμακοστάσιο ορίζεται ως κοινόχρηστο στην σύσταση χωρίς άλλες εξηγήσεις. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπουν όλα μαζί ως μια δήλωση εξαιτίας ασυμφωνίας ιδιοκτητών. Το θέμα είναι ότι επειδή η πολυκατοικία είναι κτισμένη το 1970 και δεδομένου ότι είναι αυθαίρετο αφήνεται χώρος κάτω από την σκάλα τον οποίο τον εκμεταλεύεται το ισόγειο κατάστημα. Τι θα κάνω με αυτά τα τ.μ.?

Link to comment
Share on other sites

Έχει συζητηθεί και σε άλλο νήμα αναλυτικά τα του κοινόχρηστου χαρακτήρα ή μη τα άνω και τα κάτω των κοινόχρηστων κλιμ/σιων ακόμα και στις περιπτώσεις που υπαρχει αποκλειστική πρόσβαση σε κάποιο απ αυτό μόνο από μια διηρημένη ιδιοκτησία. (δεν θυμάμαι που κάνε μια αναζήτηση και θα βρεις).

 

Σε κάθε περίπτωση όμως αν είναι κοινόχρηστο το τμήμα που έχει αποκλειστική πρόσβαση ο ίδιος και η διηρημένη ιδιοκτησία του ως κατάστημα δεν το περιλαμβάνει μπορείς να κάνεις υπαγωγή την δική του διηρημένη ιδιοκτησία κι όλα τα έξω από αυτήν δεν τον αφορούν.

 

Καλό είναι φυσικά αν δεν διευκρινιστεί η εκκρεμότητα αυτή να μη έχει εκεί την μοναδική τουαλέτα του καταστήματος του.

Link to comment
Share on other sites

Η ιδιοκτησια του το περιλαμβάνει μια χαρά. Στη σύσταση λέει οτι το κλιμακοστάσιο είναι κοινόχρηστο. Αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για να το ορίσουν

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε, η ιδιοκτησία του αν δεν το γράφει το συμβόλαιο και η σύσταση δεν το περιλαμβάνει.

Διάβασε με προσοχή την σύσταση εκεί που γράφει προς ανατολικά δυτικά κλπ με τι συνορεύει και δες το συνημμένο σχέδιο της σύστασης. Αυτά ορίζουν σύμφωνα με τον νόμο το ιδιοκτησιακό όριο.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.