Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας στον χειρότερο Ιανουάριο από το 2001


Engineer

Recommended Posts

Δραματική αύξηση των απολύσεων έναντι των προσλήψεων, με τις απώλειες θέσεων εργασίας να καταγράφουν τον Ιανουάριο αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, αύξηση της εγγεγραμμένης στον ΟΑΕΔ ανεργίας και επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης είναι το εκρηκτικό μείγμα στο εσωτερικό της εγχώριας αγοράς εργασίας που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και καταδεικνύει την ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού προγράμματος επενδύσεων και ανάπτυξης. Τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα ΕργΑνη και τον ΟΑΕΔ που δημοσιοποιήθηκαν χθες, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εσκεμμένη καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Εργασίας εξαιτίας της επιδείνωσης των δεικτών, έχουν σημάνει «κόκκινο» συναγερμό.

 

Παράγοντες της αγοράς, αποκωδικοποιώντας τα στοιχεία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δείχνουν τη μεταστροφή της τάσης μείωσης της ανεργίας, το μέγεθος της οποίας θα μπορεί να διαπιστωθεί τους επόμενους μήνες. Και συμπληρώνουν ότι η ελληνική αγορά εργασίας κυριαρχείται εκ νέου, από ευελιξία, εντατικοποίηση της εργασίας και πιθανότατα «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, η προσπάθεια ελέγχου της οποίας, είχε οδηγήσει στο πρόσφατο παρελθόν σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Παράλληλα, δείχνουν και το μέγεθος εξάρτησης της αγοράς από την εποχικότητα, με το υπουργείο Εργασίας να σημειώνει πως στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου οι αποχωρήσεις, απολύσεις και λήξεις συμβάσεων λόγω της λήξης της περιόδου των εορτών, ανήλθαν σε 33.000, ενώ τον υπόλοιπο μήνα, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 4.000 θέσεις εργασίας.

 

Αναλυτικά, κατά τον προηγούμενο μήνα, οι απολύσεις - λήξεις συμβάσεων επικράτησαν των προσλήψεων, με αποτέλεσμα να χαθούν 29.817 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, συνεχίστηκε η επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με το 53,51% των νέων προσλήψεων να αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Αναλυτικά, οι προσλήψεις κατά τον Ιανουάριο του 2017 ανήλθαν σε 126.501 και οι αποχωρήσεις σε 156.318, έναντι προσλήψεων 110.490 και απολύσεων - αποχωρήσεων 120.444 τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Αν και με εξαίρεση το 2014, ο μήνας Ιανουάριος εμφανίζει αρνητική επίδοση από το 2001, διαπιστώνει κανείς ότι για πρώτη φορά οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι τόσο πολλές. Για παράδειγμα, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016 χάθηκαν επιπλέον 19.863 θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός είναι αυξημένος ακόμη και σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, στην «κορυφή» της κρίσης, με τις απώλειες θέσεων εργασίας τότε να ανέρχονται σε 28.995. Το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο (-5.895), Εστίαση (-10.000), Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564) και Καταλύματα (-1.965). Οπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχική απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν, εκτιμά ότι αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση.

 

Posted Image

 

Την κατάσταση επιβαρύνει και η συνεχιζόμενη τάση αντικατάστασης της πλήρους απασχόλησης με φθηνότερη, ευέλικτη εργασία. Ετσι, και τον περασμένο Ιανουάριο καταγράφηκαν μόλις 58.813 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, αριθμός που αντιστοιχεί όμως στο 46,49% του συνόλου. Στον αντίποδα, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης (49.283 ή 38,96%) και εκ περιτροπής εργασίας (18.405 ή 14,55%) καλύπτουν αθροιστικά το 53,51% του συνόλου.

 

Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι αρνητικό σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως, φαίνεται ότι καταγράφηκαν στις παραγωγικές ηλικίες 30-44 ετών (-12.125 θέσεις εργασίας). Την επιδείνωση των δεικτών αποδεικνύουν και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία, καθώς προκύπτει ότι τον εξεταζόμενο μήνα Ιανουάριο, οι άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 17.337 άτομα σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και κατά 24.652 κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...rio-apo-to-2001

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

απολύτως λογικό και αναμενόμενο με την εφαρμογή της Ε-πιχείρησης Φ-τωχοποίησης ΚΑ-τρούγκαλου

Link to comment
Share on other sites

απολύτως λογικό και αναμενόμενο με την εφαρμογή της Ε-πιχείρησης Φ-τωχοποίησης ΚΑ-τρούγκαλου

 

Ναι ο ΕΦΚΑ φταιει για την ανεργια. Το βρηκες.

Link to comment
Share on other sites

Ο έφκα ευθύνεται στο βαθμό που οδήγησε να κλείσουν επιχειρήσεις για να γλιτώσουν τις εισφορές. Μακροπρόθεσμα εκτιμώ ότι θα μειώσει όμως την ανεργία (πλασματικά δυστυχώς). Διότι με τις χαμηλές αυτές τιμές πολλοί ανασφάλιστοι θα ανοίξουν κάποια εικονική επιχείρηση για να μαζέψουν κανα "ένσημο".

Link to comment
Share on other sites

να το κάνουν τι το ένσημο? να πάρουν σύνταξη?? (θα μου πεις θα ελπίζουν..)

μόνο για τον κλάδο υγείας ίσως

και οι τιμές δεν θα είναι χαμηλές, οι τιμές στα ελάχιστα θα είναι πανάκριβες σε σχέση με τα "μεροκάματα" ή τα έσοδα

 

btw (στο προ-προηγούμενο) με τρολ της κυβέρνησης δεν ασχολούμαι, εξ άλλου από θέμα αρχής δεν θέλω να διαταράσσω την γαλήνη όσων είναι ευτυχείς στον κόσμο τους (είναι και χαμένος κόπος)

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ, τα 167+ όσο τελικά κάτσει η μπίλια δεν είναι λίγα στις μέρες μας, αλλά θα υπάρχουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι που το όριό τους βρίσκεται μεταξύ αυτού του ποσού και των 400+ πχ που ήταν οι μηνιαίες εισφορές του τσμέδε για έναν τριαντάρη. προφανώς για φάρμακα που θέλουν να πάρουν τώρα και για την αίσθηση του κοινωνικού αποκλεισμού κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Τίποτα δουλειά με μαύρα όσο μπορεί κανεις... Αν θελήσει να το παίξει αθώα περιστέρα θα πεινάσει

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Το 2014 τι έγινε και πήρε τα κάτω της η ανεργία?

 

Αν δεν κάνω λάθος,  ενεργοποιήθηκε το 10χιλιαρο/κεφάλι για τους "συλλαμβανόμενους" ανασφάλιστους.....  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.