Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τι εισφορές θα πληρώνουν όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση


Engineer

Recommended Posts

Εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να εκδοθεί η εγκύκλιος για την παράλληλη απασχόληση, η οποία θα καθορίζει πως θα καταβάλλουν τις εισφορές τους χιλιάδες ασφαλισμένοι σε παραπάνω από δύο πρώην Ταμεία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος θα αφορά τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

 

- Μισθωτοί ΙΚΑ που διατηρούν ταυτόχρονα και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), ή μισθωτοί που έχουν και αυτοαπασχόληση (ΕΤΑΑ). Ως μισθωτοί καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) θα πληρώσουν το 26,95% στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015. Ως αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) θα πληρώσουν: 26,95% για σύνταξη και υγεία, 33,95% αν έχουν και επικούρηση, 37,95% αν έχουν και εφάπαξ. Στις εισφορές που αντιστοιχούν στο ΕΤΑΑ εφαρμόζονται οι εκπτώσεις 5%-50% για εισοδήματα από 7.033-58.000 ευρώ.

 

- Αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ). Επειδή η φορολογική διοίκηση δεν διαχωρίζει τις δύο πηγές εισοδήματος με διαφορετικό κωδικό, το συνολικό εισόδημα του 2015 διαιρείται δια δύο. Το μισό εισφοροδοτείται με 26,95% χωρίς εκπτώσεις και το άλλο μισό με τα ποσοστά του ΕΤΑΑ και με εκπτώσεις 5%-50%.

 

- Ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), ή αυτοαπασχολούμενοι (ΕΤΑΑ) που έχουν παράλληλα αγροτική δραστηριότητα. Τα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα έχουν ξεχωριστό κωδικό στη φορολογική διοίκηση.

 

Όσοι δεν πλήρωναν εισφορές ΟΓΑ επειδή ασφαλίζονταν με άλλη ιδιότητα (π.χ. ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) αλλά έχουν δηλωμένα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα, είναι πιθανό να πληρώσουν 21,2% του αγροτικού εισοδήματος του 2015 (συμψηφισμός όταν εκκαθαριστεί το 2016) και 26,95% του καθαρού εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ), ή τα ποσοστά ΕΤΑΑ με τις εκπτώσεις 5%-50% για εισόδημα γιατρού, φαρμακοποιού, δικηγόρου, μηχανικού, συμβολαιογράφου.

 

Για τον υπολογισμό του κατώτατου (586 ευρώ), ή του ανώτατου (5.860 ευρώ) πλαφόν, προστίθενται οι δύο πηγές εισοδήματος, με προτεραιότητα στον μισθό (σε περίπτωση μισθωτών), ή του μεγαλύτερου ποσού σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης - ελεύθερου επαγγέλματος.

 

Πηγή: http://www.insider.g...lili-apasholisi

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.