Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΤΣΜΕΔΕ. Νέος, τι κανω?


George Stamatopoulos

Recommended Posts

Τελειωσα με το πτυχιο μου και το μεταπτυχιακο μου. Το πτυχιο μου ήταν στους Ηλεκτρολογους Μηχανικους και Μηχανικους Η/Υ στο Μετσοβιο. Τωρα τι κανω απο αποψη ΤΣΜΕΔΕ? (Ειμαι ανιδεος εντελως) Πρεπει να εγγραφω? Και τι υποχρεωσεις και οφελη εχω? (συγγνωμη που ρωτω αλλα εχω πελαγωσει) 

Ακουσα οτι εχει εξετασεις για να μπεις. Πως ενημερωνομαι και συμμετεχω σ αυτες?

Σας ευχαριστω για τον χρονο σας

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εξετάσεις δίνεις στο ΤΕΕ και όχι στο ΤΣΜΕΔΕ. Όταν περάσεις τις εξετάσεις (προφορικές και σχετικά εύκολες) θα σε γράψουν αυτόματα και στο ΤΣΜΕΔΕ ακόμα και αν δεν ανοίξεις γραφείο οπότε μην βιάζεσαι ακόμα. Το μηνιαίο ποσό που πρέπει να δίνειςγια το ΤΣΜΕΔΕ δεν το γνωρίζω γιατί βρισκόμαστε σε μία μεταβατική φάση, αλλά υποθέτω θα είναι περίπου 150ε/μήνα και θα ανεβαίνει με τα χρόνια. Επίσης πρέπει να δίνεις και 20-25ε περίπου το χρόνο συνδρομή στο ΤΕΕ που αργότερα γίνεται 50άρικο.

 

Θα πρέπει να αποφασίσεις αν θες να ασκήσεις ελεύθερο επάγγελμα ή να προσπαθήσεις να μπεις στο δημόσιο ή να πας κάπου υπάλληλος εντός Ελλάδας ή εκτός. Για το δημόσιο θα πρέπει να αποκτήσεις για μένα πια και διδακτορικό για να μπεις σε ένα βάθος 10ετίας αν είσαι τυχερός. Αν θες υπάλληλος βρες χωρίς καθυστέρηση μια θέση σε καμιά εταιρία ακόμα και τσάμπα για να αποκτήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται εμπειρία. Μετά κοιτάς εξωτερικό αν θες ή ακόμα και Ελλάδα (κυρίως σε μεγάλες πόλεις μη μου είσαι από καμιά Μυτιλήνη και θες να βρεις δουλεία υπάλληλος στον τόπο σου) αν αισθάνεσαι τυχερός και δεν έχεις βλέψεις για πολλά.

 

Είσαι τυχερός σχετικά γιατί από τις διάφορες ειδικότητες μηχανικών που υπάρχουν η δικιά σου είναι ίσως η καλύτερη για εύρεση εργασίας. Πρόσεξε γιατί τέλειωσε η περίοδος χάριτος, ότι κάνεις από εδώ και πέρα θα καθορίσει την πορεία της ζωής σου. Είδη, παράδειγμα, αν ήθελες να πας εξωτερικό έκανες μλκ και έκανες μάστερ Ελλάδα, θα μπορούσες να το έκανες πχ Αγγλία και θα έβρισκες δουλεία εκεί πολύ πιο εύκολα (εκτός αν το έκανες στο σπίτι σου που είναι τσάμπα μάστερ).

Για ελεύθερος επαγγελματίας είναι δύσκολα και πονεμένα τα πράγματα και δεν είμαι σίγουρος η ειδικότητα σου τι δικαιώματα έχει. Άστο καλύτερα.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αρα δεν χρειαζεται να τρεξω για το ταμειο αυτο αμεσα ε?
Χωρις να εχω αυτο το ταμειο υπαρχει θεμα? (Ακομα δεν ξερω πχ αν θα συνεχισω επ αοριστον Ελλαδα ή θα φυγω)

και σε ευχαριστω για την προηγουμενη απάντηση :) 
 

Link to comment
Share on other sites

Πολύ απλά βρες πρώτα δουλειά και μετά γράψου. Αλλιώς θα πληρώνεις εισφορές έχεις δεν έχεις δουλειά

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μη βιάζεσαι, το να γραφτείς στο ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει πλεον τα τρομερά πλεονεκτήματα που είχε παλαιότερα. Επίσης, αν εισαι Πληροφορικάριος, δεν εχει πολυ νόημα να γραφτείς & να εχεις την ιδιότητα του Μηχανικού, με τα συνεπαγόμενα σε ασφαλιση και φορολογία. Συμφωνω με Ίκαρο, βρες πρωτα δουλεια και μετά γράψου στο ΤΕΕ (αν και αυτο δε γινεται απο τη μια μερα στην άλλη, εξετάσεις ΤΕΕ εχει 4 νομίζω φορές το χρονο σε καθορισμένες περιόδους).

Link to comment
Share on other sites

- Προσυπογράφω το "Πολύ απλά βρες πρώτα δουλειά και μετά γράψου" (Ikaros).

- Εξετάσεις 3 φορές το χρόνο http://portal.tee.gr/portal/page/portal/mhtrwo

- Σε κάθε περίπτωση και με τα ισχύοντα σήμερα, έχεις τη δυνατότητα να εξαγοράσεις τα χρόνια από τη λήψη του διπλώματος μέχρι την εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ (ΕΦΚΑ πλέον), καθώς και τα χρόνια σπουδών. Αν θα το κάνεις ή όχι θα το δεις όταν θα πας να βγεις στη σύνταξη, όχι τώρα.

- Όχι πρακτική τσάμπα, δες τι μπορείς να βρεις με μισθό. Αν τελικά δε βρεις και πας απλήρωτος, όχι πάνω από 2-3 μήνες, ξεφεύγει το πράγμα.

- Σημαντικό σημείο είναι ότι οι μηχανικοί έχουν υποχρεωτικές εισφορές ακόμη και αν είναι άνεργοι. Ίσως αυτό αλλάξει με την ενοποίηση των ταμείων, αλλά ποιος ξέρει πότε;

- Οι μηνιαίες ελάχιστες εισφορές είναι περίπου 220€ (με κάποια έκπτωση αρχικά επειδή είσαι νέος, αλλά την έκπτωση τη χρωστάς και την αποδίδεις αργότερα).

 

Καλή σταδιοδρομία!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.