Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας ψύξης - θέρμανσης


Recommended Posts

Φίλοι μηχανικοί καλημέρα

 

Είμαι στην φάση επιλογής συστήματος ψύξης - θέρμανσης για την νεόδμητη κατοικία μου.

 

Μια επιλογή την οποία σκέφτομαι είναι αντλία θερμότητας αέρα νερού ψύξης- θέρμανσης. Η αντλία είναι monoblock 14Kw και θα συνδυαστεί με ενδοδαπέδια θέρμανση και fan coils για ψύξη. Η οικία είναι 165 τμ καθαροί εσωτερικοί χώροι.

 

Όσον αφορά την θέρμανση, μ εχει διαβεβαιώσει η εταιρία που μου έκανε την προσφορά, οτι καλύπτει άνετα τις ενεργειακές ανάγκες.

 

Όσον αφορά την ψύξη με διαβεβαιώνουν για τη δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας 5 εκ των 7 fan coils. Τα fan coils που μου προτάθηκαν βάση της μελέτης είναι για αποδόσεις ψύξης; 5.5KW, 7,2KW, 4.05KW, (αυτά στο ισόγειο) και 1.7ΚW, 2.8KW, 2.8KW και 4.05ΚW (στον όροφο). Συγκεκριμένα με διαβεβαίωσαν για την ταυτόχρονη και απρόσκοπτη λειτουργία τον μονάδων του ισογείου και δυο υπνοδωματίων. 

 

Σας παρακαλώ θα ήθελα να μ ενημερώσετε αν μπορεί να δουλέψει το σύστημα όπως με διαβεβαιώνει η εταιρία τουλάχιστον στο κομμάτι της ψύξης.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συγκεκριμένα με διαβεβαίωσαν για την ταυτόχρονη και απρόσκοπτη λειτουργία τον μονάδων του ισογείου και δυο υπνοδωματίων. 

Απρόσκοπτη = χωρίς πρόσκομμα, εμπόδιο. Απρόσκοπτη λειτουργία = ανεμπόδιστη λειτουργία. 

Αν λοιπόν σου έκανα εγώ το σύστημα και σε διαβεβαίωνα (και γραπτώς) για την ταυτόχρονη και απρόσκοπτη λειτουργία και των 7 μονάδων τι θα μου έλεγες; 

 

Μιλάμε για λειτουργία του συστήματος σε ψύξη.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

 

Απρόσκοπτη = χωρίς πρόσκομμα, εμπόδιο. Απρόσκοπτη λειτουργία = ανεμπόδιστη λειτουργία. 

Αν λοιπόν σου έκανα εγώ το σύστημα και σε διαβεβαίωνα (και γραπτώς) για την ταυτόχρονη και απρόσκοπτη λειτουργία και των 7 μονάδων τι θα μου έλεγες; 

 

Μιλάμε για λειτουργία του συστήματος σε ψύξη.[/quote

 

Σηκώνει αυτή η αντλία την ταυτόχρονη λειτουργία 5 μονάδων με καλή απόδοση στην ψύξη; Συγκεκριμένα μου είπε θα μπορείς να δουλευεις ισόγειο και δυο δωμάτια. Η τα δυο μεσαιοτ μεγέθους η το μεγάλο και το μικρο.

Link to comment
Share on other sites

Ο μέγιστος ετεροχρονισμός λειτουργίας φαίνεται να είναι 200% αλλά σε λειτουργία ψύξης σηκώνει το σύστημα και τις 7 ταυτόχρονα. Πως; Να:

Σύνολο ονομαστικών ισχύων εσωτερικών μονάδων = 5.5 +  7,2 + 4.05 + 1.7 + 2.8 + 2.8 + 4.05 kW = 28,1 kW

Η σχέση απόδοσης της 1ης μονάδας ως προς το σύστημα είναι 5,5/28,1 = 19,6%, της δεύτερης είναι 25,6% κοκ.

Άρα με σωστά ρυθμισμένες βάνες ρύθμισης ροής η πρώτη μονάδα θα αποδίδει 2,74 kW η δεύτερη 3,58 kW και πάει λέγοντας...

Το σύστημα λοιπόν στην ψύξη θα λειτουργεί ταυτόχρονα και απρόσκοπτα, αλλά με μειωμένες αποδώσεις.

 

Το αν και πότε αυτό το σύστημα θα σου καλύψει τα θερμικά φορτία των χώρων, θα εξαρτηθεί από τη μελέτη των φορτίων που έχει κάνει ο εγκαταστάτης, το πως έχει δομήσει το όλο σύστημα και τη μέγιστη δυνατότητα απόδοσης της αντλίας θερμότητας. Αυτά δεν μπορώ να στα πω από εδώ. Μπορώ όμως να σε προσανατολίσω (αυτό κάνω τώρα), να απαιτήσεις απ' αυτόν, αυτά που ενδιαφέρουν εσένα επί της ουσίας και όχι το αν θα λειτουργούν ταυτόχρονα και απρόσκοπτα οι μονάδες.  

 

Σηκώνει αυτή η αντλία την ταυτόχρονη λειτουργία 5 μονάδων με καλή απόδοση στην ψύξη;  

 

Άνετα. Π.χ. 5.5 + 4.05 + 1.7 + 2.8 + 2.8  kW = 16,85 kW. Μπορεί το 16,85 kW > 14 kW αλλά στην πράξη πιστεύω, αν έχει κάνει σωστή εκτίμηση φορτίων, ότι θα δουλέψει καλά. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε δεν ξέρω αν ήταν παράλειψη μου απλά να σου αναφέρω οτι η αντλία ναι μεν είναι 14KW αλλά με απόδοση (FCU) 10.30KW στην ψύξη. Σε κάθε περίπτωση σ ευχαριστώ για το χρόνο σου

Link to comment
Share on other sites

Παρακαλώ. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθάμε, στο μέτρο του δυνατού.

 

Αν η αντλία θερμότητας καλύπτει - έστω και οριακά - το μέγιστο υπολογισμένο ψυκτικό φορτίο της κατοικίας σου, μη σε νοιάζει η ονομαστική απόδοση των εσωτερικών μονάδων. Μην ασχολείσαι καθόλου θα έλεγα, διότι αυτές είναι πάντοτε υπερδιαστασιολογημένες για πολλούς και διαφόρους λόγους.

 

Αυτό πρέπει να ερευνήσεις λοιπόν σαν πελάτης με την εταιρεία που θα σου κάνει την εγκατάσταση και να ζητήσεις επίσης τη μελέτη των ψυκτικών και θερμικών φορτίων, είτε πριν είτε μετά την εγκατάσταση.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.