Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική οδηγία περί «ενεργειακής αποδόσεως των κτιρίων»


Engineer

Recommended Posts

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα πως η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική οδηγία 2010/31/ΕΕ «περί ενεργειακής αποδόσεως των κτιρίων».

 

 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να υπολογίζουν τα βέλτιστα -από πλευράς κόστους- επίπεδα για τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης χρησιμοποιώντας ένα συγκριτικό μεθοδολογικό πλαίσιο που θεσπίζεται από τον κανονισμό 244/2012. Στο μεθοδολογικό πλαίσιο προδιαγράφονται οι κανόνες για να συγκρίνονται τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, τα μέτρα που ενσωματώνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι δέσμες και παραλλαγές αυτών των μέτρων, με βάση την απόδοση της πρωτογενούς ενέργειας και το κόστος υλοποίησής τους.

 

Καθορίζεται, επίσης, ο τρόπος εφαρμογής των εν λόγω κανόνων σε επιλεγμένα κτίρια αναφοράς, με σκοπό τον προσδιορισμό των επιπέδων βέλτιστου κόστους των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης.

 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκθεση η οποία να περιέχει «όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα υπολογισμού ανά τακτικά χρονικά διαστήματα που δεν υπερβαίνουν την πενταετία». Η πρώτη έκθεση έπρεπε να υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2012.

 

Καθόσον η Ελλάδα δεν κοινοποίησε την έκθεση εντός των προθεσμιών, η Επιτροπή τής έχει προσάψει ότι παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία 2010/31. Στη σημερινή ανακοίνωση του ευρωδικαστηρίου αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε ότι δεν κοινοποίησε την επίμαχη έκθεση στις υπηρεσίες της Επιτροπής. Υποστηρίζει πάντως ότι κοινοποίησε στο Δικαστήριο ένα τμήμα της εκθέσεως, συγκεκριμένα το σχετικό με τις «μονοκατοικίες», και ότι τα υπόλοιπα τμήματα της εκθέσεως που αφορούν άλλα είδη κτιρίων ευρίσκονται υπό εκπόνηση ή και ολοκληρώνονται.

 

Αναφέρθηκε, στο πλαίσιο αυτό, στις δυσκολίες και στις καθυστερήσεις που την εμπόδισαν να κοινοποιήσει εμπροθέσμως την εν λόγω έκθεση. Στη σημερινή του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επικαλούνται διατάξεις, πρακτικές ή καταστάσεις της εσωτερικής τους έννομης τάξεως για να δικαιολογήσουν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ. «Υπ' αυτές τις συνθήκες, τα επιχειρήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν» επισημαίνει στη σημερινή απόφασή του το Δικαστήριο το οποίο διαπιστώνει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, «παραλείποντας να κοινοποιήσει την έκθεση σχετικά με τα βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα, την οποία προβλέπει το άρθρο 5, παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο, της οδηγίας 2010/31 και η οποία πρέπει να καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού 244/2012, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 5, παράγραφος 2, της οδηγίας 2010/31».

 

www.dikaiologitika.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αν μας έλεγε ημερομηνία απόφασης κάτι θα βρίσκαμε: εδώ κι εδώ.

 

edit: Νομίζω πως πρόκειται για την υπόθεση "Επιτροπή κατά Ελλάδας, Υπόθεση C-160/16":

<< Επί των δικαστικών εξόδων

1Βάσει του άρθρου 138, παράγραφος 1, του Κανονισμού Διαδικασίας του Δικαστηρίου, ο ηττηθείς διάδικος καταδικάζεται στα έξοδα εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα του νικήσαντος διαδίκου. Δεδομένου ότι η Επιτροπή ζήτησε να καταδικαστεί η Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα και δεδομένου ότι διαπιστώθηκε η ύπαρξη παραβάσεως, η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να καταδικαστεί στα δικαστικά έξοδα.

Για τους λόγους αυτούς, το Δικαστήριο (ένατο τμήμα) αποφασίζει:

1)      Η Ελληνική Δημοκρατία, παραλείποντας να κοινοποιήσει την έκθεση σχετικά με τα βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα, την οποία προβλέπει το άρθρο 5, παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο, της οδηγίας 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, και η οποία πρέπει να καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 244/2012 της Επιτροπής, της 16ης Ιανουαρίου 2012, προς συμπλήρωση της οδηγίας 2010/31 με τον καθορισμό συγκριτικού μεθοδολογικού πλαισίου για τον υπολογισμό των επιπέδων βέλτιστου κόστους των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και των δομικών στοιχείων, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 5, παράγραφος 2, της οδηγίας 2010/31.

2)      Καταδικάζει την Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.>>.

 

Αν είναι μόνο αυτά, μάλλον πέσαμε στα μαλακά :P, οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε να πετάμε χαρταετό.

 

Voila και η προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εκπρόσωποι: Γ. Ζαββός και K. Talabér-Ritz). Μάλλον ο "δικός μας" μας έσωσε.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Αστα Πάνο... είναι πολλά τα φράγκα λέμε...

 

Από το 2015 και ως εδώ θα μας πάνε τρενάκι. Από τότε που το αναφέρει ο kan62.

Καμιά 30αριά μύρια μπορεί να είναι.

Και δεν έχει ακυρωτικές διαδικασίες και τέτοια.

Κατευθείαν στον πάγκο πάμε.

 

Και μια που είπα για τρενάκι, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 45 εκ. την πουλήσαμε.

Τα 2/3 θα τα δώσουμε σε πρόστιμο.

Μας περισσεύουν δηλαδή και μερικά ακόμα για να συνεχίσουμε την παλινδρόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Ωχ!!!

Τότε τι λέει αυτό που παρέθεσα; Μόνο τα δικαστικά που έτσι κι αλλιώς τα πληρώνει ο χαμένος (ή o παλινδρομών); Θα μου πεις γράφει "προσωρινό κείμενο".

Link to comment
Share on other sites

Η δεύτερη καταστροφική συνέπεια της παραβίασης της κοινοτικής οδηγίας 2010/31/ΕΕ  πέραν των δικαστηρίων και των προστίμων είναι ότι δεν επιτρέπεται η εφαρμογή του προγράμματος " Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ ".

Edited by ISMINI
Link to comment
Share on other sites

στις "κοινοτικές οδηγίες" δεν έχω ιδιαίτερη εκτίμηση

τις θεωρώ ως επί το πλείστον κατευθυνόμενες από λόμπυ και φορομπηχτικές στην προοπτική τους

αλλά με τα σαϊνια που κυβερνάνε (νυν και αεί) έρχεται μια ωραία ώρα που..

οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν το πρόστιμο

και οι "αρμόδιοι" υπουργοί και ΓΓ που ήταν υπεύθυνοι για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που αποδέχτηκαν τι επιπτώσεις θα έχουν ατομικά?

και τα τεμπελόσκυλα που δεν έκαναν την δουλειά τι επιπτώσεις θα έχουν??

 

υγ η φωτό (στη σελίδα των ειδήσεων) τι δείχνει? το μιμικο και τη μαιρη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.