Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασπίδα προστασίας στην κατεδάφιση της μοναδικής και κύριας κατοικίας, ακόμη και εάν αυτή είναι αυθαίρετη


Engineer

Recommended Posts

Νομίζω ότι παραβλέπετε το σκεπτικό της απόφασης. Παραθέτω ξανά τις φράσεις κλειδιά της απόφασης του ΕΔΔΑ . 

 

"η διοίκηση παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή) "

 

"η απώλεια της κατοικίας συνιστά την πιο ακραία μορφή επέμβασης στο δικαίωμα του ατόμου για σεβασμό του ιδιωτικού βίου"

 

"για να θεωρηθεί μία κατεδάφιση δικαιολογημένη, δεν αρκεί απλά να προβλέπεται ως κύρωση από την πολεοδομική νομοθεσία περί αυθαίρετων κατασκευών."

 

"Γ) ποια ήταν η φύση και η έκταση της παρανομίας, Δ) ποιο είναι το ειδικό δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετεί η κατεδάφιση Ε) εάν υπάρχει άλλη διαθέσιμη εναλλακτική κατάλληλη κατοικία για τα πρόσωπα που θίγονται ΣΤ) εάν υφίστανται λιγότερο επαχθείς τρόποι για την αντιμετώπιση του θέματος".

"για το Στρασβούργο πρωτεύον ζήτημα είναι εάν η κατεδάφιση θα επιτύχει μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της προσφεύγουσας να κρατήσει τα υπάρχοντά της και του δημοσίου συμφέροντος να διασφαλίσει την αποτέλεσματική εφαρμογή της απαγόρευσης κτιρίων χωρίς άδεια".

"Αυτό σημαίνει ότι ένα μέτρο πρέπει να είναι κατάλληλο για την επίτευξη του στόχου και να μην είναι δυσανάλογο προς τον σκοπό αυτό"

 

"Δεν επαρκεί δηλαδή η διατύπωση ότι τα αυθαίρετα κτίσματα κατεδαφίζονται, γιατί αυτό παραβιάζει από μόνο του την αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ"

 

Θυμίζω ότι η ΕΣΔΑ έχει κυρωθεί από τα κράτη μέλη (και από την Ελλάδα) και έχει ισχύ νόμου. Αρα , πάλι  βάσει νόμου έκρινε το Δικαστήριο.

 

Τελικά το δικαστήριο κρίνει με την βασική στο δίκαιο  Αρχή της αναλογικότητας ! η οποία είναι και το κλειδί στο όλο σκεπτικό του Δικαστηρίου.

 

Γιατί να στο κατεδαφίσει; θα το κάνεις μόνος σου! Αν σου ρίξει ένα πρόστιμο διατήρησης 6000 κατ έτος (τωρινή κατάσταση) θα πας την άλλη μέρα με τα χέρια και θα το ρίξεις

 

Αυτός βεβαίως είναι ο "politically correct"  τρόπος για να σκοπεύσεις στο ίδιο αποτέλεσμα....

 

 

Δεν προσέξατε ότι  "Η γυναίκα ήταν άνεργη, με μόνη πηγή εισοδήματος κάποια μεροκάματα που έκανε σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ ο σύζυγός της είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, ήταν ανίκανος προς εργασία και λάμβανε σύνταξη αναπηρίας."  

Ρίξε όσα πρόστιμα θες , δεν θα αλλάξει κάτι.

 
Συνάδελφοι , δεν είμαι υπερασπιστής του αυθαιρέτου. Ομως υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πραγματικά τραγικές.
Προσωπικά έχω δει κάτι σαν και αυτό της είδησης. Δεν μπορείς να κατεδαφίσεις εκεί , ανθρωπίνως , δεν μπορείς.

Επίσης , αυτό που ειπώθηκε περί κόστους κατασκευής ισχύει τις περισσότερες φορές δεν ισχύει.
Απέναντι από το σπίτι μου , υπάρχει ένα αυθαίρετο το οποίο ο ηλικιωμένος κάτοικος , το έχει χτίσει όλο μόνος του με μόνη βοήθεια κατά καιρούς έναν εργάτη.
Λίγο - λίγο αλλά μόνος του. 
Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

avgoust,

ΔΕΝ αμφισβήτησε  κανείς την τυπική νομιμότητα της απόφασης  που εκδόθηκε σε εφαρμογή και της ΕΣΔΑ όπως  θεωρείς.

Αν παρατηρήσεις όμως καλύτερα, θα δεις ότι αυτό ακριβώς το:

"Όπως φαίνεται μπαίνουμε σε νέες εποχές αίσθησης και απόδοσης του δικαίου, όπου η αξιόποινη πράξη δεν τιμωρείται καθ΄ εαυτή αλλά πρωταρχικά σε συνάρτηση με την οικονομική - κοινωνική κατάσταση του αδικοπρατούντος"

 που έγραψα,  αφορά σε όλα αυτά τα νομοθετήματα, οδηγίες, χάρτες δικαιωμάτων κ.λ.π  ΚΑΙ  βεβαίως στις απότοκες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν αυτήν την "αναλογικότητα".  Μία αναλογικότητα, που αν όμως  ισχύσει  για τα αυθαίρετα, κατά την εκτεθείσα νομική ερμηνεία : "πρέπει δηλαδή το εθνικό δικαστήριο να κρίνει αιτιολογημένα και εμπεριστατωμένα εάν η κατεδάφιση της οικίας του ενδιαφερομένου είναι δυσανάλογη για την προσωπική του περίπτωση..." θα επιφέρει την ίδια εξαίρεση κατεδάφισης  όχι μόνο στην συγκεκριμένη ακραία περίπτωση αναπήρου χωρίς πόρους,  αλλά ακόμη και σε κάθε αυθαιρετούχο  εργαζόμενο των 400 Ε! Και αν φτάσουμε να ποσοτικοποιήσουμε την αναλογικότητα νομοθετώντας την, ακόμη χειρότερα θα πρέπει τότε να φτάσουμε στο τραγελαφικό:

 "Πίνακας απαλλασσόμενης αυθαίρετης επιφάνειας ανά κλιμάκιο εισοδήματος"  αφού εκεί καταλήγει αυτή η αρχή..... 

και παράλληλα να αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα ενός διαρκούς αδικήματος (το αυθαίρετο θα το έχεις συνεχώς - πάντα) λόγω της  "οικονομικο-κοινωνικής" κατάστασης ενός συγκεκριμένου ιδιοκτήτη κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή της κρίσης του αυθαιρέτου.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τις εξαιρέσεις κατεδάφισης σε αναπήρους και άλλες πολύ ειδικές περιπτώσεις που θα αποδοθούν αποκλειστικά με ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ σε ανήμπορους!

ΟΜΩΣ η αόριστη  "αρχή της αναλογικότητας" μπορεί διασταλτικά να φτάσει να γίνει "αρχή διατήρησης αυθαιρέτων".    Αν γίνει αυτό, βάλε με το μυαλό σου πόσοι "φτωχοί"  με εξαιρεμένα αυθαίρετα θα ξεφυτρώσουν εδώ ακόμη......

Link to comment
Share on other sites

Μια παρατήρηση: θα έπρεπε να τροποποιηθεί το Ε) εάν υπάρχει άλλη διαθέσιμη εναλλακτική κατάλληλη κατοικία για τα πρόσωπα που θίγονται ως εξής Ε) εάν υπάρχει άλλη διαθέσιμη εναλλακτική κατάλληλη κατοικία κοντά στην αυθαίρετη κατοικία για τα πρόσωπα που θίγονται. Δεν μπορεί να στέλνεις τον άλλον χιλιόμετρα. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Εδώ δεν στεγάζουν αξιοπρεπώς τους άστεγους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.