Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παρουσιάστηκε το σχέδιο για τον σταθμό Βενιζέλου


Engineer

Recommended Posts

Πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί».

 

Το σχέδιο για το σταθμό Βενιζέλου και την insitu παραμονή των αρχαιοτήτων παρουσίασαν στους πολίτες ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Γιάννης Μυλόπουλος.

 

Η μελέτη εκπονήθηκε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και βασίζεται στα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών, της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει εγκριθεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

 

Η λύση με τις αρχαιότητες

 

Η ψηφισθείσα πρόταση περιλαμβάνει την κατά χώραν (in situ) ανάδειξη ποσοστού 91% (1377 τμ) της βυζαντινής Μέσης Οδού, νέες αρχαιολογικές ανασκαφές σε χώρο 350 τμ και την κατασκευή του σταθμού σε βάθος 30 μέτρων.

 

Ο σταθμός της Βενιζέλου θα διαθέτει 4 επίπεδα. Στο -4 θα βρίσκεται η αποβάθρα, στο -3 τα ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ στο -1 θα εκτίθεται ο εντυπωσιακός Decumanus Maximus, κεντρικός δρόμος της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, τον οποίον θα μπορούν να απολαύσουν όσοι περνούν από την πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί ακριβώς από πάνω.

 

Για δικαίωση των προσπαθειών του δήμου Θεσσαλονίκης να διασωθούν οι αρχαιότητες έκανε λόγο ο δήμαρχος Γ. Μπουταρης. "Προστιθέμενης και ανεκτίμητης αξίας το εύρημα. Το μέτρο ανασυρει το λαμπρό παρελθόν και οδηγεί ελπίζουμε σε ένα λαμπρό μέλλον" ανέφερε μεταξύ άλλων από τη μεριά της η κ. Βλαζακη.

 

"Η λύση ήταν μονόδρομος - οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η απόσπαση ήταν μία κακή λύση. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική . Δεν θα χάναμε χρόνο και χρήμα. Θα χάναμε το έργο" σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Μυλόπουλος.

 

Τέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος πρότεινε για ένα μηνα πριν ξαναξεκινησουν οι εργασίες να μπορούν οι κάτοικοι της πόλης να περπατήσουν ξανά και να επισκεφθούν το χώρο. Η πρόταση πήρε το αρχικό ναι τόσο από αρχαιολόγους όσο και από την Αττικό Μετρό.

 

Πηγή: http://www.thessnews...-o-g-mylopoulos

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.