Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ecobeach Agia Triada: Ένα οικολογικό παραλιακό πάρκο δίπλα στη Θεσσαλονίκη


Engineer

Recommended Posts

«Πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση με 2,5 εκατ.ευρώ της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Αγ. Τριάδας. Σύντομα νέα γα το project Ecobeach Agia Triada.

 

Πέντε εκατομμύρια ευρώ συνολικά διαθέτει και διεκδικεί ο Δήμος Θερμαϊκού, προκειμένου να αναμορφώσει το παραλιακό μέτωπο της Αγίας Τριάδας. Μόλις εγκρίθηκαν τα 2,5 εκ. ευρώ, που αποτελούν τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», για τις παρεμβάσεις αναβάθμισης του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής και συγκεκριμένα για την ανάπλαση του μεγαλύτερου τμήματος της παραλιακής ζώνης της Αγίας Τριάδας.

 

Η έγκριση της χρηματοδότησης για τη συνολική αναβάθμιση της παραλίας της Αγίας Τριάδας είναι το επιστέγασμα μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, που καταβάλει η δημοτική αρχή για να αναμορφώσει και να βελτιώσει την εικόνα της παραλιακής ζώνης του, τόνισε στη Voria.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

 

Η έναρξη των εργασιών αναβάθμισης αναμένεται να γίνει άμεσα, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις ύψους 300.000 ευρώ μπροστά από τα ΚΑΑΥ. «Η συνολική αυτή παρέμβαση αναβάθμισης της παραλιακής ζώνης της Αγίας Τριάδας, έρχεται να δικαιώσει τις προσπάθειές μας για να αναδείξουμε ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας, που είναι η παραλιακή του ζώνη και οι τουριστικές προοπτικές του. Η έγκριση της χρηματοδότησης των παρεμβάσεων που σχεδιάσαμε για την ανάπλαση της παραλίας είναι ένα χαρμόσυνο νέο για όλους τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που κάναμε στα ΚΑΑΥ με τη διάνοιξη, πλακόστρωση και ανάπλαση της περιοχής διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για την περιοχή της Αγίας Τριάδας, που μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους του οικισμού», επισήμανε ο κ. Μαυρομάτης.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Το συνολικό σχέδιο για την Αγία Τριάδα πάντως αναμένεται να συμπληρωθεί μέσα στο Μάρτιο, καθώς κρίνεται η τύχη μιας από τις εμβληματικές επίσης μελέτες του δήμου, που αφορά στην «Ecobeach Agia Triada».

 

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρομάτης, «μέχρι το τέλος του μήνα περιμένουμε την αξιολόγηση της πρότασής μας, την οποία καταθέσαμε στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, για να δημιουργήσουμε την πρώτη οικολογική παραλία στην Ελλάδα. Η πρότασή μας, προϋπολογισμού περίπου 2 εκ. ευρώ, πέρασε όλες τις διαδικασίες και τα στάδια που προβλέπει το πρόγραμμα και φτάσαμε πλέον στην τελική αξιολόγηση έπειτα από περίπου ένα χρόνο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι την καταθέσαμε στις 22 Απριλίου 2016».

 

Η «Ecobeach Agia Triada», είναι ένα πρωτοποριακό project, καθώς θα είναι η πρώτη οικολογική παραλία, που προβλέφθηκε να αξιοποιεί μόνο το 25% της έκτασης με ομπρέλες, αφήνοντας το υπόλοιπο 75% ελεύθερο σε κάθε είδους πρόσβαση, περιλαμβάνοντας και χώρο εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

 

Οι μελετητές μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως «οικολογικό παραλιακό πάρκο» και φιλοδοξούν –εφόσον τελικά πάρει το «πράσινο φως»- να αποτελέσει τον οδηγό για την ανάπτυξη κι άλλων παραλιών στην υπόλοιπη Ελλάδα με ήπια και περιβαλλοντικά οικολογική εκμετάλλευση. Ο δήμος παραχωρεί για το σκοπό αυτό δυο όμορα με την ακτή οικόπεδα (περίπου 3,5 στρεμμάτων), ενώ το project προβλέπεται να αναπτυχθεί σε ακτογραμμή περίπου 300 μέτρων (4 στρέμματα) και δε θα περιλαμβάνει μόνιμες, βαριές κατασκευές, αλλά θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μέχρι και 3.000 λουόμενων. Προβλέπονται αποδυτήρια, ντουζιέρες, χώροι σκίασης, θαλάσσιες εξέδρες, χώροι εστίασης με χρήση αυτόματων πωλητών, κινηματογράφος, χώροι εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται στο σχέδιο για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ είτε έχουν προβλήματα κίνησης είτε όρασης. Ο σχεδιασμός της «Ecobeach Agia Triada» ανήκει στην Εταιρία Αξιοποίησης Ακτών Ελλάδας.

 

Το project αυτό σε συνδυασμό με τις άλλες δύο σημαντικές ενέργειες (ανάπλαση παραλίας και ΚΑΑΥ) δημιουργεί το νέο τοπίο στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Τριάδας.

 

Πηγή: http://voria.gr/arti...-tis-ag-triadas

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

έζησα την καταστροφή του Θερμαϊκού την δεκαετία του 60 από την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων κυρίως μέσω Αξιού

πριν κολυμπούσαμε και στη Ν.Κρήνη

(οι πιο παλιοί και στου αλλατίνη και οι ακόμα πιο παλιοί στο μπεχ-τσινάρ)

και κάναμε "διακοπές" σε Μπαξέ Τσιφλίκι, Περαία, Αγία Τριάδα (τότε που πηγαίναμε και με τα καραβάκια)

τώρα και να με πληρώνουν (ακόμα κι ο Σαββίδης) δεν μπαίνω σ'αυτή τη θάλασσα (πριν το Καραμπουρνού) 

γιατί άλλο η παραλία, άλλο η θάλασσα

και τελευταία που πήγα για καφέ περίμενα να δω αν θα βγουν μεταλλαγμένοι

οπότε προς τι η επένδυση αν δεν ελέγξουν Σίνδο, Αξιό κλπ (στην πράξη όχι στα χαρτιά) ?

Link to comment
Share on other sites

Κι ο πατέρας μου κάποτε κολυμπούσε λίγο πιο κάτω από το 14ο γυμνάσιο (Αλλατίνη). Άντε να πας τώρα, έτσι και πέσεις μέσα κατά λάθος βγάζεις φλύκταινες. Ούτε σε 150 χρόνια δεν καθαρίζει ο Θερμαϊκός. Ο Σαρωνικός έχει καθαρίσει, αλλά είναι αλλιώς εκεί. Στην ακτή Θεμιστοκλέους, εκεί στον τσιμεντένιο σταυρό, εδώ και κάποια χρόνια κολυμπάς χωρίς να μεταλλαχτείς.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.