Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρχιτεκτονική Μελέτη Έλληνα Μηχανικού στο Εξωτερικό


Forma

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

είμαι νέος μηχανικός, αρχιτέκτονας για την ακρίβεια και ξεκινάω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία λίγο μετά και την τυπική απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος με μια συγκυρία η οποία μου δίνει την δυνατότητα να αναλάβω την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης στο εξωτερικό και συγκεκριμένα εκτός Ευρώπης!

 Αυτό προέκυψε έπειτα από τη συνεργασία με μιαν εταιρία για την οποία ανέλαβα την αρχιτεκτονική σύνθεση / παραγωγή, σχεδιασμό και τρισδιάστατο φωτορεαλισμό (σε επίπεδο concept αρχικά), δουλειά από την οποία έμειναν πολύ ευχαριστημένοι και μου ζήτησαν ενώ δεν το περίμενα να τους παράσχω ολοκληρωμένη την αρχιτεκτονική μελέτη ώστε να προσχωρήσει σε διαδικασία έγκριση άδειας δόμησης / οικοδομικής άδειας / building permit. 

 Αρχικά θεώρησα ότι μου ζήτησαν να τους παραδώσω ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική μελέτη η οποία να είναι όμοια με αντίστοιχη μελέτη που παραδίδεται για την αίτηση οικοδομικής άδειας (σαν πρότυπο αναφοράς) με όλες τις παραμέτρους που προβλέπει το κράτος όπου θα υλοποιηθεί, οπότε θεώρησα ότι ζητάνε έτοιμο αρχιτεκτονικό πακέτο όπως αντίστοιχα που έχω δει να πωλούνται μέσω διαδικτύου (έτοιμες μελέτες οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν και/ή τροποποιηθούν με βάση τι επιθυμίες/ανάγκες του χρήστη, οικοπέδου κλπ). Τελικά όμως εννοούνε την οικοδομική άδεια και τυπικά επομένως με σφραγίδα και υπογραφή!

 

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την οποιαδήποτε βοήθεια / ενημέρωση στο πώς θα πρέπει να κινηθώ ιδιαίτερα όσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα, αν υποθέσουμε ότι αυτό καθαυτό τα σχέδια μου είναι πλήρη.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω υπάρχουν δύο επίπεδα του ερωτήματος:

1ον το φορολογικό, κατα πόσο επιτρέπεται να παράσχεις υπηρεσία εκτός ευρωπαικών ορίων ως ελληνας φορολογούμενος, δηλαδη τι έχει δηλωθεί στην έναρξη.

2ον Λογικά για να δεχθούν την μελέτη εκτός των συνόρων ελλάδας, θα πρεπει να έχεις και λογικά αδεια ασκησεως εντός της χώρας που θα βγει η άδεια.

Κάποιος πο έμπειρος ίσως απαντήσει αναλυτικά.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Zulumbo και σε ευχαριστώ για την απάντηση! Για το 1ο δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα εφόσον δεν θα υπόκειται λογικά σε μια νόμιμη διαδικασία (πχ. πώληση προϊόντος ή υπηρεσίας στο εξωτερικό); ... αν και δεν γνωρίζω αν κάποια παράμετρος μου διαφεύγει...

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά θα κοίταγα τη διαδικασία που έχουν οι αντίστοιχοι φορείς της χώρας ή θα συνεργαζόμουν με κάποιο αρχιτεκτονικό γραφείο εκεί. Ψάξε και για κανά αντίστοιχο φόρουμ μήπως βρεις κάποια βοήθεια από εκεί ή δοαφορετικά ενημέρωσε ποιά χώρα είναι μήπως κάποιος έχει εμπειρία και μπορεί να σε καθοδηγήσει

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Stet, πρόκειται για Αμερική, τώρα προσπαθώ να προσαρμόσω τα σχέδια με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα (το θετικό είναι πως έχω στην διάθεσή μου σχέδια από αρχιτεκτονικό γραφείο της Αμερικής οπότε πέραν των "οδηγών" που ακολουθώ μέσω διαδικτίου έχω και αυτά σαν έμπρακτο παράδειγμα). Ωστόσο ακόμα δεν έχω απαντήσει στην οριστική τιμή και πραγματικά είμαι λίγο σε αμηχανία γιατί το εύρος που θα πρέπει/μπορώ να κινηθώ είναι πολύ μεγάλο (δεδομένου ότι αναλαμβάνω μόνον το αρχιτεκτονικό κομμάτι, για στατικά/μηχανολογικά θα ήθελα να συνεργαστώ με κάποιον αν δεν το αφήσω σε αυτούς)! Επειδή τους ενδιαφέρει να προχωρήσουν σε κατάθεση των εγγράφων για building approval σκέφτομαι να αναλάβω πλήρη ευθύνη στο δικό μου το κομμάτι (αρχιτεκτονικά) και απο εκει και πέρα να δω τι επιπλέον θα ζητήσουν...

Link to comment
Share on other sites

Όσον για αυτό που ανέφερε ο Zulumpo: "2ον Λογικά για να δεχθούν την μελέτη εκτός των συνόρων ελλάδας, θα πρεπει να έχεις και λογικά αδεια ασκησεως εντός της χώρας που θα βγει η άδεια." ...υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.