Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Parkorman»: Ένα δημόσιο πάρκο για την Κωνσταντινούπολη


Engineer

Recommended Posts

«Οι υπάρχοντες χώροι πρασίνου στην Κωνσταντινούπολη είναι λίγοι και απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλο. Όταν εξετάσαμε την προσέγγισή μας σε ένα πάρκο το οποίο θα απέχει πάνω από εννιάμιση χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, προς βορράν, αναρωτηθήκαμε: πώς προσελκύουμε σ' έναν τέτοιο προορισμό ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη φύση;» δήλωσαν οι άνθρωποι του γραφείου στο Designboom.

 

«Βαλθήκαμε να δημιουργήσουμε ένα πάρκο το οποίο διαλύει, μέσω ενός δικτύου συνθηκών που γεννά αγάπη χωρίς όρους, την ανησυχία και τον φόβο που συχνά συνοδεύει ένα μη οικείο περιβάλλον. Φανταστήκαμε την πιο βαθειά εμπειρία που δίνει η πιο ελαφριά πινελιά. Μια προσπάθεια που διατηρεί το πλούσιο δάσος και αφήνει κάθε δέντρο στη θέση του, όπως επιβάλλουν οι εντολές που έχουν δοθεί από την πόλη» εξήγησαν.

 

Το masterplan περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές περιοχές: Την πλατεία, έναν ανοικτό χώρο για να συγκεντρώνεται ο κόσμος, στην αρχή του πάρκου.

 

Την τούμπα, μια σειρά από κούνιες και αιώρες πάνω από το χαλί του δάσους.

 

Τη δεξαμενή, γιγαντιαίους υποδοχείς πολύχρωμων πλαστικών μπαλακιών, με πηγή έμπνευσης τις αγορές μπαχαρικών στην Τουρκία.

 

Τις χορδές, έναν ελισσόμενο υπερυψωμένο περίπατο που σχηματίζει μεγάλες θηλιές και στον οποίο είναι ενσωματωμένα τραμπολίνα.

 

Το άλσος, ένα λαβυρινθώδες μονοπάτι, διάστικτο με γλυπτά που σχετίζονται με το περιβάλλον. Τέλος, μια κυβόσχημη πηγή με το νερό να πέφτει και από τις τέσσερις πλευρές της.

 

«Αντί να υπαγορεύει τη διαδρομή του καθενός στο πάρκο, οι επισκέπτες γράφουν τη δική τους εμπειρία. Πολυάριθμα μη γραμμικά μονοπάτια, σαν την καλλιγραφία, υφαίνονται μέσα στο υπάρχον δάσος, εκπλήσσοντας τους περιπατητές με απρόσμενες ανακαλύψεις στο ταξίδι τους» περιγράφει η σχεδιαστική ομάδα στο Dror.

 

Πηγή: http://www.real.gr/D...588447&catID=14

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

 

project info:

 

name: parkorman

location: istanbul, turkey

program: 1,480,000 sqm public park and protected forest

client: bilgili holding

type: awarded commission

date: 2013 – on-going

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.