Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ελάχιστο ύψος ποδιάς παραθύρου


Roy_Hobbs

Recommended Posts

Καλησπέρα, σε πολυώροφο κτίριο που χτίστηκε σε δύο φάσεις 1985 - 1990 (προσθήκη) γνωρίζει κανείς αν υπάρχει προδιαγραφή για ελάχιστο ύψος ποδιάς ανοιγόμενου παραθύρου? Το ρωτάω για θέμα ασφαλείας μιας και από την εξωτερική πλευρά του παραθύρου δεν υπάρχει εξώστης ή Η/Χ που να παρέχει προστασία από πτώση. Ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει προδιαγραφή στον κτηριοδομικό.

 

Άρθρο 15 - Στηθαία

1. Οι εξώστες, οι ημιϋπαίθριοι χώροι, οι κλίμακες, τα βατά δώματα και όλα τα βατά δάπεδα που η στάθμη τους βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο από 1,00 μέτρα από τον περιβάλλοντα γειτονικό χώρο, πρέπει να περιβάλλονται από στηθαία κατάλληλα για προφύλαξη των ατόμων από πτώση. Τα στηθαία μπορεί να είναι συμπαγή ή μη συμπαγή ή συνδυασμός των δύο αυτών μορφών.

 

Το ότι έχουμε συνηθίσει να λέμε παράθυρο το κούφωμα με ποδιά και πόρτα το κούφωμα χωρίς ποδιά, μικρή διαφορά κάνει σε θέματα ασφαλείας......

 

Η ποδιά του παραθύρου στην ουσία είναι ένα στηθαίο που προστατεύει από πτώση εφόσον μετά το άνοιγμα δεν υπάρχει βατό δάπεδο και οφείλει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές.

Αν δεν συμμορφώνεται, κάνεις οτι είπε και ο kan62, ασφαλίζεις το άνοιγμα έναντι πτώσης. Τα απαραίτητα υψόμετρα περιγράφονται στη συνέχεια του άρθρου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο εξωτερικό μέρος της ποδιάς του παραθύρου μια ζαρντινιέρα  και στο εξωτερικό της μέρος μικρού ύψους κάγκελο και αυτό να αποτελεί αρχιτεκτονική προεξοχή ;

Link to comment
Share on other sites

κατ'αρχάς ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Προσωπικά προσεγγίζω την εν λόγω περίπτωση από δύο σκοπιές: από τη σκοπιά της ουσίας και από τη σκοπιά της νομοθεσίας. Από πλευράς ουσίας είναι αυτονόητο ότι παράθυρο με ποδιά στα 50 εκ. είναι άκρως επικίνδυνο. Από πλευράς νομοθεσίας είχα κι εγώ εντοπίσει το Άρθρο 15 του Κτιριοδομικού που αναφέρει στηθαίο 1,00 μ για την περίπτωση 'βατών δαπέδων' που η στάθμη τους βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο του 1,00 μ από τον περιβάλλοντα γειτονικό χώρο, απλά έτσι που είναι γραμμένο το Άρθρο 15 δεν ήμουν 100% σίγουρος αν αναφέρεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους (δώματα, εξώστες, Η/Χ κλπ) ή αν περιλαμβάνει και τους εσωτερικούς. Το παραθέτω αυτούσιο για να έχουμε την πλήρη εικόνα (σε κάθε περίπτωση η διάταξη ασφαλείας θα κατασκευαστεί απλά προσπαθώ να βασιστώ σε κάποια διάταξη της κείμενης νομοθεσίας):

 

Άρθρο 15
Στηθαία
 
           1. Οι εξώστες, οι ημιϋπαίθριοι χώροι, οι κλίμακες, τα βατά δώματα και όλα τα βατά δάπεδα που η στάθμη τους βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο από 1,00 μέτρο από τον περιβάλλοντα γειτονικό χώρο, πρέπει να περιβάλλονται από στηθαία κατάλληλα για προφύλαξη των ατόμων από πτώση. Τα στηθαία μπορεί να είναι συμπαγή ή μη συμπαγή ή συνδυασμός των δύο αυτών μορφών.
 
          2. Το ύψος των στηθαίων πρέπει να είναι τουλάχιστο 1,00 μέτρο και μετριέται σε κάθε σημείο του από την αντίστοιχη στάθμη του τελειωμένου δαπέδου. Στις κλίμακες το ύψος αυτό μετριέται από το πάτημα των βαθμίδων κατακόρυφα από την ακμή της βαθμίδας.
 
          3. Το ύψος των συμπαγών στηθαίων δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερο από 1,20 μ. Στα στηθαία που δεν είναι αποκλειστικά συμπαγή, η επιφάνεια από το δάπεδο μέχρι το απαιτούμενο ύψος πρέπει να εφοδιάζεται με ενδιάμεσα στοιχεία, όπως ράβδους, πλέγματα, άθραυστα πετάσματα, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζονται τα ακόλουθα:
 
          α) Να μην προκύπτουν διάκενα κατακόρυφου ύψους μεγαλύτερου από 0,25 του μέτρου, εκτός αν το οριζόντιο μήκος τους είναι μικρότερο του 0,15 του μέτρου, οπότε δεν υπάρχει περιορισμός στο κατακόρυφο ύψος των διάκενων.
 
          β) Να μην προκύπτουν διάκενα οριζοντίου μήκους μεγαλύτερου από 0,15 του μέτρου, εκτός αν το κατακόρυφο ύψους τους είναι μικρότερο του 0,25 του μέτρου, οπότε δεν υπάρχει περιορισμός στο οριζόντιο μήκος των διάκενων.
 
3.2. Στα ειδικά κτίρια όπου συχνάζουν παιδιά (σχολεία, μουσεία κλπ.), επιβάλλονται οι πιο κάτω περιορισμοί:
          Απαγορεύεται το στηθαίο να κατασκευάζεται με οριζόντια στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν κλίμακα ανόδου και η κατακόρυφη διάσταση του διάκενου δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του 0,15 του μέτρου.
 
          4. Όπου κρίνεται σκόπιμο για λόγους ασφάλειας, επιτρέπεται η κατασκευή στηθαίων ύψους μεγαλύτερου του 1,20 μ., αλλά το τμήμα που βρίσκεται πάνω από ύψος 1,20 μ. πρέπει να κατασκευάζεται αποκλειστικά από κιγκλίδωμα.
 
          5. Τα στηθαία πρέπει να είναι ικανά να αναλάβουν οριζόντια φόρτιση 75 Kp ανά τρέχον μέτρο.
           Το ύψος, όπου εφαρμόζεται το φορτίο κατά τον υπολογισμό, είναι το ύψος του στηθαίου αν αυτό δεν υπερβαίνει το 1,10 μ.
          Σε τυχόν ψηλότερα στηθαία, το σημείο εφαρμογής της οριζόντιας φόρτισης θεωρείται ότι είναι το 1,10 μ.
 
          6. Όταν σε στηθαίο στηρίζεται κουπαστή, πρέπει το στηθαίο να αναλαμβάνει το φορτίο, που απαιτείται να αναλάβει η κουπαστή. Το φορτίο αυτό δεν προστίθεται στο φορτίο της παραγράφου 5.
 
          7. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και σε υφιστάμενα κτίρια, όταν και όπου η πολεοδομική αρχή κρίνει ότι λόγοι ασφάλειας από πτώση το επιβάλλουν. Στην περίπτωση αυτή, η πολεοδομική αρχή θέτει με έγγραφο εύλογη προθεσμία στους ιδιοκτήτες για συμμόρφωση.
 
          8. Επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφης εξοχής (κρέμασης) κάτω από το άκρο των εξωστών, ημιϋπαίθριων χώρων και προστεγασμάτων.
          Όπου από άλλες διατάξεις ορίζεται ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος κάτω από τα στοιχεία αυτά, το ύψος αυτό μετριέται μέχρι το κατώτατο σημείο της κατακόρυφης εξοχής.
Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Τα ανοίγματα - κουφώματα περιγράφονται αποκλειστικά στο άρθρο 2 του κτιριοδομικού.

Τα στηθαία αφορούν ξεχωριστή κατασκευή που περιορίζει ενδεχόμενα ένα δάπεδο. Δεν είναι όμως ποδιά ανοίγματος γιατί ποδιά μπορούμε να έχουμε και πάνω από το 1,20 μ. που σταματάνε τα στηθαία ...

Το φαινομενικά κοινό σημείο είναι οι διατάξεις ασφαλείας. Η διάταξη ασφάλειας μπορεί να μεταφράζεται ως στηθαίο, κουπαστή, κάγκελο, τοίχος κλπ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.