Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΚΕΔΕ: Εξώδικο στο ΥΠΕΝ για τα τετραγωνικά των τακτοποιημένων αυθαιρέτων


Engineer

Recommended Posts

Εξώδικη δήλωση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκη απέστειλε η ΚΕΔΕ, διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι δεν έχουν παρασχεθεί στους Δήμους στοιχεία που αφορούν τα ακριβή εμβαδά ακινήτων που τακτοποιήθηκαν μετά την δημοσίευση του Ν.4178/2013 ώστε να καταστεί δυνατή η βεβαίωση οφειλών που αφορούν τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στους συγκεκριμένους χώρους.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «με τον παραπάνω νόμο προβλέπεται η τακτοποίηση ορισμένων αυθαιρέτως κατασκευασθέντων χώρων και η σχετική διαδικασία υποβολής και κωδικοποίησης των στοιχείων με ηλεκτρονικά αρχεία.

 

Επίσης με τις διατάξεις του Ν.4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» προβλέφθηκε η διατήρηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων και η τακτοποίηση αυτών υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ανωτέρω νόμος.

 

Επισημαίνεται ότι για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι Πολεοδομίες των Δήμων καταχώρησαν τα στοιχεία και είχαν υποχρέωση να διαβιβάσουν απολογιστικά προς το ΥΠΕΝ.

 

Επομένως για τις τακτοποιήσεις χώρων και χρήσεων που έγιναν υπό το καθεστώς του ανωτέρω νόμου, οι Δήμοι έχουν κατά βάση τα στοιχεία των ακινήτων που τακτοποιήθηκαν ώστε να προχωρήσουν στην αντίστοιχη βεβαίωση των πρόσθετων τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους χώρους αυτούς που ηλεκτροδοτούνται.

 

Όπως υπογραμμίζεται στην εξώδικη διαμαρτυρία «το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε από την εφαρμογή του Ν.4178/2013 και εντεύθεν είναι ότι με τη νέα ρύθμιση που επήλθε με τον ανωτέρω νόμο προβλέφθηκε ότι η διαδικασία υπαγωγής των αυθαίρετων χώρων και τακτοποίηση τούτων διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ ή άλλης δημόσιας αρχής εποπτευόμενης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Σαν συνέπεια τούτου είναι ότι οι Δήμοι δεν διαθέτουν πλέον τα στοιχεία εκείνων των ακινήτων που τακτοποιούνται και που επιβάλλεται πλέον από της υποβολής της δηλώσεως υπαγωγής να επιβαρυνθούν με τα αντίστοιχα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ώστε οι Δήμοι ενόψει της ανταποδοτικότητας των τελών να είναι σε θέση να προσφέρουν τις ανταποδοτικές αυτές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση των κατοίκων που έχουν δηλώσει τα ακριβή εμβαδά των ακινήτων τους.

 

Πέραν των ανωτέρω, η μη απόδοση στους Δήμους των στοιχείων αυτών που απαιτούνται για την βεβαίωση των αντιστοιχούντων τελών στους χώρους που τακτοποιούνται ενέχει τον κίνδυνο παραγραφής της απαίτησης αυτής εκ μέρους των Δήμων με συνεπακόλουθο την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για διάπραξη του αδικήματος της απιστίας του άρθρ. 256 ΠΚ εκ μέρους των οργάνων των Δήμων».

 

Κατόπιν τούτων η ΚΕΔΕ, με δεδομένο ότι τα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος νομικά πρόσωπα ή Δημόσιες Αρχές μετά από αντίστοιχη εντολή του αρμόδιου υπουργού υποχρεούνται να διαβιβάσουν τα στοιχεία αυτά στους Δήμους, ζητά την αποστολή των ανωτέρω στοιχείων προς τους Δήμους της χώρας ώστε να καταστεί εφικτή η βεβαίωση εκ μέρους των ΟΤΑ των αντίστοιχων τελών εις βάρος των υπόχρεων και ωφεληθέντων από την τακτοποίηση των ακινήτων τους».

 

ΕΞΩΔΙΚΟ

 

Πηγή: http://www.aftodioik...on-afthaireton/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τι τέλη "καθαριότητας και φωτισμού"; Μήπως έρχονται να τα καθαρίσουν και να τα φωτίσουν; Πλάκα κάνουν; Εδώ ούτε τους δρόμους δεν καθαρίζουν και δεν φωτίζουν σωστά. Άιντε με τους ρεμπεσκέδες που έχουν και μούτρα να ζητάνε!

Link to comment
Share on other sites

όλοι οι φόροι και τα τέλη των δήμων πάνε με τα τ.μ. των διαμερισμάτων, λες και το εισόδημα του κάθε άνεργου και κληρονόμου εξαρτάται από αυτά.

και αυτή η φοροδοτική ικανότητα, λάστιχο την έχουν κάνει. ο καθένας ζητάει ότι του κατέβει και δεν κάνουν ποτέ σούμα, να βγάλουν πλαφόν

Link to comment
Share on other sites

Ας πληρώσουν από αυτά που βγάζουν τα λαμόγια!. Άντε κάθε φορά που γίνεται διαγωνισμός για μεγάλο έργο οι βίζιτες κάνουν πάρτυ και μην τολμήσει και με αποκαλέσει κάποιος λαϊκιστή! Τους ανεχόμαστε και τους ψηφίζουμε τα ζώα αντί να τους κρεμάσουμε!

Link to comment
Share on other sites

Δίκαιο έχουν οι δήμοι...! Εγώ έχω ένα διώροφο 100μ2 και ο γείτονας το έχει κάνει τριώοροφο 150μ2 με τον 4178/13.

 

Πιο πολλά σκουπίδια παράγει, πιο πολλούς κάτοικους θα έχει, πιο πολλές απαιτήσεις σε καθαρισμό και φωτισμό. Γιατί να μην πληρώνει παραπάνω αφού ο νόμος είναι με τα τ.μ. ?? 

Link to comment
Share on other sites

αυτο που  "επιζητουν" οι Δημοι ειναι τα αναδρομικα....

αφου δικαιουνται τα αυξημενα τελη  απο την εναρξη του 4014 ή του 4178...

 

Θα πρεπει ομως να τηρησουν και τις συγκεκριμενες διαταξεις του νομου

αρθρ. 23

8. Για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης προ τις 28.7.2011, που εξαιρούνται της
επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή εξαιρέθηκαν της επιβολής
κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του ν. 4014/2011 (Α`209),δεν οφείλονται αναδρομικά
[βεβαιωμένες]
ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κλπ.) και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής
πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού και δυνητικά
ανταποδοτικά τέλη. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται. Η
αλλαγή χρήσης δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του τέλους του άρθρου 24 του ν.
2130/1993 (Α` 62), καθώς και των τελών του ν. 25/1975 (Α` 74) και του άρθρου 25 του ν.
1828/1989 (Α` 2), όπως ισχύουν και δεν επιβάλλονται αναδρομικά διαφορές που προκύπτουν ως
προς το ύψος των τελών, οι οποίες προέρχονται από την αλλαγή χρήσης.

*** Η  λέξη «βεβαιωμένες» στο πρώτο εδάφιο της παρ. 8 διαγράφηκε με το  άρθρο 22 παρ.14   
       Ν.4258/2014,ΦΕΚ Α 94/14.4.2014.

9. Για τη χρήση κατοικίας κατά τον υπολογισμό της αξίας για την επιβολή οποιουδήποτε φόρου
(φόρος μεταβίβασης, κληρονομιών, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμός τεκμηρίου
διαβίωσης) για όλους τους χώρους τόσο σε υπόγειες στάθμες όσο και στους εσωτερικούς εξώστες,
και τις σοφίτες, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%.

 

 

να σημειωσουμε οτι στον "νεο" νομο που ετοιμαζουν εδω και ενα χρονο

 

αυτες οι μειωσεις τις εχουν ξεχασει...

 

[αυτα για οσους θεωρουν "φθηνοτερο" τον νεο νομο]

Link to comment
Share on other sites

Ευκαιρία για τους Δήμους να βγάλουν το κατιτίς τους απο τα επιπλέον m2.
Ολο και κάτι θα τους δώσει, πχ +10% στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας με κάποια ρυθμισούλα κάπου.
Καλή η κίνηση απο την μεριά των Δήμων αλλά στις μέρες μας (μπορεί να) έχει και πολιτικό κόστος. Μάλλον θα το αφήσουν για τους επόμενους.
Με τους ημιυπαίθριους πως τους ξέφυγε?

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δίκαιο έχουν οι δήμοι...! Εγώ έχω ένα διώροφο 100μ2 και ο γείτονας το έχει κάνει τριώοροφο 150μ2 με τον 4178/13.

 

Πιο πολλά σκουπίδια παράγει, πιο πολλούς κάτοικους θα έχει, πιο πολλές απαιτήσεις σε καθαρισμό και φωτισμό. Γιατί να μην πληρώνει παραπάνω αφού ο νόμος είναι με τα τ.μ. ?? 

 

Ποιές απαιτήσεις σε καθαρισμό και φωτισμό; Ο δήμος πληρώνει για να φωτίζεται το κτίριό μου ή να καθαρίζεται το κτίριό μου; Μην τρελαθούμε. Αυτά είναι έξοδα του κάθε ιδιοκτήτη.

 

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να φωτίζει τα πεζοδρόμια και τους δρόμους και να καθαρίζει τους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους. Και το σωστότερο για μένα θα ήταν η χρέωση να γίνεται με βάση το εισόδημα του καθενός που διαμένει μόνιμα στον δήμο και ο φόρος να υπολογίζεται μέσω της εφορίας και οχι μέσω της ΔΕΗ με τα τετραγωνικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.