Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσθήκη σοφίτας σε νομίμως υφιστάμενο διώροφο κτίριο του 61(ΓΟΚ55) με τμήματα τακτοποιημένα με ν.4178


Recommended Posts

Καλημέρα,

έχω καιρό να ασχοληθώ με πολεοδομικά και αναρωτιέμαι αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει στο εξής:

 

Σε διώροφο κτίριο νομίμως υφιστάμενο με οικοδομική άδεια του 61 (γοκ 55), όπου στο ισόγειο υπάρχει αποθήκη και στον όροφο διαμέρισμα, θέλω να εκδώσω είτε άδεια σοφίτας είτε στέγης. ό,τι μπορώ.

 

Με το 4178 θα προβώ σε νομιμοποιήση των εξής: δημιουργία ημιυπαιθρίου στο ισόγειο, μικρής αποθήκης σε ξεμπαζωμένη όψη υπογείου και αποθήκης στο δώμα. Τα παραπάνω δεν μετρούν στο σ.δ., επομένως στον έλεγχο που θα κάνω δε θα υπάρξει υπέρβαση δόμησης.

 

Το ύψος στην περιοχή είναι 10,50 + στέγη, επομένως έχω περιθώριο προσθήκης.

 

Στον έλεγχο του όγκου, και συνυπολογίζοντας και τους χώρους του 4178, μου περισσεύουν κάποια μ3 για τη δημιουργία είτε σοφίτας είτε στέγης. Όχι για όλη την πλάκα.

 

Πιστέυετε ότι μπορώ να βγάλω άδεια προσθήκης σοφίτας στα μέτρα που μου μένουν, ή έστω άδεια στέγης είτε σε όλη την πλάκα (;) είτε στα αντίστοιχα μέτρα που περισσεύουν;

 

Ευχαριστώ!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως όχι. Στο γοκ55 δεν υπήρχε σ.δ. και δεν ξέρω τι μετρησε και τι όχι. Πάντως, με τους ισχύοντες όρους δόμησης σήμερα δεν έχω μέτρα. Μάλιστα τα έχω ξεπεράσει, καθώς το οικόπεδο χτιζει 120 μέτρα και γω έχω 2 ορόφους από 88τμ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, το έχω υπόψη μου. Δε θέλω να φανώ χαζή, αλλά δεν καταλαβαίνω το: "τηρούνται οι γενικοί και τυχόν ειδικότεροι όροι δόµησης και περιορισµοί που ισχύουν στην

περιοχή του ακινήτου". Δηλαδή, αν ο ποιητής εννοεί ότι πρέπει να έχω υπόλοιπο σε δομηση, κάλυψη και όγκο, (συν ο, τι αλλο μπορεί να ισχύει σε όρους δόμησης), τότε έχω μόνο τον όγκο. Και τόσο η σοφίτα όσο και η στέγη επηρεάζουν μόνο τον όγκο.

 

Σημείωση πως εβγαλα πριν 2 χρόνια άδεια στέγης σε νομίμως υφιστάμενο, με νομιμοποιημενα τμήματα 4178, και όπου με τους σημερινούς όρους δόμησης κανονικά είχα υπερβαση σ.δ. Παρόλα αυτά, η πολεοδομία το δέχτηκε και μου ζήτησε να εξετάσω μόνο τον όγκο. Αναρωτιέμαι αν το ίδιο ισχύει και για τις σοφίτες.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και την υπομονή σας.

Link to comment
Share on other sites

ο ποιητής (ΝΟΚ) εννοεί να έχεις υπόλοιπο Σ.Δ.

 

 

(οι στέγη γενικά δεν δίνει χώρους κυρίας χρήσης όπως δίνει η σοφίτα στον ΝΟΚ οπότε μη τα βάζεις στο ίδιο τσουβάλι....)

Link to comment
Share on other sites

 

Σημείωση πως έβγαλα πριν 2 χρόνια άδεια στέγης σε νομίμως υφιστάμενο, με νομιμοποιημενα τμήματα 4178, και όπου με τους σημερινούς όρους δόμησης κανονικά είχα υπερβαση σ.δ. Παρόλα αυτά, η πολεοδομία το δέχτηκε και μου ζήτησε να εξετάσω μόνο τον όγκο. Αναρωτιέμαι αν το ίδιο ισχύει και για τις σοφίτες.

 

 

Μήπως εννοείς ότι είχες κάνει τακτοποίηση με ν. 4178 και αιτήθηκες άδεια κατασκευής στέγης βάσει της παρ. 5 του άρθρου 25;

 

5. Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών, οι οποίες έχουν περαιώσει τη διαδικασία με βάση τις διατάξεις των Ν-3775/09 (ΦΕΚ-122/Α/09), Ν-3843/10 (ΦΕΚ-62/Α/10), καθώς και όσες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Ν-4014/11 (ΦΕΚ-209/Α/11) και του παρόντος νόμου και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία ή έχει εξοφληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου, κατά τις διατάξεις του παρόντος, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη: α) η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, β) η εκτέλεση εργασιών επισκευής, οι οποίες αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-αποκατάσταση, τη συνήθη συντήρησή τους και προσαρμογής κατά το εδαφ.δ, της παρ.2 του Αρθ-13, γ) κατεδάφισης, δ) κατασκευής στέγης ή φύτευσης δώματος ε) ενίσχυσης, στ) εργασίες που προβλέπονται στις παρ.2 και παρ.3 του Αρθ-4 του Ν-4067/12, ως αντικαθίστανται με τις διατάξεις του Αρθ-48 του παρόντος νόμου. 
 
Η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών γίνεται ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο, εκτός των περιπτώσεων: α) κατασκευής ανελκυστήρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) της παρ.2 του Αρθ-27 του Ν-4067/12 (ΦΕΚ-79/Α/12), β) κατασκευής υποχρεωτικής στέγης, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και γ) κατασκευής στέγης, σύμφωνα με ισχύουσα άδεια οικοδομής και μόνο εφόσον δεν υφίσταται υπέρβαση καθ’ ύψος ή υφίσταται υπέρβαση καθ’ ύψος που δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% του προβλεπομένου στην άδεια. 
Link to comment
Share on other sites

Didonis κατανοητό, έστω και 1μ2 αν είχα ελεύθερο, θα μπορούσα να βγάλω άδεια σοφίτας. Δεν μπορώ να ξέρω τί ίσχυε στην άδεια του 61, μάλλον η ισόγεια αποθήκη και το υπερκείμενο διαμέρισμα υπερκαλύπτουν το σ.δ. και επομένως το θέμα με τις σοφίτες τελειώνει εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ για το ξεμπλοκάρισμα.

 

Pavlos33, η άδεια μου δεν ήταν σε ισχύ. Ήταν ένα κτίριο με άδεια του 96, στο οποίο τακτοποίησα μικροπαραβάσεις με 4178 (ξεμπάζωμα και μεταβολές στα κουφώματα) και έβγαλα άδεια προσθήκης στέγης.

 

ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.