Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όταν η Ενεργειακή Πολιτική καθορίζεται από τις συνήθειες των χρηστών


Engineer

Recommended Posts

Περισσότερη θερμική ενέργεια απορρίπτεται από τα καλά θερμομονωμένα σπίτια σε σύγκριση με αυτά χαμηλής έως ανύπαρκτης μόνωσης. Σε απόλυτα μεγέθη, η ενεργειακή κατανάλωση συνεχίζει να μειώνεται καθώς η θερμομονωτική επάρκεια του κτιρίου βελτιώνεται, όμως η τάση των ενοίκων-χρηστών για περαιτέρω κατανάλωση θερμικής ενέργειας ολοένα και αυξάνεται. Η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μελέτης που εκπονήθηκε στη Γερμανία αναφορικά με την κατανάλωση θερμικής ενέργειας σε κατοικίες. Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό του Εuropean Association on Consumption-Related Energy Cost (Europäischer Verein zur verbrauchsabhängigen Energiekostenabrechnung E.V.V.E). Το συμπέρασμα του συγκεκριμένου εγχειρήματος ήταν πως όσο καλύτερη είναι η θερμομονωτική συμπεριφορά και τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης, τόσο λιγότερη είναι η ανησυχία των ενοίκων-χρηστών για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας.

 

Στη συγκεκριμένη μελέτη ο καθηγητής Felsmann (Πολυτεχνείο Δρέσδης) παρουσίασε τις επιπτώσεις της χρέωσης της θερμικής KWh σε σχέση με τις ιδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων. Επιπλέον τεκμηρίωσε τη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της συστηματικής και περιοδικής χρέωσης θερμικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι από το 1981, όπου και καθιερώθηκε η περιοδική χρέωση, εξοικονομήθηκαν 350 εκατομμύρια τόνοι CO2. H πολιτική χρέωσης και επιβολής penalties στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας αποδείχτηκε πως είναι πιο αποτελεσματική, στο γενικότερο πλαίσιο της εξοικονόμησης, ακόμα και από τους λαμπτήρες φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

 

Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε προέκυψε πως στα δύο τρίτα των διαμερισμάτων που εξετάστηκαν, η θερμοκρασία δωματίου κυμαινόταν ελάχιστα πιο κάτω από την ονομαστική που είναι 20°C. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ιδανική θερμοκρασία δωματίου τους 20°C σε αντίθεση με την Ελλάδα, που αν δεν φθάσει τους 22, υποκειμενικά κριτήρια, δεν καλύπτονται τα επίπεδα θερμικής άνεσης. Οι μισές τιμές θερμοκρασίας που μετρήθηκαν ήταν κοντά στους 19°C. Μία άλλη σημαντική διαπίστωση που προέκυψε από τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν πως η μέση θερμοκρασία δωματίου, ενδεικτικά αυξάνεται αναλογικά με το επίπεδο ενεργειακής εξοικονόμησης. Παρακάτω φαίνονται τα προαναφερθέντα.

 

Posted Image

 

 

Η συμπεριφορά του χρήστη είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας. Μόνο αν οι χρήστες γνωρίζουν πόση ενέργεια καταναλώνουν μπορούν να επανεξετάσουν τις συνήθειες ενεργειακής κατανάλωσης. Και μόνο αν επανεξετάσουν τις συνήθειές τους θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

 

Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα κτίρια με τον ίδιο σχεδιασμό μπορεί να έχουν μεγάλες διαφορές στην ενεργειακή τους κατανάλωση, έχοντας παρόμοιες χρήσεις, αλλά λειτουργώντας διαφορετικά. Οι χρήστες έχουν έτσι μια ισχυρή και επαληθεύσιμη δράση σχετικά με την κατανάλωση τόσο στη θέρμανση χώρων όσο και στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

 

* Ο Αντώνης Δημητρίου είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός & Αεροναυπηγός

 

Πηγή: http://energypress.g...ies-ton-hriston

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Και τώρα τι θέλουν δηλαδή; Να μας βάλουν σε καλούπια ή να πληρώνουμε (προς όφελος ποιών αλήθεια? ) τα μαλλιοκέφαλά μας; Υποκειμενικό είναι το αίσθημα θερμικής άνεσης. Δεν είναι καινούργια διαπίστωση αυτό. Άλλος μπορεί αν νιώθει μια χαρά με το να κυκλοφορεί έξω με μαγιό και σαγιονάρες με 0οC και το βοριά να φυσάει κι άλλος να θέλει 23 βαθμούς (ανάλογα και με τη σχετική υγρασία, την ένδυση, τη φυσική του κατάσταση) εντός θερμομονωμένου χώρου.

Υπάρχει φερειπείν αυτό το εργαλείο ώστε να δοκιμάσει κανείς να δει ποσοστά δυσαρεστημένων και ευχαριστημένων χρηστών, αλλά θεωρώ απαράδεκτη την προσπάθεια επιβολής αποδεκτών συνθηκών για όλους. Γιατί αυτό βλέπω πως θα είναι το ζουμί.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι μόνο αυτό το κριτήριο. Υπάρχει και η άγνοια ορθής χρήσης. Υπάρχει μεγάλη διακύμανση κατανάλωσης από χρήστη σε χρήστη για το ίδιο αντικειμενικό (μετρούμενο με όργανα) αποτέλεσμα. Υπάρχει αδιαφορία στο τι ώρα θα ανοίξουν τα παράθυρα, πόση ώρα.

Πέρα από αυτό όμως συμφωνώ με τον Panos-vicius, καθώς πλέον σχεδιάζουμε προβλέποντας συγκεκριμένες συνθήκες και κατανάλωση για την επίτευξη του στόχου. Δεν κάνουμε μόνο κέλυφος του ΚΘΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.