Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πού στρέφονται οι κατασκευαστικές μετά την ολοκλήρωση των εθνικών οδών


Engineer

Recommended Posts

Με την έναρξη λειτουργίας των μεγάλων οδικών αξόνων (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Ε-65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας) να δίνει σημαντική ώθηση στα μεγέθη του τομέα της παραχώρησης των τεχνικών ομίλων, το ζητούμενο είναι η ενίσχυση των μεγεθών του κλάδου των κατασκευών.

 

Ωστόσο, η αναπλήρωση του ανεκτελέστου (οι πέντε νέες εθνικές οδοί είναι αρχικού (χωρίς τις καταβληθείσες αποζημιώσεις, κόστος απαλλοτριώσεων κτλ) προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ) είναι μία δύσκολη άσκηση. Όπως, εξάλλου, έχει αναφέρει, από το 2014, ο πρόεδρος της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας, η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος, καθώς τα νέα έργα "λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο".

 

Πώς τοποθετούνται οι τεχνικοί όμιλοι στο νέο τοπίο;

 

Ελλάκτωρ

 

Προσφέροντας την υψηλότερη έκπτωση (53,54%) η Άκτωρ, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, ανέλαβε την αντιπλημμυρική θωράκιση και την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το υποέργο Ι της ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου που θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου-Ταύρου-Καλλιθέας και αφορά έκταση 479.000 τ.μ. μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του πρώην γηπέδου Tawkwondo.

 

Ακόμη, μειοδότησε για το έργο, ύψους 68,4 εκατ. ευρώ, της ανακαίνισης των ξενοδοχειακών μονάδων του Αστέρα Βουλιαγμένης, με την τεχνική εταιρεία να προσβλέπει, πλέον, στην ανάληψη της κατασκευής των 13 πολυτελών κατοικιών και της μαρίνας που θα υλοποιηθούν σε δεύτερη φάση.

 

Κατασκευαστικό αντικείμενο για την Άκτωρ εξασφαλίζει η βασική γραμμή και η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Η έναρξη κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, ύψους 480 εκατ. ευρώ, το 2018 από την ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τον ινδικό όμιλο GMR, εκτιμάται ότι θα έχει δραματικά θετική επίδραση στα μεγέθη της εισηγμένης εταιρείας.

 

Ταυτόχρονα, το τμήμα Ημικόμβος ΠΑΘΕ (Λαμία)--Α/Κ Ξυνιάδας (Φθιώτιδα), ύψους 300 εκατ. ευρώ και οι συμπληρωματικές εργασίες αυτού (5,75 εκατ. ευρώ), των οποίων η υλοποίηση έχουν ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ θα ενισχύσουν τη δραστηριότητά της στην εποχή μετά την αποπεράτωση των αξόνων Ιόνια Οδός και Ε-65. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την απαιτούμενη, εκ μέρους του Δημοσίου, χρηματοδότηση, όπως και να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

 

Στη "νέα γενιά” έργων ανήκουν οι συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων σε Ήπειρο (50 εκατ. ευρώ) και Πελοπόννησο (160 εκατ. ευρώ), με την πρώτη να βρίσκεται στη διαδικασία της συμβασιοποίησης. Οι υπογραφές του έργου επεξεργασίας απορριμμάτων Πελοποννήσου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μπουν το προσεχές διάστημα.

 

J&P Άβαξ

 

Για την J&P Άβαξ βασικό τμήμα του νέου κατασκευαστικού αντικειμένου θα προέλθει από τις εργασίες της επέκτασης της βασικής γραμμής του μετρό προς τον Πειραιά που υλοποιεί κοινοπρακτικά με την ιταλική Ghella. Ταυτόχρονα, το έργο της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1.500 MW, στα περίχωρα της Βαγδάτης στο Ιράκ, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ θα τροφοδοτήσει το ανεκτέλεστο της κατασκευαστικής.

 

Η εισηγμένη κοινοπρακτικά με τις εταιρείες Μεσόγειος και ΑΑΓΗΣ αναμένει τις τελικές υπογραφές για την υλοποίηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

 

Intrakat

 

Η ανάληψη δύο συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 357 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), για την υλοποίηση μελετών και κατασκευαστικών έργων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ενισχύει σημαντικά το ανεκτέλεστο της εισηγμένης τεχνικής εταιρείας. Oι συμβάσεις μεταξύ Fraport Greece - Intrakat περιλαμβάνουν την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών των αεροδρομίων, καθώς και τη μελέτη και κατασκευή επεκτάσεων.

 

Οι νέοι διαγωνισμοί

 

Η επόμενη μάχη των τεχνικών εταιρειών θα δοθεί για τη διεκδίκηση της γραμμής 4 του μετρό.

 

Η Αττικό Μετρό προχώρησε, πρόσφατα, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής, της κατασκευής των έργων Πολιτικού Μηχανικού, της προμήθειας, της εγκατάστασης, των δοκιμών και της θέσης σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού του πρώτου τμήματος Άλσος Βεΐκου-Γουδή.

 

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου τοποθετείται στο 1,5 δισ. ευρώ.

 

Επίσης, το έργο της μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Σαλαμίνας, του οποίου ο προϋπολογισμός τοποθετείται κατ' εκτίμηση στα 350 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικό ανεκτέλεστο στις τεχνικές εταιρείες. Η ΜΕΤΚΑ, η ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία της γαλλικής Vinci Παραχωρήσεις και της Άκτωρ Παραχωρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

 

Σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο αναμένεται να προέλθει από σιδηροδρομικά έργα που θα δημοπρατηθούν από την ΕΡΓΟΣΕ. Μεταξύ άλλων, η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτου – Ροδοδάφνης και η κατασκευή επιδομής, σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος.

 

Πηγή: http://www.ergonblog...og-post_32.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.