Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα Ευρωπαϊκά χρήματα του ΕΣΠΑ σώζουν πάλι την παρτίδα στα νέα έργα


Engineer

Recommended Posts

Οδεύοντας προς το καλοκαίρι γίνεται όλο και μεγαλύτερη η πεποίθηση ότι τα νέα έργα που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα χρόνια έχουν ήδη αργήσει και δημιουργούν ένα χρονικό "κενό" που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τεχνικές μας εταιρείες ασχέτως μεγέθους. Η τοποθέτηση των νέων έργων είναι σημαντική και για λόγους απορρόφησης του ΕΣΠΑ στον τομέα των Υποδομών και του Περιβάλλοντος.

 

Εδώ επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι εντάξεις και δημοπρατήσεις έργων περιβάλλοντος στο Νέο ΕΣΠΑ μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ έχουν ήδη ξεκινήσει με να δημοπρατούνται σε αντίθεση με τα πιο "κλασικά" δημόσια έργα του προγράμματος, όπως τα οδικά και τα σιδηροδρομικά που έχουν αναιμικούς ρυθμούς προς το παρόν.

 

Την παράσταση μπορεί να κλέβουν τα μεγάλα έργα όπως το Καστέλι, η Γραμμή 4 και η Υποθ.Σαλαμίνας, όμως τα δεκάδες άλλα έργα διάσπαρτα στην Περιφέρεια, είναι εκείνα που θα κρατήσουν εν ζωή τον μεγάλο κατασκευαστικό κλάδο της χώρας.

 

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως το εκτός από το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ που περιλαμβάνει περίπου 5,2 δισ ευρώ για έργα υποδομής και περιβάλλοντος, υπάρχουν ακόμα σειρά από σημαντικά δημόσια έργα που θα καλυφθούν από τα ΠΕΠ (τα Περιφερειακά Προγράμματα). Ακόμα και έτσι στην αγορά μιλούν για δύσκολες μέρες οι οποίες έρχονται λόγω της "σμίκρυνσης" του αντικειμένου των κατασκευών και της εκμηδένισης της οικοδομής εδώ και 9 χρόνια.

 

Σε κάθε περίπτωση τα Ευρωπαϊκά χρήματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα "σώσουν" και πάλι την παρτίδα στον κατασκευαστικό και τεχνικό τομέα.

 

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ

 

Πρόκειται για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη". Ο συνολικός προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης είναι 5.186.665.141 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 4.333.917.411 ευρώ είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 852.747.730 ευρώ είναι η Εθνική συμμετοχή.

 

Το "όραμα" που έχει τεθεί σε αυτό το πρόγραμμα είναι η «Προστασία του περιβάλλοντος, μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον, ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός και συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη" αλλά και η «συμβολή στην ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και τη μείωση του θορύβου, προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας μέσω ανάπτυξης συστημάτων μεταφορών φιλικών προς το περιβάλλον (προαστιακός, μετρό, τραμ).»

 

Στόχοι του προγράμματος είναι για τις Μεταφορές να γίνει η προώθηση της ολοκλήρωσης μέρους των υποδομών του βασικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), οδικών και σιδηροδρομικών και περαιτέρω ανάπτυξη/ αναβάθμιση του αναλυτικού ΔΕΔ-Μ, με έμφαση στο οδικό και σιδηροδρομικό, αλλά και επιλεγμένες παρεμβάσεις λιμένων και αεροδρομίων.

 

Επίσης επιχειρείται μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ η ποώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και εκσυγχρονισμός του συστήματος μεταφορών (σιδηροδρομικές συνδέσεις με τα λιμάνια του βασικού ΔΕΔ-Μ και τα εμπορευματικά κέντρα, οδικές συνδέσεις διευρωπαϊκών λιμανιών και αεροδρομίων της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας).

 

Τέλος σημαντική προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών (οδική ασφάλεια, ασφάλεια ναυσιπλοΐας και λιμενικών εγκαταστάσεων, ασφάλεια αεροναυτιλίας), η ανάπτυξη και επέκταση των βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών (αστικών μέσων σταθερής τροχιάς και λοιπών καθαρών επιφανειακών μέσων).

 

Για το Περιβάλλον μεγάλοι στόχοι είναι η εκπλήρωση των απαιτήσεων του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ στους τομείς των Αποβλήτων και των Υδάτων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή - Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και η βιώσιμη αστική ανάπτυξη - Αστική αναζωογόνηση.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....da-sta-nea-erga

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.