Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα Αεροδρόμια αναδεικνύονται σε "τουριστική μηχανή" ανάπτυξης


Engineer

Recommended Posts

Αλλάζει η αεροπορική αγορά στην Ελλάδα χρόνο με το χρόνο και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Μετά την λειτουργία του Αεροδρομίου της Αθήνας ως ιδιωτικοποιημένο (και με τη συμμετοχή του Δημοσίου), έχουμε πλέον και το cluster των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων που πέρασε στην Fraport Greece.

 

Σε αυτό θα έχουμε και τη συνέχεια με την Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR να αποκτά (όπως όλα δείχνουν) το συμβόλαιο κατασκευής και εκμετάλλευσης του Νέου Αεροδρομίου του Ηρακλείου, στο Καστέλι.

 

Αυτή η αλλαγή πλεύσης με την σημερινή εικόνα της αγοράς μας οδηγεί σε μία διαφορετική προσέγγιση, που τα επόμενα χρόνια θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι δυνατότητες στην Ελλάδα, μέσα από την Αεροπορική βιομηχανία, δείχνουν τεράστιες και σε αυτό, μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα οι διαχεριστές των αεροδρομίων μας.

 

Για παράδειγμα, βλέπουμε το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος να καλπάζει στις αφίξεις εξωτερικού, με το πρώτο τρίμηνο να κλείνει στο εντυπωσιακό 14%. Μαζί με το Αεροδρόμιο ταυτόχρονα καλπάζει και η Αθήνα τουριστικά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η Αθήνα είχε το 2016 4,6εκατ.τουρίστες, δηλαδή ένα απόλυτο ρεκόρ. Αυτό δείχνει πως πρόκειται να ένα διπλό προϊόν που η χώρα μπορεί να επηφεληθεί.

 

Βλέποντας τα νούμερα του 2016, πανηγυρίζουμε π.χ. που η Ρόδος είχε 2,5 εκατ.τουρίστες. Στην πραγματικότητα όμως αυτός ο αριθμός έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για 7μηνο τουρισμό, λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού που μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό όλο το χρόνο.

 

Η Μάλτα για παράδειγμα με έκταση σχεδόν στο ήμισυ της Ρόδου έχει 5εκατ.τουρίστες ετησίως ενώ αν το παράδειγμα το πάμε πιο δυτικά στη Μαγιόρκα το νούμερο αυτό εκτοξεύεται στα 12εκατ.τουρίστες.

 

Τα δύο παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι ακόμα είμαστε πολύ μακριά από τις πραγματικές δυνατότητες που έχουν πολλοί προορισμοί της χωράς και που με την νέα λογική που φέρνουν οι νέοι ιδιοκτήτες, μπορούμε να έχουμε μία νέα λογική πολύ πιο προσοδοφόρα και για τα αεροδρόμια μας αλλά και για το τουρισμό που είναι το βαρύ χαρτί της χώρας.

 

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Αεροδρομίου Μακεδονία. Το 2016 διακινήθηκαν περίπου 6εκατ.επιβάτες σε μία πόλυ με πληθυσμό που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο και που στην πραγματικότητα εξυπηρετεί όλο το διαμέρισμα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Το νούμερο αύτό μόνο εντυπωσιακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γιατί έχουμε παραδείγματα άλλων παρόμοιων με τη Θεσσαλόνίκη πόλεων με νούμερα διπλάσια ή και τριπλάσια.

 

Ακολουθώντας μία εμπορική πολιτική τελικά κερδισμένη θα βγει η χώρα τόσο σε επίπεδο τουριστών όσο και επίπεδο φόρων. Δεν μένει παρά να το δούμε να συμβαίνει.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....xani-anaptyksis

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Οι τουρίστες δεν ήρθαν ξαφνικά, επειδή τα αεροδρόμια ιδιωτικοποιήθηκαν, επίσης η πολιτική θα είναι κερδισμένη για αυτούς που εκμεταλεύονται τα αεροδρόμια και κατά το άρθρο, δεν είναι πλέον η Ελλάδα. Το καλό με τη Fraport είναι ότι ζορίστηκε να βρει τα χρήματα της πρώτης δόσης. Αν δεν βρει την επόμενη δόση, η συμφωνία της θα είναι άκυρη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.