Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα καθυστερημένα ειδοποιητήρια προκαλούν "τρύπα" 60 εκατ. στα Ταμεία


Engineer

Recommended Posts

Ακόμα και τον Ιούνιο εξετάζεται η ανάρτηση των πρώτων ειδοποιητηρίων για τις εισφορές 350.000 επαγγελματιών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

 

Σε αυτήν την περίπτωση, σε όλο το α΄ εξάμηνο του 2017, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δεν θα έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις σχετικές εισφορές, την ίδια στιγμή που αναμενόταν γύρω στα 50 – 60 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαία βάση.

 

Και αυτό την ίδια στιγμή που το ΕΤΕΑΕΠ αναζητά εναγωνίως φέτος έως και 150 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση 50.000 – 60.000 εκκρεμών αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις.

 

Το ποσό αυτό θα πρέπει, προφανώς, να αναζητεί από άλλους πόρους –όπως η "αξιοποίηση" των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ- δεδομένου πως ακόμα και προβλεπόμενα έσοδα από εισφορές δεν θα έλθουν στο αναμενόμενο διάστημα στα ταμεία του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα.

 

Και αυτό γιατί, ενώ οι εισφορές 7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ , οι οποίες θα επιβληθούν επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2015, ισχύουν –βάσει νόμου Κατρούγκαλου – από 1/1/2017, τα ειδοποιητήρια για την καταβολή τους δεν έχουν ακόμα σταλεί στους υπόχρεους.

 

Οι αρχικές εκτιμήσεις στελεχών του ΕΤΕΑΕΠ για αποστολής τους εντός του Απριλίου φαίνεται –προς το παρόν – να μην επαληθεύονται.

 

Πιο πιθανό πλέον θεωρείται το σενάριο αποστολής τους τον Μάιο. Μ΄ άλλα λόγια, θα αφορούν τις εισφορές του Μαΐου και θα πρέπει να πληρωθούν έως 30 Ιουνίου.

 

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η αποστολή τους τον Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση τα ειδοποιητήρια θα αφορούν τις εισφορές Ιουνίου και θα πρέπει να πληρωθούν έως 28 Ιουλίου.

 

Και στις τρεις περιπτώσεις, τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών για το επικουρικό και το εφάπαξ θα έλθουν μαζί με εκείνα για την καταβολή των εισφορών για την κύρια σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.

 

Παράλληλα, θα προβλέπεται η αναδρομική καταβολή των εισφορών επικουρικού και εφάπαξ για το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δεν καταβλήθηκαν οι εισφορές.

 

Για την "ελάφρυνση" των υπόχρεων, εξετάζεται η καταβολή των αναδρομικών εισφορών σε δόσεις. Έτσι, αν οι 350.000 υπόχρεοι καταβολής εισφορών επικουρικού –εφάπαξ κληθούν να καταβάλλουν για πρώτη φορά τις σχετικές εισφορές μέχρι 31 Μαΐου, θα πρέπει, παράλληλα, να αρχίσουν να καταβάλλουν (έστω και με δόσεις) και τις εισφορές Ιανουαρίου –Μαρτίου 2017.

 

Αν κληθούν να καταβάλλουν για πρώτη φορά εισφορές επικουρικού – εφάπαξ μέχρι 30 Ιουνίου, θα πρέπει, παράλληλα, να αρχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές για το διάστημα Ιανουαρίου –Απριλίου 2017. Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, μεγάλη μερίδα επαγγελματιών και συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) θα πρέπει κατά την ημερομηνία αυτή (σ.σ. 30 Ιουνίου 2017) να έχουν καταβάλλει όχι μόνο τις τρέχουσες εισφορές κύριας σύνταξης, υγείας, επικουρικού και εφάπαξ (συν μέρος των αναδρομικών εισφορών επικουρικού και εφάπαξ), αλλά και να έχουν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες εισφορές τους για το β’ εξάμηνο του 2016.

 

Αν, πάλι, κληθούν να καταβάλλουν εισφορές επικουρικού – εφάπαξ, για πρώτη φορά έως τις 28 Ιουλίου, τότε θα πρέπει να αρχίσουν, παράλληλα, να καταβάλλουν και τις εισφορές Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017.

 

Πηγή: http://www.capital.g...ekat-sta-tameia

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.