Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ηλεκτρονικό μητρώο συντελεστών δημοσίων και ιδιωτικών έργων


Engineer

Recommended Posts

Ενα ψηφιακό μεν αλλά παρελθούσης φιλοσοφίας μητρώο εισάγει το υπουργείο Υποδομών στο πολυνομοσχέδιο.

 

Πρόκειται για το «ηλεκτρονικό μητρώο συντελεστών δημοσίων και ιδιωτικών έργων», ένα χαώδη οργανισμό, που χωρίζεται σε πλήθος υπομητρώων, περιλαμβάνει επτά 13μελείς επιτροπές και έχει διάφορες αλληλεπικαλυπτόμενες με υπηρεσίες του υπουργείου αρμοδιότητες.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις που συμπεριελήφθησαν στο νέο μνημόνιο:

 

• Το μητρώο παραγωγής δημοσίων έργων χωρίζεται σε δύο σκέλη (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων). Το πρώτο χωρίζεται με τη σειρά του σε τρία σκέλη: μελετητών, κατασκευαστών και τεχνιτών.

 

Οπως ορίζεται, θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφονται σε αυτό από μηχανικούς μέχρι εργατοτεχνίτες, με σκοπό την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Το μητρώο των επιχειρήσεων χωρίζεται με τη σειρά του σε έξι υπομητρώα, για δημόσια/ιδιωτικά έργα και μελέτες, για τις συμβουλευτικές εταιρείες και για τους εργάτες.

 

• Ο οργανισμός θα ανήκει μεν στη Γενική Γραμματεία Υποδομών, η λειτουργία του όμως θα μπορεί να ανατεθεί στο ΤΕΕ. Μάλιστα, προβλέπεται η «επικοινωνία» του μητρώου με άλλα μητρώα που διαχειρίζεται το ΤΕΕ, όπως η ρύθμιση για τα αυθαίρετα και η (ανύπαρκτη ακόμα) ταυτότητα κτιρίων. Οι προβλέψεις αυτές, σε συνδυασμό με τη δομή και τη φιλοσοφία του μητρώου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία του εξυπηρετεί περισσότερο στο... να δώσει μια αρμοδιότητα στο ΤΕΕ, παρά να αντιμετωπίσει κάποιο πραγματικό πρόβλημα.

 

• Η μη εγγραφή στο μητρώο αποτελεί λόγο αποκλεισμού από ένα δημόσιο έργο. Επίσης, οι εγγεγραμμένοι σε αυτό υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο για κάθε υπαίτια αντισυμβατική πράξη ή παράλειψη στη διαδικασία ανάληψης δημόσιου έργου ή μελέτης, ποινές που ούτως ή άλλως προβλέπονται από τη σημερινή νομοθεσία.

 

• Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος του μητρώου είναι μεταξύ άλλων να εντοπίζεται «το ανεκτέλεστο έργων που βαρύνει έναν μηχανικό και συνακολούθως ή αντικειμενική αδυναμία του για ανάληψη νέων έργων», κάτι που βέβαια πρέπει να απασχολεί... τον ίδιο και όχι το Δημόσιο (που υποτίθεται προστατεύεται από τους όρους μιας σύμβασης).

 

Πηγή: http://www.kathimeri...idiwtikwn-ergwn

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πριν καιρο ειχε ετοιμασει ο Σπιρτζης ενα προσχεδιο, που δεν προχωρησε.

Προεβλεπε καποια πραγματα και καμια 20αρια πλατοφορμες, οι οποιες θαααααα ετοιμαζονταν..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.