Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης απο αποθήκη σε κατοικία σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο με πρόβλημα κάλυψης


Recommended Posts

Σε οικόπεδο με Εμβαδόν = 340,00μ2, εντός σχεδίου άρτιο & οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση, υπάρχουν με κάθετη εξ αδιαιρέτου,  δύο ιδιοκτησίες και εχω τα εξής : 

1) ιδιοκτησία Α  με εμβαδόν οικοπέδου = 176,00μ2.

   α) υπάρχει αυθαίρετος ισόγειος κατοικία Ε= 40,00μ2 πρίν το έτος 1975.

   β) επίσης συνεχόμενα κατοικία  Ε=77,00μ2 νομίμως υφιστάμενη πρίν το έτος 1955.

2) ιδιοκτησία  Β  με εμβαδόν οικοπέδου = 164,00μ2.

   α) υπάρχει ισόγειος αποθήκη  Ε= 81,00μ2 κατασκευασμένη πρίν το 1975 με οικοδομική άδεια του 1966 .

   Τακτοποιώ ολα τα κτίσματα ως πρίν το έτος 1975 με τον Ν.4178/13.

   Το σχέδιο πόλης στην εν λόγω περιοχή κατά το έτος 1966 της έκδοσης της οικ. αδείας για την αποθήκη είχε συντελεστή κάλυψης 70% ,ομως το έτος 2001 η κάλυψη κατέβηκε στο 50%.

Ο ιδιοκτήτης του τμήματος Β αιτείται άδεια αλλαγής απο αποθήκη σε κατοικία.σκοντάφτει όμως στην επιτρεπόμενη κάλυψη που στο σύνολο του οικοπέδου που ειναι : 40,00 + 77,00 + 81,00 / 340μ2 = 58% > 50% .

Οταν συγκριθεί ξεχωριστά το τμήμα του οικοπέδου  Β ως προς την κάλυψη, εχουμε τα εξής :   81,00 / 164,00μ2 = 49% < 50%. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση ? Αγνοώ την ιδιοκτησία Α & συγκρίνω την κάλυψη μόνο με το οικόπεδο Β?

Θεωρώ ολα τα κτίσματα νόμιμα ως πρός την κάλυψη γιατί πρίν το 2001που κατασκευάστηκαν, ήταν ο συντελεστής κάλυψης 70% και προβαίνω σε αλλαγή χρήσης αφου και δεν αυξάνονται τα μέτρα ούτε και ο όγκος ?

Παρακαλώ μήπως έχει κανείς άποψη τι πρέπει να κάνω ? Ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς όταν έχεις κάθετες ιδιοκτησίες ελέγχεις το κάθε τμήμα ξεχωριστά.

Δηλαδή αν ο συνιδιοκτήτης είχε καλύψει όλο το τμήμα του με αυθαίρετα δεν σημαίνει ότι εσύ δεν θα μπορούσες να κτίσεις. Οπότε για να δείς αν έχεις υπόλοιπο, συγκρίνεις την επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψη του ακινήτου επί το ποσοστό ιδιοκτησίας σου - ότι έχει κατασκευαστεί στο τμήμα σου. Υπάρχουν πολλά έγγραφα σχετικά.

Πέραν αυτού όμως, έχεις ένα νομίμως υφιστάμενο κτίριο το οποίο μέτρησε στη δόμηση (η μήπως όχι?) και επομένως μπορείς να αλλάξεις τη χρήση εφόσον η νέα χρήση επιτρέπεται αφού δεν δημιουργείς καμία επιπλέον δόμηση. Θεωρώ πως πρόβλημα θα υπήρχε αν είχες πχ ένα υπόγειο που δε μέτρησε στη δόμηση και ήθελες να το κάνεις κύρια χρήση χωρίς να έχεις υπόλοιπο. Τότε ναι θα υπήρχε πρόβλημα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ την Κατερίνα. Τα ιδια ισχυρίστικα και εγώ στην πολεοδομία , τα οποία και αρνιόντουσαν, οτι δηλ. πρέπει να εξετασθεί η κάλυψη (εκει εχω το πρόβλημα) σε ολόκληρο το οικόπεδο. Ψάχνω τώρα για τα έγγραφα που λέτε στην <<δόμηση σε κάθετη συνιδιοκτησία>> , ωστε να τους επισκεφθώ πάλι τους ανόητους.

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 25 παρ. 2 ν.4178

 

[ακομα δεν το εχουν μαθει σε αυτη την υπερεσια?]

 

 

http://www.michanikos.gr/topic/35826-Α25-Ενέργειες-αρμοδίων-υπηρεσιών/?p=739103

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

πρός dimitris,  Ολα τα τακτοποίησα με τον ν.4178/13 ως πριν 9-6-75, το έτος 2014 .  Εδωσα βεβαίωση οτι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες,  στην συμβολαιγράφο. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Άρα λές ότι είχες αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ξεπερνούσαν την επιτρεπόμενη κάλυψη σήμερα και μετά πήγες και έκανες σύσταση καθέτων. Η σύσταση έχει θέμα. Η θα έπρεπε κάπως να αναφέρεται ότι έχει εξαντληθεί η κάλυψη και δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης από κανέναν.

Το παραπάνω έγγραφο και η δυνατότητα ξεχωριστού ελέγχου στις κάθετες ιδιοκτησίες έχει δοθεί για να προστατεύει τα δικαιώματα των συνιδιοκτητών σε περίπτωση αυθαίρετης δόμησης του έτερου συνιδιοκτήτη εν αγνοία τους. Εσύ όμως δεν έχεις αυτή την περίπτωση. Είχατε ένα ενιαίο γήπεδο όταν φτίαξατε αυθαίρετες κατασκευές και ξεπεράσατε την κάλυψη σε όλο το ακίνητο.

Αν γινόταν αυτό που θέλεις θα μπορούσε να εφαρμοστεί το εξής παράλογο: Έστω έχω ένα μεγάλο γήπεδο με επιτρεπόμενη δόμηση συνολικά 400τμ, πάω και χτίζω 800τμ αυθαίρετα και μετά κάνω σύσταση συμπεριλαμβάνοντας όλο το κτίριο στη μία κάθετη και αφήνω την άλλη αδόμητη και μετά ζητάω στην αδόμητη να χτίσω άλλα 200 αφού τα δικαιούμαι με βάση το ποσοστό μου! Παράλογο!

Link to comment
Share on other sites

σαν την...κυρια Υδρα εκ  ..Λερνης εγινε το θεμα

Ειχες ενα οικοπεδο....τμ

ιδιοκτητης ηταν  ενας/δυο

εχτισε τοσα τμ και ...τοσα κτιρια

τακτοποιησε σαν προ 75....ποιός ιδιοκτητης

και μετα εκανε συσταση καθετης

 

ή εκανε μεταβιβαση καθετης

ή ηταν δυο που εκαναν τακτοποιηση και  συσταση και διανομη

ή..ξερωγωτιαλλο υπηρξε...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.