Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μόλις το 3% των κτιρίων στην Ελλάδα με ενεργειακή θωράκιση


Engineer

Recommended Posts

Μόλις το 3% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί με βάση τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (KENAK), από το 1980 μέχρι και σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, από το βήμα της ημερίδας για την κυκλική οικονομία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

 

Είπε ότι η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων πρέπει να είναι το νέο πλάνο στη δόμηση και επισήμανε ότι «η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αποτελεί παράδειγμα πολλαπλού και πολύπλευρου οφέλους, ειδικά για μία ενεργειακά εξαρτημένη χώρα, όπως η Ελλάδα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα κτίρια στην Ελλάδα καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας.

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το χαρακτήρισε «ζωογόνο και απαραίτητο» για τον κλάδο των μηχανικών, και ζήτησε «ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα».

 

«Η καλύτερη επένδυση για ένα κράτος, με τα μεγαλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ALUMIL AE, Γιώργος Μυλωνάς.

 

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η ALUMIL, η ISOMAT και το EKETA μπαίνουν σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την αποθήκευση ενέργειας, στόχος του οποίου είναι η αποταμίευση ενέργειας με σύστημα μπαταρίας σε κουφώματα, η οποία, όποτε χρειαστεί, θα μπορεί να αποδίδεται ξανά. «Με τον τρόπο αυτό, η ενέργεια που θα αποθηκεύεται θα είναι συνεχώς διαθέσιμη, όποτε ζητηθεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εξήρε τη συμβολή προς την ενεργειακή εξοικονόμηση των χρωμάτων μέσω της βαφής, τους σκελετούς των κουφωμάτων, τις νέες τεχνικές σκίασης και τα ειδικών προδιαγραφών τζάμια.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/e...iaki_thorakisi/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πάντως προσωπικά, δεν ήταν το ποσοστό των ενεργειακά θωρακισμένων και αποδοτικών κτηρίων που μου πρωτοήρθε στο μυαλό βλέποντας την φωτογραφία, αλλά η ασχήμια. Των όψεων και της τροπικής βλάστησης των δωμάτων. Ας σιάξουν πρώτα αυτά και βλέπουμε και για τ' άλλα... 

Link to comment
Share on other sites

Κάτι μας είπανε τώρα. Το οτι είναι χαμηλό το ποσοστό των κτιρίων που είναι ενεργειακά θωρακισμένο στην Ελλάδα το ξέρουμε ήδη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ασχολούνται λίγο  και με  το ποσοστό των κτιρίων που μπορούν αντέξουν τους αναμενόμενους σεισμούς όταν το 50% στην Αττική είναι χωρίς καν τον αντισεισμικό του '59 !!!  ενώ ένα περί το 10% είναι με ΕΑΚ και EUROCODE;  Αν βέβαια ο Κος Μυλωνάς ήταν σύμβουλος μιάς χαλυβουργικής εταιρείας αυτό θα έλεγε και τότε ασφαλώς θα ήταν πιό χρήσιμο και ζωτικό....!!!!

 

EDIT :

έχω ξαναγράψει ότι στην Ελλάδα η καλύτερη energy saving method ever είναι η οικονομική κρίση που έχει επιφέρει μείωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 75% από το 2007 !!

Αλλού αυτά λοιπόν.... 8-)

Link to comment
Share on other sites

Παπαριές του έδωσαν και διάβασε ο πρ. του ΤΕΕ/ΤΚΜ !!!

Αν έλεγε οτι μετά την εφαρμογή του ΚΘΚ (1/1/80 - 30/12/2010), μόνο το 20% (και ίσως να λέω πολύ !!!) των κτηρίων έχουν πλήρως εφαρμόσει τη μελέτη θερμομόνωσης, πιστεύω θα ήταν πιο πειστικός !!! :|

 

Είναι δυνατόν να κάνει σύγκριση το κανονισμό του '80 με το ΚΕΝΑΚ του '10 ? (αναφέρομαι καθαρά στο κομμάτι της θερμομονώσης)

Απολύτως ατυχή η σύγκρτιση και δεν έχουν καμμία σχέση ... είναι η νύχτα με τη μέρα !!!

Μήπως απαιτούσαν τα ίδια πάχη μονωτικού για ίδια κλιματική ζώνη (με ίδιο λ) ?

Μήπως ο ΚΘΚ προέβλεπε αντιμετώπιση θερμογεφυρών όπως κάνει ο ΚΕΝΑΚ ?

 

Μήπως είπε κάτι άλλο και .... (τα τσακάλια) οι δημοσιγράφοι κατάλαβαν άλλο ? :smile:

Παίζει κι αυτό ...

Link to comment
Share on other sites

Μόλις το 3% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί με βάση τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (KENAK), από το 1980 μέχρι και σήμερα,

 

 

 

Το 1980 υπηρχε ο ΚΕΝΑΚ;

Ολο μλκς διαβαζουμε, να ειχαμε να λεγαμε.

Συμφωνω με τον συναδελφο Anton_Civeng.

 

Τεραστια ευθυνη εχουμε και ΕΜΕΙΣ οι μηχανικοι για τα μη θερμομονωμενα κτηρια.

Απο το 1980 εγκρινονταν μελετες θερμομονωσης, Ποσες εφαρμοστηκαν?

Οι επιβλεποντες μηχανικοι που ηταν?

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο terry, δυστυχώς έτσι αναπτύχθηκε και η νοοτροπία στους εργολάβους να θεωρούν "ενοχλητική" την παρουσία κάποιων λίγων "σχολαστικών"  μηχανικών που  βασικά δεν απουσιάζουν από το έργο.

Συχνά έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την ατάκα :

"Εντάξει κε Αντώνη εμείς δεν σε χρειαζόμαστε άλλο μπορείς να φύγεις......."....... 

μόνο από αυτούς βέβαια που δεν με έχουν μάθει........   ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.