Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

περιγραφη εργ/σιας στο ΑΠΥ


Arche

Recommended Posts

κυρια απο Δημο της Αθηνας ζηταει σχεδια ακινητου της, ρωταω αν το αναλαβω τελικα, την ευρεση κάτοψης, στελέχους κ.α. σαν "περιγραφη εργασιας στο ΑΠΥ" τι γραφω?

2. ειναι υποχρεωτικη η συναψη ιδιωτ. συμφωνητικού?

Link to comment
Share on other sites

"Αναζήτηση φακέλου, σχεδίων και εγγράφων από τις κατά τόπους Πολεοδομίες / Υπηρεσίες Δόμησης κατ' εντολή της ανωτέρω φερόμενης ως έχουσα "εύλογο ενδιαφέρον", μέριμνα για την διαδιακασία λήψης των απαιτούμενων αντιγράφων στην περίπτωση ύπαρξής τους ή λήψη βεβαιωσης απώλειας στην αντίθετη περίπτωση."

 

Αναφορικά στο συμφωνητικό (γενικότερα είμαι υπέρ της σύνταξης συμφωνητικού σε κάθε περίπτωση που αναλαμβάνουμε οποιαδήποτε εργασία). Κατ' εμέ σκόπιμο είναι να συνταχθεί συμφωνητικό για κατωχήρωση των συμφερόντων τόσο των δικών σου όσο και του πελάτη σου έτσι ώστε να ξεκαθαρίζεται επακριβώς η εργασία που αναλαμβάνεις. Τι πληρώνει και τι ακριβώς έχει λαμβάνειν. Το συμφωνητικό σώζει από ψυχοφθόρες καταστάσεις.

 

Edit: ...και εφοσον συνταχθει για να εχει ισχυ (και) απέναντι στην φορολογικη διοικηση θα πρεπει να υποβληθεί με τις τριμηνιαίες καταστασεις στο taxis.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

γι α αυτές τις τρίμηνες ενημερώσεις του taxis θα έχεις κάποια ενημέρωση, μήπως θα μπορούσες να μου θυμίσεις την νομοθεσία που το όριζε τελευταία?

Link to comment
Share on other sites

Tο οποίο θα πρέπει να υποβάλλει και ο πελάτης για να υπάρχει αντιστοίχηση;;

 

Και επανέρχομαι και στο φλέγον θέμα ΕΑΝ θα πρέπει στην ΑΠΥ (προς ιδιώτη) να γίνει παρακράτηση φόρου 20%;;

Link to comment
Share on other sites

Arche:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 16, του άρθρου 8, του Ν.1882/1990, «Συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων για οποιοδήποτε συναλλαγή θεωρούνται … από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. άλλως είναι ανίσχυρα και δεν έχουν κανένα έννομο αποτέλεσμα».

 

Εννοείται ότι αν δεν υπάρχουν συμφωνητικά δεν υφίσταται λόγος ανάρτησης δηλώσεως συμφωνητικών.

 

Επειδή δε, τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής κατάστασης συμφωνητικών, η υποχρέωση ουσιασικά περιορίζεται μόνο σε εσένα.

Αν τα συμβαλλόμενα μέρη είναι και τα δύο επιτηδευματίες (και συνταχθεί συμφωνητικό) η υποχρέωση ανάρτησης υφίσταται και για τους δύο.

 

Με την υπ’ αριθμ. 1638/2001 απόφαση του Αρείου Πάγου κρίθηκε, ότι τα συμφωνητικά που υπογράφονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων είναι ισχυρά και νόμιμα, ακόμα και αν δεν υποβληθούν για θεώρηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή περιόρισε την ισχύ των συμφωνητικών αυτών μόνο έναντι της Φορολογικής Αρχής, εφόσον δε θεωρηθούν,χωρίς να επηρεάζει το κύρος τους έναντι των συμβαλλομένων ιδιωτών.

 

Με το άρθρο 8, του Ν. 2386/1996 και με το άρθρο 27, του Ν. 2682/1999, τέθηκαν ορισμένες εξαιρέσεις θεώρησης συμφωνητικών μεταξύ επιτηδευματιών που καταρτίζονται με το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τους Οργανισμούς, τις επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, τους Δήμους και τις Κοινότητες, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εκδίδουν κάρτες συναλλαγών και τις εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης του Ν. 1665/1986.

 

Με την Α.Υ.Ο. 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.7.2000 εξαιρέθηκαν και οι χρηματιστηριακές εταιρίες από την υποχρέωση θεώρησης των συμφωνητικών τους με πελάτες, που αφορούν πράξεις που σχετίζονται με τις μετοχές του Χ.Α.Α. καθώς επίσης διαφοροποιήθηκε και ο τρόπος υποβολής των οποιωνδήποτε συμφωνητικών καταρτίζουν οι υπόχρεοι, και τα βασικά τους στοιχεία καταχωρούνται σε τριμηνιαίες καταστάσεις, οι οποίες υποβάλλονται έως την 20η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου και Οκτωβρίου εκάστου έτους, και περιλαμβάνουν τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.

 

Υπάρχει και η ΔΕΛ Β 1009011/2015 σύμφωαν με την οποία καταστάσεις συμφωνητικών παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990 υποβάλλονται μέχρι την 20η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου εκάστου έτους και συμπεριλαμβάνουν τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.

 

Η ολη διαδικασία γινεται μεσω taxis.

 

HQ7:

Για το πρώτο σου ερώτημα δες παραπάνω.

Για το δεύτερό σου ερώτημα υπάρχει η ΠΟΛ.1120/25.4.2014

"[...]

Με τις διατάξεις της περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) ορίζονται οι περιπτώσεις πληρωμών που αφορούν αμοιβές, οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Συγκεκριμένα, σε παρακράτηση φόρου υπόκεινται οι πληρωμές για αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο.

Βάσει της ανωτέρω διάταξης σε παρακράτηση φόρου υπόκεινται μόνο οι αμοιβές που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και οι μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων του Κ.Φ.Α.Σ. που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα εάν έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, τα οποία παρέχουν τις ανωτέρω υπηρεσίες σε υπόχρεους του άρθρου 61 του ίδιου νόμου (νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, φορείς γενικής κυβέρνησης, κ.λπ.).

[...]"

οπότε ο.ε.δ.

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε συζήτηση με έμπειρο λογιστή (δεν είναι ο δικός μου)

 

απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο  ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ 20 % 

 

από ιδιώτη.

Edited by HQ7
Link to comment
Share on other sites

Σωστος, απο τα μαθητικά, "μαθηματικα και γεωμετρικά μας" χρονια.
edit: (αφορά στο οεδ)
Σταλθηκε μεσω tapatalk

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε συζήτηση με έμπειρο λογιστή (δεν είναι ο δικός μου)

 

απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο  ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ 20 % 

 

από ιδιώτη.

Αυτό έγραψα κι εγω ... και τεμηριωμένα μάλιστα (χαίρομαι που επιβεβαιώνομαι)   :grin:  ... καλό βράδυ ...

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό έγραψα κι εγω ... και τεμηριωμένα μάλιστα (χαίρομαι που επιβεβαιώνομαι)   :grin:  ... καλό βράδυ ...

Το γνωρίζω george και πάντα εμπιστεύομαι την γνώμη σου!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.