Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ονομασία επαγγέλματος


golduser37

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Είχα ξαναμιλήσει και σε προηγούμενο θέμα σχετικά με ερωτήσεις που είχα για την επιλογή επαγγέλματος.

Να σας ξαναπώ πως είμαι Κώστας, 16 χρονών, και θέλω βοήθεια σχετικά με το πώς ονομάζεται το επάγγελμα που θα αναφέρω.

 

Ασχολήθηκα τον τελευταίο καιρό με το να κοιτάζω ειδικότητες που με ενδιέφεραν. Κατέληξα στο ότι θα ήθελα να σπουδάσω το εξής επάγγελμα: "Στο επάγγελμα αυτό, σχεδιάζεις και με το χέρι αλλά και με την χρήση υπολογιστή, καλούπια, τα οποία θα φτιαχτούν με το μηχάνημα CNC. Επίσης αφού δημιουργήσεις στον υπολογιστή το καλούπι, πρέπει να προγραμματίσεις δίνοντας τα X,Y,Z, το που θα τρυπήσει το CNC κτλ. (*Συγκεκριμένα καλούπια για πλαστικό*)" . Θα ήθελα λοιπόν να μάθω, πώς λέγεται αυτό το επάγγελμα? Πρέπει να ακολουθήσω την μηχανολογική κατεύθυνση? Στο λύκειο, που πηγαίνω, πρέπει από την Γ' Λυκείου να πάω στην Θετική Κατεύθυνση? Πόσα χρόνια χρειάζεται για να σπουδάσεις αυτό το επάγγελμα συνολικά? Ξέρεται μήπως το χαμηλότερο και τον υψηλότερο αριθμό μορίων που χρειάζεται για να περάσω στην σχολή που θα σπουδάσω αυτό το επάγγελμα? Σε ποιά σχολή πρέπει να μπω?

 

Συγνώμη αν είμαι σε λάθος φορουμ, και για τις πολλές ερωτήσεις μου. Ελπίζω να μην γίνομαι κουραστικός.

Περιμένω τις απαντήσεις σας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ, με εκτίμηση, Κώστας.

Link to comment
Share on other sites

Ίσως σ ενδιαφέρει ο βιομηχανικός σχεδιασμός.

Πάρε πληροφορίες από http://www.syros.aegean.gr/

και γενικές πληροφορίες από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι για γενική κατασκευή - σχεδίαση προϊόντων και συστημάτων. Εγώ ζητάω συγκεκριμένα, πώς ονομάζεται το επάγγελμα που αναφέρω παραπάνω.

 

""Θα ήθελα λοιπόν να μάθω, πώς λέγεται αυτό το επάγγελμα? Πρέπει να ακολουθήσω την μηχανολογική κατεύθυνση? Στο λύκειο, που πηγαίνω, πρέπει από την Γ' Λυκείου να πάω στην Θετική Κατεύθυνση? Πόσα χρόνια χρειάζεται για να σπουδάσεις αυτό το επάγγελμα συνολικά? Ξέρεται μήπως το χαμηλότερο και τον υψηλότερο αριθμό μορίων που χρειάζεται για να περάσω στην σχολή που θα σπουδάσω αυτό το επάγγελμα? Σε ποιά σχολή πρέπει να μπω?""

 

*Ευχαριστώ για την σύντομη απάντησή σου.

Edited by golduser37
Link to comment
Share on other sites

 

CNC Operator

  • Produces machined by programming, setting up and operating a computer numerical controll (CNC) Machine, mainting quality and safety standards, keeping records, maintaining equipments and supplies.

Link to comment
Share on other sites

*Ευχαριστώ επίσης για την απάντηση.

 

Αλλά, ο CNC Operator, είναι αυτός που επιβλέπει το μηχάνημα και βάζει σε λειτουργία τις εντολές. Εγώ συγκεκριμένα αναφέρομαι στο επάγγελμα που κάνει το ψηφιακό σχέδιο στον υπολογιστή, πριν περαστεί στο CNC.

Link to comment
Share on other sites

Με τον σχεδιασμό θα πρέπει να ξεκινήσεις και μετά θα ειδικευτείς στο αντικείμενο που θες. Βρες τις σχολές που έχουν σχέση και ψάξε το πρόγραμμα σπουδών τους, ειδικότητες, μεταπτυχιακά κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Από την εμπειρια μου στη Γερμανια μπορω να σου αναφερω ορισμενα πραγματα.

O ακριβης ελληνικος ορος ποικιλλει αναλογα με τις αρμοδιοτητες που θα εχεις.

Χειριστης CNC εργαλειομηχανων (CNC Bediener η γενικα CNC Fachkraft) είναι ενας. Στα αγγλικα  CNC - Μachinist,Administrator,Operator.

Αναλογα επισης με τα καθηκοντα που θα εχεις μπορει να είναι και μηχανικος παραγωγης  (Industriemechaniker,Zerspanungsmechaniker, Feinwerkmechaniker,Manufacturing Engineer) η αν ασχολεισαι μονο με το προγραμματισμο , Προγραμματιστης CNC εργαλειομηχανων (CNC programmierer,Programmer). Και αλλες περιγραφες κυριως σε επιπεδο σχεδιασης οπως Μηχανικος CAD/CAM Σχεδιασης, CAD/CAM Modeler, CAD/CAM Engineer, Product Design Engineer.

Κατευθυνση  μηχανολογιας (1η Δεσμη την εποχη μου για εισοδο σε τμηματα μηχανολογιας ΤΕΙ/ΑΕΙ) χρειαζεσαι  για να  μαθεις τα απαραιτητα για το ειδος της δουλειας πχ αναγνωση τεχνικου μηχανολογικου σχεδιου, κατανοηση των υλικων ,  χειρισμος τοσο συμβατικων εργαλειομηχανων φρεζας, τορνου οσο και CNC, εκμαθηση προγραμματισμου με βαση το DIN 66025, ποιοτικος ελεγχος των ετοιμων τεμαχιων όπως και μετρηση των διαστασεων τους με καταλληλα οργανα πχ παχυμετρο κ.α , εκμαθηση CAD/CAM προγραμματων όπως InventorCAM.

Αυτά οσο αφορα τις ερωτησεις σου. Οσο αφορα το ειδος της δουλειας …. Ερχονται τα ασχημα.

 

1) Καταρχην σε μεγαλη εταιρεια δεν προκειται να σε βαλουν να προγραμματισεις τιποτα , το κανουν προγραμματιστες με μακροχρονη εμπειρια και γνωσεις . Το μονο που θα μπορεις να κανεις είναι καποιες αλλαγες στις παραμετρους στη κονσολα χειρισμου που να βελτιωνουν την ακριβεια των διαστασεων του τεμαχιου.

2) Είναι μια πληρως αυτοματοποιημενη δουλεια σε μεγαλες εταιρειες και δεν εχεις μεγαλο περιθωριο επεμβασεων, δημιουργικοτητας. Αφιξη παλλετας με τα ακατεργαστα τεμαχια, φορτωση προγραμματος ,εισαγωγη τεμαχιου στην CNC εργαλειομηχανη, μετρηση των διαστασεων του ετοιμου τεμαχιου , αν χρειαστει διορθωση αλλαγη παραμετρων στη κονσολα και ξανα μεσα.Ολοκληρωση με καθαρισμο του, ποιοτικο ελεγχο. Σε μια οχταωρη βαρδια αν προκειται για μικρα εξαρτηματα κατασκευη από 90 εως 130 non-stop.

3) Σε αυτές τις βιομηχανιες, βαρδιες πρωινες,απογευματινες,νυχτερινες. Επισης απομακρυνση ρινισματων της κατεργασιας με βαγονακι,  αδιακοπη ορθοστασια , και φυσικα την κατεργασια των τεμαχιων λογω της χρησης ψυκτικων υγρων και εκτοξευσης τους στο παραθυρο του κλωβου δεν προκειται να την απολαυσεις τουλαχιστον οπτικα.

4) Ωρομισθιο 14 ευρω μεικτα την ωρα (Χειριστης) σαν νεος και σταδιακη αυξηση με τα χρονια εμπειριας. 

 

Για να σπουδασεις και να αποκτησεις παραλληλα εμπειρια προσωπικα θα σου συνιστουσα αφου παρεις το απολυτηριο λυκειου να βγεις εξωτερικο και να κανεις την καταλληλη εκπαιδευση (Ausbildung) 3,5 χρονια συνηθως σε βιομηχανια/βιοτεχνια

 




 

To προγραμματιστης CNC εργαλειομηχανων δεν αποτελει συγκεκριμενο «επαγγελμα» αλλα μερος της εκπαιδευσης που αποκτας σε μηχανολογικου τομεα κατευθυνσεις και υστερα απο μεταβαση και βαθυτερης κατανοησης ολου του κυκλου παραγωγης τεμαχιων .Συνηθως σεμιναρια από εταιρειες όπως οι Heidenhain η Siemens (sinumerik ) , η dmgmori,   εκμαθηση του χειρισμου των εργαλειομηχανων και της κονσολας τους  βοηθουν σε αυτο το σκοπο.

Edited by darkvader07
Link to comment
Share on other sites

Φιλε μηχανολογος πρεπει να σπουδασεις,και να καταφερεις να μπεις σε μηχανουργιο κατασκευης καλουπιων να εργαστεις.Υπαρχουν μηχανουργια που φτιαχνουν αυτα τα καλουπια αλλα πλεον οι εταιρειες που χρησιμοποιουν αυτα τα καλουπια εχουν αναπτυξει τεχνογνωσια μεσα στα εργοστασια και μπορει να εργαστεις και εκει.

Γενικοτερα πολυ καλο που ξερεις τι θελεις να κανεις και την εξειδικευση που θελεις αλλα μπορει να αλλαξει οταν με το καλο μπεις στη σχολη και δεις τις δυνατοτητες του επαγγελματος σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.