Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Το σχέδιο νόμου για το δομημένο περιβάλλον και τα αυθαίρετα


Engineer

Recommended Posts

Η υποβολή, ο έλεγχος και η έκδοση των διοικητικών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ο νόμος ορίζει ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος καθορίζονται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και των δικαιολογητικών, το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται αντίστοιχα στους πολίτες αλλά και προς τις δημόσιες αρχές.

 

Ωστόσο ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών διαχωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την περιοχή, την θέση, την χρήση, το μέγεθος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου.

 

Προέγκριση οικοδομικής άδειας εκδίδεται αποκλειστικά από την υπηρεσία δόμησης. Η διαδικασία προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας είναι προαιρετική, πλην των παρακάτω περιπτώσεων που είναι υποχρεωτική:

 

α) Σε νεοαναγειρόμενα κτίρια με επιφάνεια που προσμετράται στη δόμηση μεγαλύτερη των 3.000 τ.μ. και προσθηκών σε υφιστάμενα κτίρια με συνολική επιφάνεια στη δόμηση μεγαλύτερη των 3.000 τ.μ..

β) Όπου από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται η έκδοση οικοδομικής αδείας από άλλες υπηρεσίες πλην της Υ.ΔΟΜ., η προέγκριση δόμησης είναι υποχρεωτική και χορηγείται από την οικεία Υ.ΔΟΜ. Η οικοδομική άδεια στις ως άνω περιπτώσεις θα χορηγείται από την κατά περίπτωση αρμόδια άλλη υπηρεσία.

γ) Για την κατασκευή μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων, έργων ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και οικιστικής σημασίας ή έργων που άπτονται ειδικού ελέγχου ως προς τους όρους δόμησης, όπως και στις περιπτώσεις κτιρίων επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ., η προέγκριση είναι υποχρεωτική.

 

Παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος που θα ελέγχεται από το ΥΠΕΝ και θα έχει διευθύνσεις σε κάθε Περιφέρεια, με σκοπό την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο και την λήψη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα επιφορτιστεί, με την ευθύνη λειτουργίας της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης μέσω της εποπτείας της «Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων», την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και την εφαρμογή δράσεων «Περιβαλλοντικής και Πολεοδομικής Εξισορρόπησης σε περιοχές Αυξημένης Επιβάρυνσης Συντελεστή από το Πράσινο Ταμείο. Στη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης θα στηριχθεί και η νομιμοποίηση των μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων.

 

Έκπτωση έως 20% για όσους δηλώσουν τα ακίνητα έως τις 9 Δεκεμβρίου 2017

 

To υπουργείο επιχειρεί να δελεάσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων προσφέροντας έκπτωση έως 20% στο ειδικό πρόστιμο για όσους ενταχθούν εγκαίρως στο νόμο αλλά και αντίστοιχες αυξήσεις για τους αργοπορημένους. Η μείωση 20% ισχύει για εκείνους που θα δηλώσουν το ακίνητό τους, έως της 8 Δεκεμβρίου 2017. Το πρόστιμο θα είναι κατά 10% μειωμένο, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ενταχθεί στο νόμο από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιουνίου του 2018. Από την περίοδο αυτή και μετά δηλαδή από της 9 Ιουνίου έως και της 8 Δεκεμβρίου 2018 τα πρόστιμα θα επιβαρύνονται με αύξηση 10% και 20% αντίστοιχα για όσους προσέλθουν στο νόμο μετά τις 9 Δεκεμβρίου 2018. Οι μειώσεις στα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν έως και το 60% στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

-εφόσον εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3, η έκπτωση φτάνει το 60%,

-50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2

-30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1

-50% σε όσα κτίσματα ολοκληρωθούν οι εργασίες προσαρμογής σε αυθαίρετα που παραβίασαν τις αρχές του πολιτιστικού περιβάλλοντος ή αφορούν διατηρητέα κτίσματα.

 

Μείωση επίσης από 30% έως 50% θα ισχύσει και για κτίσματα που προχώρησαν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Στην περίπτωση αυτή 50% θα είναι τα μειωμένα πρόστιμα για υπερβάσεις έως 250 τ.μ σε οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας και έως 500 τ.μ για άλλες χρήσεις. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έκπτωση θα είναι 30%.

 

Παράβολα

 

Σε ότι αφορά το παράβολο το ύψος του θα διατηρηθεί στα 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση μέχρι 100 τ.μ., στα 500 ευρώ από 100 τ.μ. μέχρι 500 τ.μ. Στο ποσό των 1.000 ευρώ για άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ., στα 4.000 ευρώ για άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ. και στα 10.000 ευρώ για κτίριο ή χρήση μεγαλύτερα των 5.000 τ.μ.

 

Πως θα κατανεμηθούν τα πρόστιμα για ειδικές ομάδες πληθυσμού

 

-Το 15% του προστίμου θα καταβάλλουν, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, καταβάλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

 

-Το 20% του προστίμου θα καταβάλλουν επίσης παλιννοστούντες ομογενείς. Ειδικά για τους κατοίκους της Θράκης, και για τα ακίνητά τους που έχουν ελλείψεις στους τίτλους ιδιοκτησίας, τα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

 

-Πολύτεκνοι, με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ, καταβάλουν επίσης ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Επίσης πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν είναι άνω των 80 τ.μ, καταβάλουν ποσοστό 50% του ενιαίου ειδικού προστίμου.

 

-Το 30% καταβάλλουν τρίτεκνοι για την κύρια κατοικίας τους, με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

 

-Μακροχρόνια άνεργοι για αυθαιρεσίες σε κύρια κατοικία καταβάλουν ποσοστό 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Προβλέπεται επίσης ότι κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.

 

-Άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καταβάλουν ποσοστό 20% του προστίμου. Και για αυτούς ισχύει η αναστολή καταβολής δόσεων για τα δύο πρώτα χρόνια, από την υποβολή της δήλωσης.

 

Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, που προϋφίστανται της 1/1/1983, καταβάλλεται ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για αυθαιρεσίες από 1.1.1983 έως 1.1.1993, καταβάλλεται ποσοστό 60% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1993 έως 31.12.2003, καταβάλλεται ποσοστό 80 % του ενιαίου ειδικού προστίμου.

 

Στατικός έλεγχος

 

Μελέτη στατικής επάρκειας, πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή και προσκομίζεται εντός προθεσμίας 3 ετών από την ημερομηνία υπαγωγής για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ4, Σ3 και 5 ετών για τα κτίρια σπουδαιότητας Σ2. Για τα κτίρια που έχουν ήδη υπαχθεί στο Ν. 4178/2013, η υποχρέωση υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας ή τεχνικής έκθεσης, εφ’ όσον απαιτείται, θα γίνεται κατά την σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου. Δεν απαιτείται υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας, αλλά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

- Μετατροπή ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό.

 

- Διαμερισμάτωση ή αλλαγή διαρρύθμισης χώρου, που δεν επιφέρει αύξηση μόνιμου Φορτίου πάνω από 10% στην επιφάνεια που έχει συντελεστεί η παρέμβαση.

 

- Πατάρια ισογείου που είναι στατικά ανεξάρτητα από τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Πατάρια υπερκείμενων ορόφων όταν το συνολικό ίδιο βάρος δεν επιφέρει αύξηση του μόνιμου φορτίου της υποκείμενης πλάκας πάνω από 15%.

 

- Πρόβολοι με προσαύξηση μέχρι 30% του εμβαδού τους και μέχρι 25% του πλάτους τους.

 

- Κατασκευή στο δώμα κτιρίων μέχρι το 20% της επιφάνειας αυτού.

 

- Υπόγειοι χώροι μέγιστης επιφανείας έως αυτής του ισογείου, κατασκευασμένοι με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα τα οποία καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

 

- Αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιείται η κατηγορία σπουδαιότητας και η οποία δεν επιφέρει αθροιστική αύξηση των κινητών και μόνιμων φορτίων πάνω από 30% του μόνιμου φορτίου πριν την παρέμβαση.

 

- Μετατροπή πυλωτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

 

- Υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν και είναι κατασκευασμένα με περιμετρικούς τοίχους από μπατική τοιχοποιία ή οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο καλύπτει τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.

 

- Σοφίτες υπό προϋποθέσεις

 

Η τεχνική έκθεση του μηχανικού (έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικών γειώσεων κ.α) υποβάλλεται εντός προθεσμίας 5 ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου:

 

https://docs.google....u-afthereta.pdf

 

Download attachment: ΣΝ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.doc

 

Πηγή:

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 65
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

παρτε  καροτιερες , σκανερ , κρουσιμετρα , υπερηχα , εξολκευσεις

και  πιαστε  δουλεια  .

Αν  ζητήσεις  να  ερθει  εργαστηριο σε  κτιριο  με  φερουσα  τοιχοποια ( πλινθους ) η αργολιθοδομη η τσιμεντολιθα

εξ  ολοκληρου  αυθαιρετη  ,  χωρις  να  ξερεις  θεμελιωση  η  με  ελλειπη  θεμελιωση

ποσα  χρηματα  θα  στοιχισει ;;;  .

μετα  ερχονται  οι  ανασφάλειες  της  στατικης  μελετης   ποσο  o  συντελεστης  ασφαλειας  των   υλικων  

εχει  γινει  ο  κανεπε  για  φερουσες ;;; OXI 

με οσα  4178  εξ  ολοκληρου  αυθαιρετα  που  δεν  θα  παρουν  στατικη  επαρκεια  φυσικα  τι  θα  γινει 

θα  τα  γκρεμισουν  αφου  εχουν  πληρωσει ;;;

Ελεος  !!!

Link to comment
Share on other sites

Πριν φτάσουν να νομοθετήσουν αυτά τα ανοσιουργήματα περί  στατικής επάρκειας  θα έπρεπε πρώτα να  εξετάσουν τους ίδιους για νοητική επάρκεια - ή νοητική υστέρηση ....

Link to comment
Share on other sites

κτιρια προ  55  με  φουλ  εναθρακωσεις  και  υποβαθμιση  της  παλιας 

φερουσας  ικανοτητας  με  αντισεισμικούς  του  1912  η  ανυπαρκτους

δεν ελενχονται ;;;  είναι  ετσι ;;;

δηλαδή  κτιριο  προ 1945   περιπου  72 +  ετων  δεν  ελενχεται  ;;;

Link to comment
Share on other sites

Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, μαύρη και στα λαγκάδια! Εκτός πραγματικότητας..... Σαλάτα.... Δεν θα βάλουμε ποτέ μυαλό....

Link to comment
Share on other sites

Αν κρίνω από την ώρα των σχολίων των συναδέλφων ... κατάφεραν πάλι να μας κάνουν να χάσουμε τον ύπνο μας με τη ΜΣΕ....

Μόνο το ΤΕΕ κοιμάται......

Link to comment
Share on other sites

Πριν φτάσουν να νομοθετήσουν αυτά τα ανοσιουργήματα περί  στατικής επάρκειας  θα έπρεπε πρώτα να  εξετάσουν τους ίδιους για νοητική επάρκεια - ή νοητική υστέρηση ....

.....και επαγγελματική κατάρτιση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.