Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νέος ΚΕΝΑΚ: το πλήρες κείμενο του προσχεδίου που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Engineer

Recommended Posts

Το ΥΠΕΝ απέστειλε το Σχέδιο Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την εξέτασή του με τη διαδικασία του επείγοντος.

 

Σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα, από τις Ελληνικές αρχές επισημαίνονται τα κάτωθι:

 

"Στο πλαίσιο της Οδηγίας 31/2010/ΕΕ, η χώρα έχει την υποχρέωση να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκθεση για τα "βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης". Η σχετική μελέτη ξεκίνησε να εκπονείται τον Ιανουάριο του 2016 και τα αποτελέσματα αυτής εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από αυτά - και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 5 της Οδηγίας - προέκυψε η υποχρέωση αναθεώρησης των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης του υφιστάμενου ΚΕΝΑΚ, όπως αυτές καθορίζονται στο Κεφάλαιο Γ' αυτού.

 

Ωστόσο, και εν αναμονή της δημοσίευσης του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ, υφίσταται δέσμευση - σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα - κονδυλίων, η οποία έχει επιφέρει πολλαπλές και δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις, όπως:

  • αδυναμία εκταμίευσης πόρων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία,
  • αδυναμία μόχλευσης της αγοράς για εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων για υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αποδοτικότητας,
  • αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα (κατοικία - τριτογενής , ιδιωτικό και δημόσιο),
  • μεγάλη κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και άλλων συναφών με αυτήν τομέων με δεδομένη την οικονομική κρίση/ύφεση.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης συμμετοχής του κτιριακού τομέα (45%) στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, κάθε πρόσθετη καθυστέρηση έχει πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις, με κύρια τη μεγάλη απόκλιση από τον εθνικό στόχο ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Οδηγία 2010/27/ΕΕ. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό, τριτογενή και δημόσιο τομέα, συμβάλλουν ώστε να προσμετρηθούν στο στόχο οι επιτευχθείσες εξοικονομήσεις ενέργειας. Τα προγράμματα αυτά δε δύναται να υλοποιηθούν χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων ούτε χωρίς την ύπαρξη εγκεκριμένου, δηλαδή δημοσιευμένου, Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

 

Για όλους τους ανωτέρω λόγους αιτούμεθα, την κοινοποίηση του παρόντος σχεδίου τεχνικού κανονισμού με τον χαρακτήρα του επείγοντος, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοσίευση του συνημμένου Σχεδίου ΚΕΝΑΚ."

 

Δείτε το προσχέδιο του νέου ΚΕΝΑΚ, εδώ.

 

Πηγή: https://www.b2green....opaiki-epitropi

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
παλαιος κενακ

− «Συνολική τελική ενεργειακή κατανάλωση κτιρίου»:

το άθροισμα των επιμέρους υπολογιζόμενων ενεργεια−

κών καταναλώσεων ενός κτιρίου για τη ΘΨΚ, παραγωγή

ΖΝΧ και φωτισμό, εκφραζόμενο σε ενέργεια ανά μονάδα

μικτής επιφάνειας των θερμαινόμενων χώρων του κτι−

ρίου ανά έτος σε kWh/(m2 · έτος).

 

νεος κενακ

- "Συνολική τελική ενεργειακή κατανάλωση κτιρίου": Το άθροισμα των

επιμέρους υπολογιζόμενων ενεργειακών καταναλώσεων ενός κτιρίου για ΘΨΚ,

παραγωγή ΖΝΧ και φωτισμό, εκφραζόμενο σε ενέργεια ανά μονάδα ωφέλιμης

επιφάνειας του κτιρίου ανά έτος [kWh/(m2·έτος)].

 

ε ρε γλεντια

οπως επισημαίνει στο post 8 ο συναδελφος πετρανθος

μικτη θερμαινομενη = ωφελιμη

Edited by zxgr
Link to comment
Share on other sites

ανά μονάδα μικτής επιφάνειας των θερμαινόμενων χώρων του κτιρίου ανά έτος σε kWh/(m2 · έτος).

 

ανά μονάδα ωφέλιμης επιφάνειας του κτιρίου ανά έτος [kWh/(m2·έτος)].

 

Τι εννοεί ο "ποιητής"?

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να βγούνε οι νέες ΤΟΤΕΕ, λογισμικά, Υ.Α. , εγκύκλιοι , διευκρινήσεις κτλ.....

 

Και ο ΚΕΝΑΚ από μόνος του ο προηγούμενος δεν έλεγε τίποτα. 

 

edit.. από ένα πρόχειρο διάβασμα που έκανα μειώσαν τα απαιτούμενα U κατά 0,05 περίπου στην Β ζώνη. Δώσε μόνωση στον λαό...!

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Η έννοια της ωφέλιμης επιφάνειας πρωτοεμφανίστηκε με τον ν.4122/2013 [άρθρο 2, παρ.4, ωφέλιμη επιφάνεια = συνολική μεικτή επιφάνεια δαπέδων κύριας χρήσης - ανεξάρτητοι βοηθητικοί χώροι]. Επρόκειτο για άλλη μια πατέντα του σοφού νομοθέτη, για να αυξηθούν κατά τι, τα εξαιρούμενα από το ΠΕΑ μικρά διαμερίσματα.

Κατά τα άλλα εντόπισα 2 σημαντικές αλλαγές με τον νέο[?] ΚΕΝΑΚ:

 

[Α] ΟΙ επιθεωρήσεις των συστημάτων ΘΨΚ, περιορίζονται ακόμη περισσότερο. Θα γίνονται μόνο στα κεντρικά συστήματα ΘΨΚ κτιρίου [όχι κτιριακής μονάδας]. Σε συνδυασμό με την πρόβλεψη του Ν.4122/2013 για επιθεώρηση μόνο των "προσβάσιμων" τμημάτων των συστημάτων ΘΨΚ, πρακτικά δεν πρόκειται να γίνεται ενεργειακή επιθεώρηση συστημάτων. Θα πρόκειται για μια ωραία[?] έκθεση ιδεών! Θυμίζω, μάλιστα ότι, για την έκδοση ΠΕΑ, δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να προηγηθεί επιθεώρηση συστημάτων, κι "ο νοών νοείτω"!

 

[Β] Η δεύτερη αλλαγή σχετίζεται με τη μείωση κατά περίπου 0,05 των  μέγιστων τιμών των συντελεστών U για τα νέα κτίρια ή τα ριζικά ανακαινιζόμενα. Στα υφιστάμενα κτίρια, παραμένουν οι τιμές U του ΚΕΝΑΚ2010. Το σημαντικό ωστόσο, βρίσκεται αλλού. Η μικρή αυτή μείωση του U, φαίνεται ότι είναι η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην απαίτηση της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ για τον προσδιορισμό του "βέλτιστου από πλευράς κόστους επιπέδου" των ενεργειακών επεμβάσεων. Είναι αρκετή αυτή η προσέγγιση; Αμφιβάλλω. Οψόμεθα.

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε και το σχέδιο αναθεώρησης των ΤΟΤΕΕ 20701-1, 2 & 4/2010. Το εικονίδιο δίπλα από τη φράση "Κείμενο του σχεδίου". Λείπει (ή δεν αναθεωρείται;; ) η διαδικασία επιθεώρησης λέβητα;;;

Πάντως από τον πίνακα 1 ("Γενικά στοιχεία κτηρίου") των εντύπων επιθεώρησης εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού, έχει αφαιρεθεί το πεδίο "τμήμα κτιρίου". Ο ν. 4122/2013 για τα δύο αυτά συστήματα μίλαγε για "κτίριο". Όχι και για "κτιριακή μονάδα". Σκόπιμα άραγε ή από "αμέλεια";;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.