Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέος ΚΕΝΑΚ: το πλήρες κείμενο του προσχεδίου που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Engineer

Recommended Posts

εξαφανιστηκε και το "γωνιακο κτηριο" στον πινακα 3.1, αλλαξαν και τα ποσοστα

σκετη ανία...

 

frb   [-]   ο συντελεστής χρήσης του ρολού / εξώφυλλου.

Ο συντελεστής χρήσης του ρολού / εξώφυλλου λαμβάνεται ίσος με 0,5.

 

αλλος ενας ασκοπος υπολογισμος με μια απιθανη παραδοχή

Edited by zxgr
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Άλλαξε ο τύπος υπολογισμού της υπερδιαστασιολόγησης λέβητα, έχουμε πλεον και συντελεστές υπερδιαστασιολόγησης και στις Α.Θ.

 

Πάλι διάβασμα, νέα λογισμικά, έξοδα... Αξίζει τον κόπο;

 

 

Μπήκαν και τα led στο πινακάκι με τις τιμές της πυκνότητας ισχύος φωτισμού ανά 100lx...

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως δεν έχω το κουράγιο να κάτσω να κάνω σύγκριση των παλιών με τις νέες, λέξη προς λέξη, και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή.

Όταν εγκριθούν, τότε το βλέπω.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που το εξεταζόμενο κτήριο κατοικίας θερμαίνεται με τη χρήση αντλιών θερμότητας, θεωρείται ότι και το κτήριο αναφοράς διαθέτει τοπικά συστήματα (αντλίες θερμότητας ενός ή πολλαπλών εσωτερικών στοιχείων), με σταθερό συντελεστή συμπεριφοράς COP = 3,2 (ισοδύναμο όπου αναφέρεται εφεξής για το κτήριο αναφοράς με τον εποχιακό συντελεστή συμπεριφοράς SCOP). Η χρήση αντλίας θερμότητας με χαμηλότερο συντελεστή συμπεριφοράς, παρουσιάζει μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας από το σύστημα λέβητα.

 

 

!!!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως δεν έχω το κουράγιο να κάτσω να κάνω σύγκριση των παλιών με τις νέες, λέξη προς λέξη, και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή.

Όταν εγκριθούν, τότε το βλέπω.

 

Μια διαγώνια ματιά ρίξαμε... :mrgreen:

 

Άσε που έχει και θεματάκια με παραγραφοποίηση και σύμβολα...

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Από τις αναφορές που κάνατε, είναι σκέτη απογοήτευση οι ΤΟΤΕΕ. Ειδικά αυτό με το COP SCOP, με τσάκισε. Ανάποδα στον γάιδαρο καβάλα είναι, με φαίνεται, αυτοί εκεί στο ΥΠΕΚΑ.

 

Ερώτηση: στην σχέση 3.3. όταν λέει "Arb  [m²]: το εμβαδό επιφάνειας του επικαθήμενου ρολού του κουφώματος", πως το εννοεί; Με το ρολό πλήρως τυλιγμένο ή σε πλήρη έκταση;

Επίσης: στην ενότητα 5.1.3.3.Περιοχές (ζώνες) φυσικού φωτισμού, λέει πως <<Σύμφωνα με το CEN/TC 169/WG 11 -Daylight η ελάχιστη τιμή του ΠΦΦ για να υπάρχουν στη ζώνη φυσικού φωτισμού πάνω από 500lx στο 50% των ωρών με φυσικό φωτισμό είναι 2,6% για την περιοχή της Αθήνας. Αντίστοιχα για 100lx, 300lx και 750lx ο παράγοντας φυσικού φωτισμού (ΠΦΦ) είναι 0,5%, 1,5% και 3,9%. Σύμφωνα με το ΕΝ 15193 εφόσον η τιμή του ΠΦΦ στην ΖΦΦ είναι μεγαλύτερη του 3 τότε η διείσδυση του φυσικού φωτισμού είναι ισχυρή ενώ αν είναι μεταξύ 2 και 3 μέτρια, μεταξύ 1 και 2 αδύναμη και κάτω από ένα αμελητέα>>.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα, τι ελάχιστες τιμές ΠΠΦ λαμβάνονται έτσι ώστε να υπάρχουν στη ζώνη φυσικού φωτισμού πάνω από τα επιθυμητά lux στο 50% των ωρών με φυσικό φωτισμό; Εκτός κι αν Ελλάδα = Αθήνα.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

σελ 101

Σε περίπτωση που το εξεταζόμενο κτήριο δεν διαθέτει σύστημα θέρμανσης, τότε θεωρείται ότι θερμαίνεται με τοπικές ηλεκτρικές μονάδες βαθμού απόδοσης 100% με δίκτυο διανομής βαθμού απόδοσης 1.0, τερματικές μονάδες με βαθμό απόδοσης 0,94 και βοηθητικές μονάδες με ειδική ισχύ 0W/m2.Αντίστοιχα, όταν το εξεταζόμενο κτήριο διαθέτει συστήματα θέρμανσης, τα οποία καλύπτουν τμήμα του κτηρίου ή της θερμικής ζώνης (δηλαδή δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες θερμικής άνεσης, παράγραφος 2.4), τότε θεωρείται ότι το υπόλοιπο μη θερμαινόμενο τμήμα θερμαίνεται με τοπικές ηλεκτρικές μονάδες βαθμού απόδοσης 100% με δίκτυο διανομής βαθμού απόδοσης 1.0, τερματικές μονάδες με βαθμό απόδοσης 0,94 και βοηθητικές μονάδες με ειδική ισχύ 0W/m2.

σελ 111

Αν στο εξεταζόμενο κτίριο / τμήμα κτιρίου δεν υπάρχει σύστημα ψύξης, τότε ο ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει να ορίσει ένα θεωρητικό σύστημα ψύξης με αντλίες θερμότητας (με μέσο εποχικό δείκτη αποδοτικότητας SEER1,7 για κατοικίες και 2,2 για τριτογενή τομέα και μέσο μηνιαίο βαθμό κάλυψης της απαιτούμενης ψυκτικής ενέργειας 0.5 για κατοικίες και 1 για τριτογενή τομέα), με δίκτυο διανομής (βαθμού απόδοσης 1 για κατοικίες και 0.95 για τριτογενή τομέα), τερματικά(βαθμού απόδοσης 0.93) και βοηθητικές μονάδες (ισχύος 0 W/m2 για κατοικίες και 5 W/m2 για τριτογενή τομέα).

 

επιτελους σεν θα βγαινουν Γ τα αρχαια μαγαζακια χωρις συστηματα

(το seer 1,7 και 2,2 ειναι προφανως τυπογραφικο λαθος)

 

σελ 102

Για τις υφιστάμενες μονάδες θέρμανσης χώρων λέβητα – καυστήρα οι οποίες δεν πληρούν τον κανονισμό Οικολογικού σχεδιασμού 811/2013 της ΕΕ και δεν έχουν Ενεργειακή Σήμανση βάσει του κανονισμού Ενεργειακής Επισήμανσης 811/2013 της ΕΕο πραγματικός βαθμός απόδοσης στο πλήρες φορτίο και η πραγματική θερμική ισχύς Pm προσδιορίζονται από την ανάλυση καυσαερίων, η οποία είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την Κ.Υ.Α.189533/2011 και αναγράφονται στο φύλλο συντήρησης και ρύθμισης του συστήματος θέρμανσης.

Σε περίπτωση έλλειψης φύλλου συντήρησης και μονάδες οι οποίες δεν πληρούν τον κανονισμό Οικολογικού σχεδιασμού 811/2013 της ΕΕ και δεν έχουν Ενεργειακή Σήμανση βάσει του κανονισμού Ενεργειακής Επισήμανσης 811/2013 της ΕΕ οι μέγιστες τιμές του πραγματικού βαθμού απόδοσης λαμβάνονται από τον ακόλουθο πίνακα:

Πίνακας 4.2β.           Μέγιστες τιμές πραγματικού βαθμού απόδοσης σε περίπτωση έλλειψης άλλων φ.ε και ενεργειακής σήμανσης.

 

επιτελους παραδεχονται οτι δεν ειναι δουλεια του επιθεωρητη η εφαρμογη Κ.Υ.Α.189533/2011 αλλα του υπεκα

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα παλιά ΠΕΑ. Δηλαδή Το ίδιο κτήριο αν επιθεωρηθεί βάσει των νέων ΤΟΤΕΕ θα βγαίνει διαφορετική κατηγορία σε σχέση με τις παλιες ΤΟΤΕΕ.

 

Και υπενθυμίζω ότι έχει επιθεωρηθεί ένας μεγάλος όγκος κτηρίων πλρέον...

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά η ενεργειακή κατάταξη αποτελεί μέτρο σύγκρισης.

 

Π.χ. Ένα παλιό αμόνωτο κατάστημα χωρίς συστήματα έβγαινε Γ. Τώρα θα βγαίνει Ε ή Ζ το ίδιο ακριβώς κατάστημα. Ουσιαστικά δύο ίδια κτήρια θα έχουν διαφορετικές ενεργειακές κατηγορίες. Πως θα μπορεί πλέον ο υποψήφιος ενοικιαστής/αγοραστής να συγκρίνει;

 

Δεν είναι το ίδιο με ΓΟΚ, ΝΟΚ κλπ.

 

 

Επίσης ένα άλλο που ήθελα να επισημάνω είναι ότι δεν άλλαξε κάτι στον τρόπο υπολογισμού του U. Δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη η διάχυση των υδρατμών μέσα στο δομικό στοιχείο, όπως συζητούσαμε σε άλλο thread.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.