Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περί απαιτήσεως αποσπάσματος χάρτη ΓΥΣ.


Recommended Posts

Ξεκινώ αυτό το thread μετά από μια σύντομη αναζήτηση και ελπίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο! Μου ζητήθηκε από Υπηρεσία Δασών άλλου νομού να προσθέσω στο εκτός σχεδίου τοπογραφικό που συνέταξα χάρτη ΓΥΣ (και μάλιστα 1:5000) με την αιτιολογία ότι απαιτείται βάση νόμου 4030/2011.

Έψαξα στο νόμο και δεν είδα να αναφέρεται κάτι. Εικάζω ότι το ζητάνε με βάση το υπόδειγμα του ΥΠΕΚΑ. Σε συνομιλία που είχα με τον υπάλληλο του είπα ότι ήταν λογικό να υπάρχει απαίτηση για φύλλο χάρτη ΓΥΣ μια φορά και έναν καιρό αλλά σήμερα με το ΕΓΣΑ μπορεί να εντοπισθεί το ακίνητο μέσα σε μισό λεπτό. Μου λέει ότι έχω δίκιο πρακτικά αλλά είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο.

Η εφαρμογή του e-shop του ΓΥΣ επιεικώς για κλάματα μια ώρα να βρω άκρη, 18 ευρώ η σελίδα τυπωμένη σε αδιαφανές χαρτί (δεν μπορούνε να στείλουνε το ρημάδι το αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή;;; ) και το κερασάκι στην τούρτα αυτού του (ο θεός να το κάνει) “e-shop” το “τρόποι παραλαβής”. Μόνο από το ΓΥΣ ή με courier που θα στείλεις εσύ κατόπιν συνεννοήσεως...  :shock:

 

1) Θεωρείτε ότι στέκει νομικά η απαίτηση για απόσπασμα ΓΥΣ στο τοπογραφικό;

2) Αν δεν στέκει (εφόσον δεν υπάρχει κάπου ρητά) μπορούμε να κάνουμε κάποιο ερώτημα στο υπουργείο για να έχουμε την απάντηση γραπτή και να μη κολλάμε σε υπηρεσίες;

 

 

Υ.Γ. Θέλουμε σκληρό νόμισμα ενώ είμαστε τσακωμένοι με την παραγωγικότητα. Μας αξίζει τελικά ότι παθαίνουμε...

Edited by skyliner34
Link to comment
Share on other sites

Τα δασαρχεία μέχρι τώρα ΠΑΝΤΑ ζητούσαν απόσπασμα 1:5000 ΓΥΣ, για το απλούστατο λόγο:

 

Ο ίδιος ο δασικός χάρτης που έχουν σε αναλογική μορφή στα χέρια τους, είναι πάνω στην πινακίδα 1:5000 ΓΥΣ.

 

Αυτή ήταν η δουλειά τους μέχρι τώρα, εντοπίζουν την συγκεκριμένη πινακίδα, το επίμαχο σημείο πάνω σε αυτή, και τσεκάρουν την δασική πληροφορία, πριν περάσουν σε άλλο επίπεδο ανάλυσης (αεροφωτογραφίες κλπ)

 

Τώρα, από εδώ και πέρα, το σκηνικό αλλάζει με ΕΓΣΑ και ψηφιακές αναρτήσεις, αλλά θα χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος για να περάσουν όλα τα δασαρχεία στο νέο καθεστώς.

 

Υπάρχουν δασαρχεία που αν τους πας ΕΓΣΑ, δεν ξέρουν τι να το κάνουν.

 

Μην σου φαίνεται καθόλου περίεργο λοιπόν, το 5000αρο ήταν (και είναι) στάνταρ δεκαετίες τώρα.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικά στέκουν τα πάντα αλλά πρόσεξε τώρα τί εστί μπαχαλοκρατία:

 

 

Το 1:5000 της ΓΥΣ αναφέρεται στο παλαιό ελληνικό Datum (GR-Datum) και έχει συντεταγμένες στην προβολή ΗΑΤΤ που χρησιμοποιεί η ΓΥΣ *4-5 ψηφία κατά Χ + Υ*

 

Η αποτύπωση σου είναι σε ΕΓΣΑ87 που αποτελεί άλλο σύστημα αναφοράς (6 ψηφία Χ 7 ψηφία Υ)

 

 

Τρέχα γύρευε...

 

Άποψη μου: Κάντο όπως σου λένε να μην έχεις μπλεάδες με δαύτους και να μην χάσεις πελάτη...

 

Το δίκαιο...μην το ψάξεις...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μην πολυαγχώνεσαι όμως, αν ψάξεις λίγο περισσότερο, αυτό που θέλεις μπορεί κάποιος από τους εδώ συναδέλφους να στο δώσει, χωρίς να υποστείς την ταλαιπωρία της ΓΥΣ...... π.χ. http://www.michanikos.gr/topic/41718-%CE%A3%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82/page-19

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω δεί να αναφέρετε σε κάποιο νόμο. Απλά τόσα χρόνια, είθισται το Δασαρχείο να ζητά 5000ρι. Οπως και επίσης οι πολεοδομίες για τα εκτός σχεδίου.

 

Βέβαια, το δασαρχείο όταν κάνει αυτοψία, κάνει πλεον με GPS χειρός, ραπορτάροντας τις συν/νες που τους παραδίδουμε.

 

Οπως επισης αναφέρει ο dimamp, τα 5000 ειναι στο "μεγάλο" Hatt, οι μετρήσεις ειναι στο τοπικό "μικρό" Hatt και επίσης, τα χεις γυρίσει/μετρήσει σε ΕΓΣΑ.

 

Οπως σου ειπαν, μη πολυτρελένεσαι. Κυκλοφορουν οι χάρτες με τα πολυλαιν τους σε ΕΓΣΑ, όπου πετάς μεσα τη μέτρηση σου, κάνεις ένα κροπ και έτοιμο το υπόβαθρο. Οπως και τα 50ρικα.

 

Ελα στο ανάλογο τοπικ, μήπως βολευτείς.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.