Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μελέτη Πυρασφάλειας και νομιμότητα


danaikaterina

Recommended Posts

Είχα μια συζήτηση τελευταία με συναδέλφους και θα ήθελα την άποψή σας.

Έστω ότι κάποιος πελάτης θέλει να πάρει πιστοποιητικό πυροπροστασίας οπότε πρέπει να γίνει νέα μελέτη ενεργητικής και παθητικής.

Μετά από επίσκεψη στο ακίνητο διαπιστώνονται αυθαίρετες κατασκευές. Φυσικά στα σχέδια που θα κατατεθούν στην πυροσβεστική θα φαίνονται όλες οι υφιστάμενες κατασκευές κανονικά νόμιμες και αυθαίρετες. Το ερώτημα είναι (και με δεδομένο ότι στα δικαιολογητικά που υποβάλλονται πουθενά δεν συμπεριλαμβάνεται δήλωση του μηχανικού για τη νομιμότητα των κτιρίων) υπάρχει υποχρέωση τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών; Και αν αυτή δεν γίνει έχει κάποια ευθύνη ο μηχανικός που συνέταξε τη μελέτη πυρασφάλειας.

Εννοείται ότι ο ιδιοκτήτης θα ενημερωθεί για την ύπαρξη των αυθαιρέτων και όλα τα προβλήματα που πιθανόν θα του δημιουργήσουν μελλοντικά αλλά έστω ότι δεν θέλει να τακτοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Βασικό κριτήριο αποτελεί ο χρόνος έκδοσης της Ο.Α

Είναι πριν ή μετά το ΠΔ 71/1988?

Γιατί αν είναι μετά (που έτσι καταλαβαίνω) πρέπει να γίνει ενημέρωση ή αναθεώρηση

της Πυρ μελέτης της Ο.Α μέσω της ΥΔΟΜ οπότε το πράγμα μπερδεύεται! 

Link to comment
Share on other sites

Έχω την ίδια απορία. Προκύπτει από τη νομοθεσία ρητά ότι πρέπει υποχρεωτικά να ενημερωθεί η πολεοδομία για τροποποίηση της πυροπροστασίας εφόσον δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια? Και αν ναι ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασια για να ενημερωθεί η η μελέτη πυροπροστασιας?

Μπορώ να πω με 100% βεβαιότητα ότι και να προβλέπεται δεν εφαρμόζεται

 

Το ερώτημά μου παραμένει όμως είτε μιλάμε για πριν είτε για μετά το 89. Τι ευθύνη έχει ένας μηχανικός που θα καταθέσει μια μελέτη στην πυροσβεστική η οποία θα δείχνει την υφιστάμενη μη νόμιμη κατάσταση

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να ρυθμιστεί το ακίνητο και να υποβληθούν νέες μελέτες παθητικής - ενεργητικής με τα ρυθμισμένα σχέδια στην Π.Υ. Δεν περνάει η παθητική από πολεοδομία, μόνο με υπογραφή μηχανικού. Είχε βγει πυροσβεστική οδηγία παλιότερα επί 4014 και κατ' επέκταση ισχύει και για 4178.

 

Τώρα, αν ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να τακτοποιήσει τι γίνεται; Το πιο πιθανό να μην του δεχθούν τα διαφοροποιημένα σχέδια στην Π.Υ. ή αν τα δεχθούν να έχει θέμα με την ΥΔΟΜ όταν θα της κοινοποιήσουν υπηρεσιακά την παθητική ή να του βγάλουν άκυρο το πιστοποιητικό αν ποτέ γίνει καιμά στραβή. 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ήξερα και γω ότι η Πυροσβεστικη έχει τυπικά υποχρέωση να κοινοποιήσει την τροποποίηση της παθητικής, οοοτε εμμέσως δημιουργείται θέμα στα παράνομα.

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημά μου παραμένει όμως είτε μιλάμε για πριν είτε για μετά το 89. Τι ευθύνη έχει ένας μηχανικός που θα καταθέσει μια μελέτη στην πυροσβεστική η οποία θα δείχνει την υφιστάμενη μη νόμιμη κατάσταση

 

Ο μηχανικός έχει κυρώσεις ... ποινικές (αφαίρεση αδειας) και άστικές (χρηματικό πρόστιμο)

 

Και εξηγούμαι ... κατά την σύνταξη της παθητικής με το 71/88 (εννοείται για κτήρια μετά τις 18/2/89), ο μηχανικός στη αρχική παραγραφο Γενικά - περιγραφή κτηρίου  περιγράφει πότε εκδόθηκε η οικ. άδεια, ποιούς χώρους περιλαμβάνει, πως είναι κατασκευασσμένοι, τι χρήση έχουν οι  χώροι ή στο σύνολο του το κτήριο και σύμφωνα με ποιό άρθρο του 71/88 συντάσσεται η παθητική.

Συνεπώς, αν ο μηχανικός (πολ. ή αρχι ή τοπογ) θέλει να παραβλέψει κάποιους αυθαίρετους χώρους και θέλει να ρισκάρει να μην αναφερθεί σε αυτούς και να μην τους δείξει στις κατόψεις (παθ. + ενεργ.), δικαίωμα του αλλά αναλαμβάνει και το ρίσκο.

 

Απο την άλλη, αν ο μηχανικος θέλει να είναι καθόλα νόμιμος και σύμφωνος με την δεοντολογία (εδω γελάμε :smile: ) και αποφασίσει να συμπεριλάβει και τους αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει στη παθητική να διακαιολογήσει τη νομιμότητα (ή τακτοποίηση) αυτών των χώρων, συνεπώς στα διακαιολογητικά της ενεργητικής θα πρέπει να υπάρχει το σχετικό έγγραφο (οικ. άδεια ή το 5φυλλο τακτοποιήσης).

 

Σε συνέχεια των παραπάνω και σύμφωνα με  την Πυρ. Διάταξη 13/2013, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες κτηρίων που κατατίθεται παθητική (πάντα εννοείται για κτήρια μετά τις 18/2/89) και εκδίδεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΨΙΑ απο την Πυροσβεστική ... όμως αν σε κάποια απο αυτά τα κτήρια (ειδικά του 71/88)  γίνει καταγγελία και πάει για αυτοψία η Πυροσβεστική και διαπιστώσει οτι κατά την χρονική στιγμή της έκδοσης του πιστοποιητικού τα ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ προϋπήρχαν αλλά ο μηχανικός (της παθ. + ενεργ.) δεν τα έδειξαν στις κατόψεις ... τότε την έκατσαν τη βάρκα. :sad:

 

 Δεν περνάει η παθητική από πολεοδομία, μόνο με υπογραφή μηχανικού. Είχε βγει πυροσβεστική οδηγία παλιότερα επί 4014 και κατ' επέκταση ισχύει και για 4178.

 

Είναι σωστό αυτό που λέει ο συνάδελφος !

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απόψεις σας. Διαπιστώνω ότι σε γενικές γραμμές είναι σύμφωνες με τη δική μου.

Το ότι δεν περνας απο πολεοδομία για να καταθέσεις πυροσβεστική το γνωρίζω.

Δεν γνωρίζω κατα πόσο πράγματι η πυροσβεστική κοινοποιεί τις μελέτες μετά την έγκρισή στην πολεοδομία (δε νομίζω) πόσο μάλλον αν υπάρχει υποχρέωση του μηχανικού να τις κοινοποιήσει όπως αναφέρθηκε παραπάνω (ακόμη πιο απίθανο) με δεδομένο πάντα ότι δεν μιλάμε για περίπτωση προς έκδοση οικοδομικής άδειας.

 

Το ότι έχεις κυρώσεις αν αποκρύψεις αυθαίρετα είναι αυτονόητο. Η συζήτηση που είχα είναι όπως προείπα τι γίνεται αν καταθέσεις σχέδια με την υφιστάμενη κατάσταση στην  οποία υπάρχουν αυθαίρετα τμήματα. Προσωπικά κι εγώ πιστεύω ότι θα σου ζητήσουν να τα δικαιολογήσεις κάπως στην πυροσβεστική αλλά κάποιοι συνάδελφοι μου είπαν ότι η πυροσβεστική δεν ασχολείται με τη νομιμότητα δεν τους έχει ζητήσει ποτέ 4178 και ελέγχει απλά αν αυτά που δείχνεις στο σχέδιο είναι ίδια με τα υφιστάμενα. Ειδικά αν πρόκειται λίγα τετραγωνικά ή για αυθαιρεσίες όπως θέση, διαρρυθμίσεις, όψεις κλπ. Κατα συνέπεια καταθέτουν τέτοιες μελέτες χωρίς δεύτερη σκέψη αφού πουθένα δεν βεβαιώνουν τη νομιμοτητα του κτιρίου και έχοντας φυσικά ενημερώσει τον ιδιοκτήτη για το τί μπορεί να προκύψει.

Link to comment
Share on other sites

Κατερίνα

Μελέτες δεν κάνω εδώ και 5-6 χρόνια

Αλλά το μήνυμά μου ξεκίνησε από το εξής σκεπτικό

Θυμάμαι  ότι απαραίτητο ως συνημμένο στοιχείο οποιασδήποτε 

Π/Μ ήταν το αντίγραφο της Ο.Α προκειμένου η Π.Υ να εφαρμόσει αντίστοιχες διατάξεις 

Είχα  λοιπόν την εντύπωση ότι αν  αυτή  η Ο.Α ήταν μετά το 1988-89

και αναφέρονταν σε ανέγερση κτιρίου με χώρους  χρήσης π.χ συνάθροισης κοινού

τότε η Π.Υ  σου έδινε τη βεβαίωση Πυρασφάλειας απλά συμβουλευόμενη  το δικό της αρχείο

Τώρα αν τα παραπάνω τα εφαρμόζει για Ο.Α που εκδόθηκαν μέχρι την ισχύ του Ν 4156/13  ή όχι δεν το ξέρω! 

 

Λογικό πάντως είναι η Π.Υ να μην κάνει κανέναν έλεγχο πλέον αφού βάσει του παραπάνω νόμου 

 η ενεργητική απλά  κοινοποιείται από τον μηχανικό στην ίδια -χωρίς να την ελέγχει

 

Το παράλογο όμως είναι και να υποβάλλεται  η ενεργ Πυρ/σία  στο στάδιο της έκδοσης της Ο.Α ή α.δ

ενώ στο τέλος το πιστοποιητικό πυρασφάλειας εκδίδεται χωρίς ποτέ να  συσχετίζεται  με αυτή 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.