Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΤΕΕ: Το 81,5% των μηχανικών εκτός επαγγέλματος, λόγω ασφαλιστικών οφειλών


Engineer

Recommended Posts

Το 81,5% των διπλωματούχων μηχανικών που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι πλέον πρακτικά εκτός επαγγέλματος, λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν.

 

Αυτό είπε, αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, θέτοντας επιπροσθέτως επιτακτικά, το ζήτημα της γραφειοκρατικής λειτουργίας και της αδυναμίας ενοποίησης των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ, ως πρόσθετο εμπόδιο, ακόμη και για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το Επιμελητήριο, με ορίζοντα έως το 2020, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, τα αναγκαία βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Ο ίδιος μίλησε για τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον τομέα του επιστημονικού έργου που παράγει το ΤΕΕ σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, τα ακίνητα, η χρηματοδότηση των έργων, ενώ έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΤΕΕ προς τα μέλη του.

 

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό πρόβλημα, ο κ. Στασινός έκανε γνωστό, ότι από το σύνολο των περίπου 70.000 μηχανικών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, οι 68.183 έχουν οφειλές, συνολικού ύψους 885 εκατ. ευρώ, τις οποίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αδυνατούν να πληρώσουν.

 

Μόνο οι 12.738 από αυτούς έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για συνολικό ποσό 88 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, "οι μηχανικοί έχουν στον ΕΦΚΑ αρρύθμιστες οφειλές της τάξης των 885 εκατ. ευρώ και οι ρυθμισμένοι αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 18,5%, δηλαδή, το 81,5% είναι εκτός επαγγέλματος, αφού οι υπόλοιποι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά".

 

Παράλληλα, ανέδειξε το ζήτημα της γραφειοκρατικής λειτουργίας, καθώς όπως τόνισε, "λόγων αδυναμίας των υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ, οι μηχανικοί υφίστανται μεγάλη και χρονοβόρα ταλαιπωρία καθημερινά, για να εκδίδουν κάθε μήνα βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας".

 

Όσον αφορά τη δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων που παρουσίασε, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία δημιουργίας ενός ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές (ιδιοκτησιακά, καθεστώς προστασίας, αρχαιολογικά, δασικά, όροι δόμησης κα).

 

"Ένα έργο υποδομής με κατεξοχήν αναπτυξιακή διάσταση", όπως είπε, "το οποίο απαιτεί δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς για να γίνει πραγματικότητα, λόγω του ότι πολλά επί μέρους δεδομένα παραμένουν διάσπαρτα". Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, το ΤΕΕ έχει την υποδομή να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, με πολύ χαμηλό κόστος. Η πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και αναγνωρίζεται ότι θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις επενδυτικές συναλλαγές και τις αδειοδοτήσεις.

 

Επίσης, ο κ. Στασινός συμπεριέλαβε στις αναπτυξιακές του προτάσεις τη δημιουργία Ινστιτούτου μελετών και δεικτών του τεχνικού κόσμου, στην οποία θα προχωρήσει το ΤΕΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία παρατηρητηρίου για την εκτίμηση των αξιών των ακινήτων και την καταγραφή της αύξησής τους, μετά από παρεμβάσεις ενεργειακών αναβαθμίσεων στα κτίρια.

 

Στις νέες πρωτοβουλίες του ΤΕΕ συμπεριλαμβάνεται επίσης η δημιουργία κέντρου διαμεσολάβησης και διαιτησίας, το οποίο όπως είπε, καθίσταται ιδιαίτερα αναγκαίο λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης που παρατηρείται στη χώρα.

 

Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου, είναι η δράση "prototype be TEE", που αφορά την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας ενημέρωσης για τεχνικά, θεσμικά, τεχνολογικά, επιστημονικά θέματα κα.

 

Ερωτηθείς για το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, που αναμένεται το προσεχές διάστημα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού επεσήμανε ότι η ηλεκτρονική βάση του Επιμελητηρίου είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του νέου νόμου, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και το σύστημα του υφιστάμενου νόμου 4178 για τις παλιές δηλώσεις, τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις για τη θεσμοθέτησή του.

 

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου νόμου, ο κ. Στασινός χαρακτήρισε ως προβληματική τη ρύθμιση που προβλέπει να εκδίδεται η άδεια με αποκλειστική ευθύνη του μηχανικού, για κατασκευές μέχρι 2.000 τμ κατοικίας και έως 1.000 τμ για ειδικά κτίρια.

 

"Συμφωνώ με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, όμως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της" είπε και εξήγησε, ότι "χωρίς να υπάρχει προηγουμένως ένας ψηφιακός χάρτης με όλα τα δεδομένα για κάθε ακίνητο και κάθε περιοχή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην πράξη να γίνουν αστοχίες και αυθαιρεσίες από τις οποίες θα επωφεληθούν επιτήδειοι της αγοράς, και να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος αυθαιρέτων κατασκευών".

 

Όσον αφορά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα παρατηρητήρια δόμησης που θα λειτουργούν σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων, σημείωσε ότι "ενώ είναι προβλέψεις προς τη σωστή κατεύθυνση, στην πράξη θα μείνουν ανενεργές, διότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν και έτσι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το σημερινό σύστημα".

 

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε την αναγκαιότητα για ηλεκτρονική έκδοση των αδειών, που επίσης το ΤΕΕ είναι έτοιμο να εφαρμόσει, τονίζοντας ότι "πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, που θα χτίσει παράλληλα τον θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, με όλες τις αναγκαίες καταγραφές".

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου ενεργοποίησης εκ νέου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Σημείωσε ότι "δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε η πρόταση που εγκαίρως και τεκμηριωμένα κατέθεσα ο ίδιος προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία προέβλεπε λειτουργία τράπεζας γης με ηλεκτρονικό μοντέλο, η οποία θα εξασφάλιζε διαφάνεια, αλλά και δυναμική ανάπτυξη του θεσμού στην αγορά για της κατασκευές".

 

Αντιθέτως, τόνισε, "παραμένουμε στις γραφειοκρατικές λειτουργίες του παρελθόντος, οι οποίες δοκιμάστηκαν από αναποτελεσματικότητα και παθογένειες".

 

Πηγή: https://www.b2green....istikon-ofeilon

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι φταίει η οικονομική κρίση για την κατάσταση αλλά η γνώμη μου είναι ότι φταίει σε μεγάλο βαθμό και η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών.

 

Από την στιγμή που απελευθερώθηκαν οι αμοιβές ήταν αναμενόμενο ότι κάποιοι θα ρίξουν τις τιμές κάτω από το κόστος και θα πάρουν στον λαιμό τους και τους υπόλοιπους.

 

Δουλειές υπάρχουν, σίγουρα όχι όπως παλιά αλλά υπάρχουν. Όταν όμως κάποιοι ζητάνε π.χ. 40€ για τοπογραφικό ή για ΠΕΑ, τι περιμένετε;

 

Η αγορά θα επιλέξει τον πιο οικονομικό επειδή δεν γνωρίζει να κρίνει την ποιότητα της δουλειάς του μηχανικού. Αυτός που έχει την χαμηλότερη τιμή συχνά θα εργάζεται κάτω από το κόστος και θα αυξάνονται οι οφειλές του.

Παράλληλα όμως οι πελάτες που θα πάρει είναι οι πελάτες που θα χάσει αυτός που θα ζητάει έστω τα έξοδά του, με αποτέλεσμα και αυτός να αρχίσει να χρωστάει.

Συνεχίζει μετά ντόμινο το φαινόμενο και θα χάσει πελατεία και αυτός που προσπαθεί να βγάλει ένα μικρό κέρδος οπότε θα αρχίσει και αυτός να χρωστάει.

 

Αν είχαμε τις νόμιμες αμοιβές ή αν το κράτος έκλεινε το σύστημα σε όποιον δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, έστω και με κάποιες ανοχές, τότε η αγορά θα ήταν πολύ πιο υγιής.

 

Να μιλήσω και με νούμερα. Πέρυσι εκδόθηκαν σχεδόν 300.000 ΠΕΑ. Αν υποθέσουμε ότι τα μισά είναι κατοικίες (ελάχιστη αμοιβή 150€) και τα άλλα μισά γραφεία/καταστήματα, κτλ (ελάχιστη αμοιβή 300€) θα γινόταν τζίρος 67.500.000€ αν ζητάγαμε τις νόμιμες αμοιβές. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι λιγότεροι από 10.000, άρα κατά μέσο όρο ο καθένας θα έβγαζε 6750€ τον χρόνο μόνο από τα ΠΕΑ, ήτοι κάτι περισσότερο από 560€ ανά μήνα.

Συνυπολογίστε αντίστοιχα και τον τζίρο από τακτοποιήσεις, τοπογραφικά, κτλ, δεν θα υπήρχε μηχανικός που να χρωστάει αν παίρναμε τις νόμιμες αμοιβές.

 

Ναι, η νέα οικοδομή έχει πεθάνει αλλά εδώ και χρόνια η δουλειά μας περιστρέφεται γύρω από τα υφιστάμενα κτίρια και όχι γύρω από τα νέα.

Link to comment
Share on other sites

Οι ελάχιστες αμοιβές είχαν καταργηθει πολλά χρόνια πριν. Γιατι απο τότε που ξεκίνησα να δουλεύω με το που έμπαινε ο πελάτης, δεν ρωτούσε πόσο κοστίζει η άδεια αλλα πόση έκπτωση θα του κάνω απο την ελάχιστη.

Και στους ημιυπαίθριους υπήρχαν ελάχιστες αμοιβες, αλλα ξέρουμε καλα οτι κάποιοι έπαιρναν λιγότερα απο τις ελάχιστες.

 

Ο μόνος κερδισμένος θα ήταν το κράτος επειδή θα δηλώναμε κατα μέσο όρο περισσότερα απο όσα πραγματικά θα παίρναμε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ελάχιστες αμοιβές από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί το άνοιγμα του επαγγέλματος και αυτό ορίζει η ελεύθερη αγορά.. Δεν φταίει κανένας που οι τιμές πήραν την κατηφόρα αφού οι ίδιοι διάλεξαν να χτυπάνε δουλειές με 40-50€ ενώ θα μπορούσαν τα διπλάσια και τριπλάσια.. Στην τελική φταίει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές δουλειές και κάθεται ο καθένας απασχολεί πιτσιρικάδες για χαρτζιλίκι των 40€ να βγάζουν 5 ΠΕΑ την εβδομάδα και να νιώθουν ότι κάτι κάνουν. Είναι δυνατόν να έχεις επενδύσει σε σπουδές και να κάθεσαι να ασχολείσαι με γραφειοκρατικές βλακείες; Σαν να έχεις τελειώσει ιατρική και να γράφεις φάρμακα στα γερόντια..Από εκεί ξεκινάνε όλα

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Το άνοιγμα του επαγγέλματος και η ελεύθερη αγορά έχουν και κάποια όρια.

 

Τα όρια αυτά προστατεύουν τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους προμηθευτές.

 

Υπάρχουν διατάξεις οι οποίες θέτουν κάποια όρια στην "ελεύθερη αγορά", για αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού, αποφυγή δημιουργίας καρτέλ, αντιμονοπωλιακές διατάξεις, κτλ.

 

Ενδεικτικά αναφέρω την απαίτηση από την νομοθεσία για παροχή εγγύησης για 2 έτη για τα κινητά προϊόντα και 5 έτη για τα ακίνητα. Ο νομοθέτης θέτει κάποια όρια ώστε να παίζουν όλοι με ίσους όρους.

 

Οι ελάχιστες αμοιβές ήταν κάτι αντίστοιχο στον κλάδο μας. Καθίσανε κάτω κάποιοι μηχανικοί, εκτιμήσανε τον χρόνο που χρειάζεται για κάθε εργασία, εκτιμήσανε το κόστος του χρόνου αυτού, προσθέσανε ένα λογικό κέρδος και έτσι ξεκίνησαν οι ελάχιστες αμοιβές.

 

Αργότερα μπήκαν οι υπολογιστές στον κλάδο οι οποίοι μειώσανε δραματικά τον χρόνο που χρειάζεται για μια μελέτη και άρχισε να μένει σημαντικά μεγαλύτερο κέρδος στους μηχανικούς με τις ελάχιστες αμοιβές.

 

Στην συνέχεια καταργήθηκαν οι ελάχιστες αμοιβές αλλά παράλληλα η νομοθεσία αλλάζει τόσο γρήγορα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά οπότε πλέον χρειάζεται ο ίδιος χρόνο με παλιότερα, ίσως και περισσότερος, για κάθε μελέτη.

 

Πλέον οι αμοιβές είναι κάτω από το κόστος. Συμφωνώ ότι δεν σπουδάσαμε για να ασχολούμαστε με τέτοια ψιλολόγια, προσωπικά ασχολούμαι και με άλλες δουλειές όπως και οι περισσότεροι που ξέρω.

 

Επειδή όμως υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης, οφείλουμε να τους βοηθήσουμε και το να απαιτήσουμε την επαναφορά των νομίμων αμοιβών είναι ένας τρόπος να τους βοηθήσουμε.

Link to comment
Share on other sites

"Επειδή όμως υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης, οφείλουμε να τους βοηθήσουμε και το να απαιτήσουμε την επαναφορά των νομίμων αμοιβών είναι ένας τρόπος να τους βοηθήσουμε."

 

Κανείς μας δεν θέλει να πεινάσει ούτε ο ίδιος, ούτε οι συνάδελφοί του. Το ερώτημα εχει να κάνει με το πώς τους βοηθάμε, με το αν αυτός ο τρόπος τους βοηθάει ή τους φέρνει σε χειρότερη θέση.

Εστω οτι επαναφέρουμε τις ελάχιστες αμοιβες, δηλαδή 150€ για ένα ΠΕΑ.

 

Σου λέει ο άλλος "εγω στο κάνω για 110€ και ας κόβω απόδειξη για 150". Το καταλαβαίνουμε οτι γρήγορα θα οδηγηθούμε στο να έχουμε καθαρές αμοιβές ίδιες με τώρα και θα αλλάξει μόνο το ποσό που θα δίνουμε στο κράτος ως φορολογία; Θα έχουμε πελάτες που πληρώνουν πολλά (ΦΠΑ + εφορία στις ελάχιστες) και η καθαρή αμοιβή στα σημερινά επίπεδα. 

 

Ή μήπως έχουμε βρει τρόπο να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα κάνει εκπτώσεις επι της ελάχιστης (κάτι που δεν έγινε ούτε τον καιρό των παχιών αγελάδων); Γιατί παίρνουμε ως αξίωμα οτι όλοι οι μηχανικοί θα παίρνουν τις ελάχιστες;

 

"Ολες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες, τότε και μόνο όταν είναι εφικτές".

 

Υ.Γ. Αν ποτέ λύσουμε τα παραπάνω που ειναι μπροστά στα μάτια μας, μετά μπορούμε να συζητήσουμε πιο λεπτά ζητήματα, όπως το τι θα γίνει με τους νέους επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει πελατολόγιο και θα θιγούν περισσότερο απο την επαναφορά των ελαχιστων. Γιατι αν ο παλιός σου μηχανικός, σε χρεώνει τα ίδια με τον πιτσιρικά τον 25άχρονο, κάτι μου λέει οτι οι περισσότεροι θα πάνε στον "γνωστό" τον "δοκιμασμένο" και ο νεαρός θα βαράει μύγες αν δεν έχει την τιμή ως πλεονέκτημα να δοκιμαστεί. 

Δέχομαι όλες τις ενστάσεις, αλλα θα προτιμούσα να ειναι στα πλαίσια του τι πραγματικά γίνεται εκεί έξω και όχι στο πώς θα θέλαμε να ειναι. Τι γίνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και όχι το πώς ενα-δυο απο δω, ενω ήταν νέοι σε ηλικία, μπόρεσαν και βρήκαν πελατεία χωρίς να ειναι φτηνότεροι απο τον παλιο, "εμπειρο" μηχανικό. 

Link to comment
Share on other sites

Ελευθερη οικονομια έχουμε. Οπως σε όλα τα επαγγελματα ετσι και στο δικό μας ο καθενας κοστολογεί όσο επιθυμει την δουλειά του. Δυστυχως πλεον στη χωρα δεν υπάρχει επαρκες αντικείμενο για τους μηχανικους που υπαρχουν και καλως η κακως ορισμενοι θα πρεπει να αλλάξουν επαγγελματικη δραστηριοτητα.

 

Τωρα ο κυριος Στασινος φερεται σαν αλλος ενας κομματικος  πολιτικάντης (οπως κανανε και ολοι οι προκατοχοι του) και δηθεν κόπτεται για τους ελ επ μηχανικους. καλα κρασα

 

Οποιος νοσταλγει τα παλια και περιμενει να γυρισουν οι εποχες της οικοδομης,των ελαχιστων αμοιβων,  και δεν ξερω γω τι αλλο, μαλλον θα περιμενει πολυ.

 

Συμπερασμα : Η πιτα δεν μπορει να ταισει πια τόσους μηχανικους ουτε με τα ποσα που τους ταιζε παλιοτερα. Οσο πιο γρηγορα το καταλαβουμε τόσο καλυτερα θα προσαρμοστουμε στη νεα πραγματικοτητα. Μπορει για καποιους να σημαινει οτι θα κερδίζουν πολυ λιγοτερα απο οτι στο παρελθον, για αλλους οτι το ονειρο του μηχανικου που κονομαει πεθανε και για άλλους οτι θα αναγκαστουν είτε να αλλαξουν επαγγελμα, ειτε να μην το ασκησουν ποτε.

 

Ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε και να κανουμε δυνατη αντιπολιτευση για να ανεβουμε την κομματικη ιεραρχια.

 

Με τις υγειες μας

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά, πιθανότερο είναι να επανέλθουν οι δουλειές σε προ κρίσης εποχής (λέμε τώρα) παρά να επανέλθουν οι ελάχιστες. Υπάρχει και νομοθεσία που τις καταργεί πλέον. Δεν μπορείς να κανεις τίποτα ως προς αυτό εκτός αν μιλάμε για ισχυρό ανεπίσημο λόμπι που κρατάει στάνταρ χρεώσεις πράγμα αδύνατον βέβαια τη σημερινή εποχή

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

ωραια  συνάδελφοι  ελευθερη  αγορα   ποιος  θα  ελενξει  όμως  τον  αθεμιτο  ανταγωνισμο  ;;;

ελευθερη  αγορα  δεν  σημαινει  ελευθερη  ασυδωσια  αλλα  πρεπει  να  υπαρχουν  θεσμικες  δομες 

δειγματοληπτικου  ελενχου  για  τον  αθεμιτο  ανταγωνισμο  και  εξηγουμε

προσφατα επεσαν  στα  χερια  μου  μερικα  τοπογραφικα  με  επικαλύψεις  ανω  του  1,5-2  μετρα  και  με  διαφορετικο  σχημα

αγροτεμαχιου  ο  μαγκας  δεν  πηγε  καν  στο  οικοπεδο  αλλα  εκανε  το  περιγραμμα  από  το  google  πηρε  100  ευρω  αμοιβη 

και  σχεδιασε  εξαρτημενα  τοπογραφικα   ,  ο  ιδιοκτητης  ακομα  τρεχει  να  βρει  ακρη   .

θεωρω  λαθος  πλεον  την  καταργηση  των  ελαχιστων  αμοιβων  μεσα  στο  ελληνικο  κρατος  οπου  η  πολεοδομικη  νομοθεσια

αλλαζει  με  ρυθμο  πυροβολου  ,  ας  υπηρχαν , και  οποιος  θελει  ας  δινει  εκπτωση  99,999 % 

επιπλέον  το  ανοιγμα  του  επαγγέλματος  του  μηχανικου  προϋποθέτει  ότι  και  τα  αλλα  επαγγελματα  θα  ανοιξουν  ,  κατι  το  οποιο  δεν  εχει   γινει  ακομα  .

δεν  ξερω  τι  γινεται  ας  πουμε  στην  γερμανια   στην  γαλλια  και  σε  άλλες  ευρωπαικες  χωρες  που  θα  επρεπε  να  είναι  μπουσουλας  μας   ,  πιστευω  ότι  το  2011  ηταν  λαθος  της  τοτε  κυβερνησης   που  εσπευμενα  ανοιξε  το  επαγγελμα   χωρις  μεταβατικη  περιοδο  για  να  μη  θιξει  άλλες  κακοφορμισμένες  δομες  της  οικονομιας   που  ηταν  η  αρχη  της  κρισης  δημοσιο  πολεοδομιες  πελατειακες  σχεσεις κλπ  .

επιπλέον    δεν  μπορει  να  μην  πληρωνεις  ασφαλιστιεκς  εισφορες  για  να  κανεις  τον  καλο  στους  πελατες  σου για   να  παιρνεις  δουλειες  για  50  ευρω  ας  πληρωσουν  οσοι  χρωστανε  στα  ταμεια   .

ειδάλλως  θα  σταματησουν  και  οσοι  ακομα  πληρωνουν   γενικη  σταση  πληρωμων  

αληθεια  τι  γινεται  με  τους  συμβολαιογράφους  γιατι  ακομα  είναι  κατακλειστο  επαγγελμα  ,  με  τους  δικηγόρους ;;; 

Edited by loser
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.